onsdag 11 augusti 2010

Blogghjälpen på Södertälje Katthem har ordet

Med anledning av att det finns en missuppfattning på någon blogg om att Södertälje Katthem har sagt att den katt som hittats utanför Animalens Djursjukhus i helgen kommer att avlivas om inget hem hittas till den inom kort, vill vi informera som följer.

Katten hittades alltså på trottoaren utanför Animalen, sittandes i en kattbur. Animalen tog hand om den och Länstidningen gjorde ett reportage. I reportaget står bl a att "Nu kommer katten att avlivas om Södertälje Katthem inte hittar ett jourhem de närmaste dagarna". Detta kan naturligtvis tolkas så att det är Södertälje Katthem som yttrar sig så, men så är det inte. Eftersom Animalen tagit hand om katten tillhör den juridiskt dem. Vi på katthemmet har sagt att vi kommer att jobba för att hitta ett jourhem åt katten, då det är fullt på katthemmet.

Som alla vet är det en svår situation för katter nu. Många struntar i att skaffa kattvakt när de reser bort och släpper bara ut katten, som ofta far illa ute. På Södertälje Katthem har vi inte bara fullt på katthemmet utan även ett 50-tal katter som står på kö för att få komma in.

Efter ett fantastiskt arbete av vår hälsoansvariga, har vi lyckats skapa en plats på katthemmet och igår kväll var jag och hälsoansvarig på Animalen och hämtade den övergivna katten, som nu är döpt till Dennis. Animalen har bekostat öronmärkning och en första vaccination. Han är oerhört söt och trevlig och vi ställer oss alla, än en gång, frågan: hur kan man göra så?

Som alla förstår är det nu nån annan katt som får vänta längre på att få komma in på katthemmet. Det är tyvärr lätt att glömma alla andra katter som far illa när det görs reportage om en specifik katt. Vi vet av erfarenhet att många av de katter som står på kö avlivas, eftersom ägaren inte "har tid" att vänta på att en plats blir ledig.

Nu är Dennis i alla fall i säkra händer och - Södertälje avlivar inte katter annat än på rent medicinska grunder. Vi ska nog hitta ett hem åt Dennis och åt våra andra katter.

Blogghjälpen.

11 kommentarer:

 1. Bra talat! Måste erkänna att även jag blev lite fundersam över uttalandet i tidningen. Men nu har vi ju fått veta hur det EGENTLIGEN ligger till. Dumma tidning!

  SvaraRadera
 2. Mycket bra skrivet!
  Att ni ger alla katter en chans och även att skyggisar tas väl omhand av er är ju jag ett levande bevis på! Men tyvärr går det ju inte att trolla fram platser, även fast jag är övertygad om att ni även lyckats med det ibland... *ler*
  Ni gör ett enastående jobb och skall verkligen vara stolta över det!
  *hög tass*

  SvaraRadera
 3. Trodde väll nästan att det var tidningen som vinklade saker och ting igen, man kan tro att de lever bara för det nöjet. Suck...
  Vi vet ju att ni gör ert bästa för alla katter ni får kontakt med, det läser vi ju varje dag i er underbara blogg här.

  SvaraRadera
 4. Jättebra skrivet! Vi missar och matte tycker ändå att det är bra, att tidningarna skriver om sådana här händelser, då det uppmärksammar Dennis situation. Kanske några blir intresserade, och kommer till katthemmet för att de vill ha en katt. Det svåra är tyvärr, att det kan uppstå missförstånd om vem som uttalar sig. Den enda namngivna som citerades i artikeln, och som tog upp avlivning, var veterinär Ulf Ytterberg. Eftersom ändå Södertälje katthem nämndes, kunde folk kanske missförstå. Vi läste er blogg först, och med det i ryggen tänkte vi nog aldrig på att artikeln kunde missuppfattas. En eloge till alla på Södertälje katthem, för ni har verkligen hjälpt Dennis, och massor av hans medkatter, på bästa sätt! *kurr*

  SvaraRadera
 5. Som vi tidigare jamat tycker vi att ni är fantastiska och förstod att det inte var ni som uttalat er så. Det man kan hålla tassarna för i alltihop är att det är många som hittar till Katthemmet och att flera katter får nya hem som följd av att det uppmärksammas i tidningen. Nosbuff

  SvaraRadera
 6. Hej Sippo. Det blev lite tokigt i tidningen, men vi är ändå glada att det uppmärksammade situationen för vår kompis. Ju fler som visar hur fel det är att beanlda katter illa, desto bättre!

  SvaraRadera
 7. Hej Alice. Nej, tyvärr kan vi inte trolla fram plats till alla som behöver det. Vi skulel behöva säkert 10 katthem bara i Södertälje för att kunna ta hand om alla katter som behöver hjälp.

  SvaraRadera
 8. Hej Puma och Sixten. Kul att ni gillar vår blogg. Jag tror tidningen är väldigt välvilligt inställd till oss katter på katthemmet, men att det blev et´t lite missförstånd i artikeln. Vi behöver all uppmärksamhet vi kan få.

  SvaraRadera
 9. Hej Findus, Isak och Rasmus. Vi tycker det viktigaste är att tidningen uppmärksammar situationen för oss katter som blivit illa behandlade, eller som av andra orsaker behöver ett nytt hem. Om det blir nåt litet missförstånd i artikeln får vi leva med det. Vi tackar för elogen.

  SvaraRadera
 10. HEj Dui och Deco. Vi hoppas också att artikeln medför att många kommer till oss och vill ta hand om oss. Det är trots allt det viktigaste!

  SvaraRadera
 11. Skönt är det i alla fall att veta att det finns "riktiga katthem" som ni, och jag hade verkligen svårt att tro att uttalandet stämde - så det var helt underbart att få veta att Dennis fått en öppen famn hos er!
  Nu väntar vi bara på bilder på honom, så ska jag gärna hjälpa till att annonsera efter egna människor åt honom och alla andra katter på Södertälje katthem!
  NosPuss Wikki

  SvaraRadera

Katten Kendra på Sädertälje Katthem berättar

Hej, det är Kendra på Södertälje Katthem. Idag är det lördag igen. Det betyder Öppet Hus. Även om jag kanske inte visar mig så mycket så tyc...