onsdag 26 januari 2011

Katten Nikita på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Nikita på Södertälje Katthem.

Idag har jag och blogghjälpen talat om varför det verkar ha blivit svårare att få tag till bra hem åt oss katter. Vi har gjort en liten skrivelse, som blev lite längre än vi tänkt, men när man tycker man har mycket att jama blir det gärna lite långt. Så här skrev vi:


Många katthem och andra som arbetar med övergivna katter ställer sig frågan: Voffor gör di på detta viset? Vi tycker nämligen att vi bara på senaste 1-2 åren sett ett trendbrott i vår verksamhet.


Ofta kan ett trendbrott innebära nåt positivt. Nya tankar, rutiner, värderingar. Men det trendbrott vi tycker oss se är inte positivt. Det trendbrott vi ser innebär att många hanterar sina katter på ett sätt som inte alls är önskvärt.


En del behandlar den som om den vore en ”sak” utan känslor och behov. Man skaffar en katt, gärna en gullig kattunge, utan att verka sätta sig in i vad det innebär. Man tänker inte på vad som händer med katten om man ska på semester, om man separerar o s v. Tyvärr är det ofta unga människor som rusar iväg och skaffar sig ett djur på impuls. Istället för att skaffa sig bra förebilder tar man efter människor från media som skaffar hundar och katter mer som nån assessoir som man klämmer fast under armen och bär med sig när det passar. När det inte är ”inne” längre gör man sig lättvindigt av med den och skaffar nåt annat.


En katt kräver en hel del. Förutom mat, kattsand, veterinärvård, försäkring och annat så kräver den tid. Och den kommer kanske att kräva det så länge som 15-20 år. Om man skaffar en katt kan man inte bortse från detta. Det går inte att tillbringa största delen av sin fritid på nåt inneställe med kompisarna eller boka en sista-minutenresa hur som helst om man har ett djur att ta ansvar för.


Vi märker att många kontaktar katthemmet just i semestertider och ber oss ta hand om katten. Ofta för att man ska resa bort, och då gärna dagen efter. ”Kan ni inte ta hand om katten så får vi avliva den” är ett ofta återkommande argument. Man försöker alltså lämpa över sitt eget problem på ett katthem.


Vi frågar oss hur det har kunnat bli så här ”Voffor gör di på detta viset?” Vi tycker det är en självklarhet att kan man inte ordna en bra tillvaro för katten om man ska åka bort så får man stanna hemma. Konstigare är det inte.


En del löser problemet genom att helt sonika köra ut katten och låta den klara sig på egen hand så gott det går. Många brukar stilla sitt egna dåliga samvete med att säga att ”en katt klarar sig alltid” eller komma med nån klyscha om att katten har nio liv eller liknande.


En katt som kanske har fångat en och annan mus och fågel i sitt liv som familjemedlem har svårt att förstå att den nu plötsligt måste fånga så många möss och fåglar att den kan livnära sig på det. Så småningom får den i sig mask och blir den då inte avmaskad sätts motståndskraften ner. Sen följer ofta öronskabb och andra sjukdomar. En dag kommer vintern också. Då är katten hänvisad att söka skydd nånstans där den ofta inte är välkommen. I nån trappuppgång, under nåt hus etc. Ingen uppskattar att inte vara välkommen, vare sig det är en katt eller en människa. En katt som blir bortkörd, ofta genom sparkar och slag, blir ledsen och rädd, precis som en människa skulle bli.


Många katter går en plågsam död tillmötes. En liten katt som helt säkert övergavs av sina ägare var Tilda. Jag har skrivit om henne tidigare i bloggen. Ni minns henne säkert. Hon fick ungar ute, hittade en lada att gömma sig och ungarna i, men när vintern kom blev hennes skadade öra allt värre. Kanske började det med en obehandlad öronskabb? Hennes allmäntillstånd förvärrades och när hon äntligen fick hjälp av snälla människor var det för sent. Hennes liv gick inte att rädda.


Vi har svårt att tro att någon vill någon så illa, men man måste förstå att det kan gå så här om man inte tar hand om sitt djur. Man hoppas att det här är ett extremfall, men tyvärr ser vi alltför ofta liknande skräckexempel. Många övergivna djur lider av kyla, sjukdomar och svält. Att de får sätta livet till är också ställt utom allt tvivel.


Och detta bara för att en del inte tar ansvar för sitt djur.


Som säkert de flesta förstår är det här ett trendbrott vi inte alls vill se. Vi vill istället att alla tänker sig för innan de skaffar ett djur. Det är ett viktigt beslut som förhoppningsvis kommer att påverka dig i många år. Den som noga tänkt igenom vad det innebär att ta ansvar för och väljer att skaffa katt ska se att den blir rikligt belönad. Förmodligen inte ekonomiskt, men på många andra sätt. Att ta ansvar för en katt innebär ett ömsesidigt givande och tagande. Tänk noga igenom vad det innebär att ha en katt innan du beslutar dig. Det är ingen ”innepryl” i den bemärkelsen att man gör sig av med den när man tröttnat. Däremot får det gärna bli en innekatt!


Nikita & blogghjälpen

23 kommentarer:

 1. Åååååhhh, så bra skrivet! *applåderar stort och länge* Men vem mer än vi får läsa det? Hoppas några stora tidningar tar in skrivelsen, eller kontaktar er så ni får berätta mer.
  Hur, hur, hur ska man få de tvåbenta att till fullo värdesätta oss? Den eviga frågan....

  SvaraRadera
 2. Väl skrivet! *klappar tassarna och stampar i golvet* Vi blir fräsarga när vi hör om folk som ringer och hotar med att avliva katten om inte katthemmet rycker in. Vad är det för fel i skallen på dessa kräk! *spyr upp en hårboll*

  Så blev vi lite ledsna när vi tänkte på Tilda. Vila i frid missen... *knäpper tassarna*

  SvaraRadera
 3. Mycket insiktsfullt och välformulerat! Om det bara fanns ansvarsfulla djurägare (och inga andra sorters djurägare) så skulle mycket se annorlunda ut. Hoppas att skrivelsen kommer många till del! Kurr och burr.

  SvaraRadera
 4. Jättebra skrivet! *klappar tassarna och spinner* Ni skickar väl iväg den till massor av tidningar? Tänk ändå om alla kattägare skulle kastrera sin katter och framförallt ta väl hand om dem. *drömmer*
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
 5. Vi jamar med de andra:toppenbra skrivet! Ni skickar väl till många tidningar som Alice föreslog. Tror också att vi tillsammans får fortsätta att kämpa för att höja kattens status. Nosbuff

  SvaraRadera
 6. Himmel o pannkaka, så jamarbra ni tolkar allas våra tankar! Dessutom är ni ju specialister på att formulera er väl!
  Vi vart ju hemlösa i tidig ålder, men hade tur och hittade vår matte ovanligt snabbt.
  Eftersom vi ibland får brev irl från er katter på S-tälje katthem, vill vi tala om att vi har flyttat. Vi bor numera tillsammans med matte i ett rum o kök. Ändå fick vi egna rum, precis som vi tjatjamade om, fastän matte sa, att det går ju inte, det förstår ni väl. Men vi löste det!
  Vi meddelar blogghjälpen vår nya adress.
  Tasskramar från
  M & V
  PS
  Det är jamarkuligt att spela tassboll med prinskorv i nya lägenheten. /DS

  SvaraRadera
 7. Väldigt bra skrivet! Jag försöker sprida samma budskap via min blogg ofta och hjälper mer än gärna oerfarna kattägare med tips och råd för att få ett härligt liv tillsammans med sin katt :-)
  Att skaffa katt är verkligen underbart men som du och blogghjälpen skriver krävs det att man också är villig att lägga den tiden och ha dom pengarna som behövs.

  SvaraRadera
 8. Hoppas att er skrivelse kommer in till många tidningar, mjau
  jättebra jamat tycker vi oxå, *Tassarna upp*
  Blir så ARG när vi läser och hör om att tvåbeningar inte jämt tänker sig för INNAN dom skaffar sig katt, *SUCK*
  ordet *att en katt klarar sig ofta själv* vad är det för ett ord* FUNDERAR
  Det gör den så tusan inte, säger vi alla här med 16 tassar och två händer, som matte säger.
  Jättebra jamat som sagt.
  Ni är så finurliga, du och blogghjälpen.

  Tassekramar till er alla

  Mimmi, Chicko, Tarzan, Sessan

  SvaraRadera
 9. Kära Nikita och blogghjälpen! Ni är så förståndiga! Hoppas ert budskap sprids vida omkring. Att allergitesta sig INNAN man skaffar katt kan också vara en bra idé!! Många stackars katter finns för omplacering för att husse och/eller matte plötsligen blivit allergiska!?!

  SvaraRadera
 10. Håller helt med om allt ni har skrivit! Riktigt bra sammanfattat! Nu hoppas vi att du får ett sådant hem, Nikita! Gos och mys!

  SvaraRadera
 11. Gustav, ja hur ska vi bära oss åt? Vi får se om nån tidning tar in det vi skrivit, men de brukar inte vara så intresserade..

  SvaraRadera
 12. Sippo, visst blir man fräsarg när folk ska avliva en katt bara för at den ska på semester. Jag blev också ledsen när jag tänkte på Tilda, men jag tror hon har det bra nu.

  SvaraRadera
 13. FIndus, Isak och Rasmus, Tänk om det bara fanns ansvarsfulla djurägare? Då skulle inte jag bo på ett katthem!

  SvaraRadera
 14. Alice, ja varför kastrerar inte kattägare sina katter? Fattar de ingenting?

  SvaraRadera
 15. Dui och Deco, vi skickar det nog till några tidningar och så lägger vi ut det på vår hemsida, www.sodertaljekatthem.se. Fast jag vet inte när vår IT-ansvariga hinner göra det.

  SvaraRadera
 16. Mozart och Vincent, Ni hade verkligen tur som hittade en riktig matte, som tar hand om er. Jättebra att ni fick egna rum i er nya bostad. Smart lösning ni kom på, och blogghjälpen har noterat er nya adress också.

  SvaraRadera
 17. Kattfamiljen, det är bra ju fler som försöker sprida det här budskapet. Man måste få folk att inse att det är en levande varelse med känslor och behov, inte nån leksak man skaffar.

  SvaraRadera
 18. Max och Måns, man tackar för en kort och koncis kattlimang.

  SvaraRadera
 19. Mimmi, Chicko, Tarzan, Sessan, visst blir man arg när folk inte tänker sig för innan de skaffar en katt. Det är jättefegt och dumt att säga att en katt klarar sig alltid. Det vet vi ju att många inte gör.

  SvaraRadera
 20. Anonym, Visst är det jättebra att tänka på en sån sak som allergitest innan man skaffar katt. Tänk om fler tänkte på sånt.

  SvaraRadera
 21. Karin, kul att du håller med oss. JAg fortsätter att hoppas på ett bra hem.

  SvaraRadera
 22. Instämmer med samtliga ovanstående talare. Mycket bra skrivet. Skicka in den till tidningarna. Skulle gärna kopiera texten till min blogg om det är ok.

  Mvh Basco

  SvaraRadera

Katten Emil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Emil på Södertälje Katthem. Nu har jag varit bloggkatt flera dagar! Det är ju inte så svårt egentligen. Bara att berätta vad jag...