onsdag 24 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Ibland händer det ju att katter kommer bort. Det kan bero på att de inte har nåt bra hem och inte trivs, att de blivit skrämda av nåt och hamnar för långt borta för att hitta hem, att de hoppa in i en bil som kört iväg långt med dem o s v.

Om man då är öron eller chipmärkt ökar chansen att man får hjälp att hitta hem. En del ror att man inte behöver märka innekatter. Då jamar jag så här: en innekatt som hoppar ut från en balkong, springer ut genom en öppen dörr eller som hoppas ut genom ett fönster t ex blir ofta väldigt rädd eftersom dem inte är van att vara ute. Den kan då springa iväg väldigt långt och är den då inte märkt vet ju inte den som eventuellt hittar den var den hör hemma.

Så jag tycker att ALLA katter ska var märkta.

Om ni vill veta hur bra det är att var märkt kan ni läsa om katten Malte som hittade hem efter tre år på rymmen: Katten Malte.


16 kommentarer:

 1. Att vara märkt är jätteviktigt !
  Här är alla fyra märkta med chip och är vi ute i sele har de även alltid ett halsband med bricka där telenumret står.
  Sen något viktigt som många glömmer är att skicka in den där lappen så att id-märkningen blir registrerad i registret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kattfamiljen, du påpekar nåt som är väl så viktigt som ID-märkning, nämligen registrering så man vet vem som äger den märkta katten.

   Radera
  2. Ja det är superviktigt !
   Ibland skickar veterinären in lappen åt en men då skall man alltid för säkerhets skull kontrollera att den verkligen blivit inskickad och att katten är reggad. Ibland kan den även komma bort på posten, hände en vän till mig. Så man skall vara supernoga med och kolla så att SKK elr Sverak( Beroende på vilket register katten skall stå i) har fått in uppgifterna.

   Radera
 2. Du har förstås helt rätt i det du jamar! Och det är lika härligt varje gång man får höra om katter som kommit hem efter lång, lång tid. Då kan de alltid hoppas ändå, de som har katter som sprungit bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav, man ska inte ge upp hoppet. En katt kan vara bort länge, länge och sedan plötsligt komma tillbaka.

   Radera
 3. Jättebra att du tar upp det. Sen tycker jag att de e viktigt att också registrera märkningen för annars gör den ingen nytta, mer än som dekor. Själv har jag vääldigt snygg tatuering i ena örat(som matte kan utantill) och så e jag registrerad hos Sverak. Om ifall att. Och så har jag ett halsband med reflex och nummer hem, fast bara när jag får gå ut på dagarna, när jag sover hemma tas den av. Då behöver jag inte tjata om dörröppning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pelle, du har en riktig matte du. Skulle gärna vilja se din snygga tatuering förresten!

   Radera
 4. Att vara märkt tycker jag är jamarviktigt och som de andra jamar är det lika viktigt att märkningen registreras också.
  Här hemma har jag gjort något som jag aldrig har gjort förut sen jag flyttade hem till matte för 2.5 år sen - jag har sovit i mattes säng när hon har sovit där. Jag gillar att sova i sängen men när matte kommer så hoppar jag alltid ner på en gång men för några dagar sen tänkte jag att jag skall ligga kvar precis som Wilma, Bosse och Mårrgan brukar göra och det var ju riktigt mysigt att ligga vid mattes fötter, så det har jag gjort flera gånger nu. Matte var så larvig och såg jamarglad ut och fick något blött i ögat. Snart kan du också ligga i din mattes säng på nätterna.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, vad mysigt du har fått det, tänk att upptäcka att det är jamarmysigt att sova hos sin matte. Vad glad matte måste blivit också.

   Radera
 5. Vi jamar med, klart man ska vara märkt! Nosbuff

  SvaraRadera
 6. Just precis. Husse var jätteduktig och öronmärkte mig direkt när jag var liten. Just ifall jag skulle smita ut och inte hitta hem igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sippo, det är precis så man ska göra. Du har en duktigt husse.

   Radera
 7. Underbart att Malte kunde tassa innanför hemmets dörr igen efter så många år. Och tack vare tatueringen, visst är det jamarbra. Jag är innekatt men har självklart en tatuering. Men matte och jag undrar ibland om man själv måste registrera sig, vi tycker att vi har läst något om det. Fast man tycker ju att det borde ske automatiskt i samband med tatuerandet... *funderar*
  Tassklappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frasse, nä Frasse det sker ingen automatisk registrering. Den måste man göra själv endera på SKK eller SVERAK. Säg till matte att kolla att du är registrerad nånstans.

   Radera
  2. man, ägaren eller personalen som jag kallar dem för, får en lapp med info när man tatueras. Man måste anmäla in det själv och betala en lite slant. 30 kronor kostade det att anmäla in Herr Katt när han märktes före han fick ett nytt hem, säger min matte.

   Radera

Katten Rafael på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Rafael på Södertälje Katthem. Ibland har man ju såna där dagar då man bara måste få pusta ut en stund.  Det är väldigt mycket at...