onsdag 10 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag är jag tillbaka på bild igen. Igår fick ni ju se bilder på 3 kattungar. Det fanns en tanke bakom att visa och skriva om dem.

Jag har nämligen tänkt så här: Så där liten har jag också varit en gång, och alla mina vuxna bloggkompisar och andra vuxna katter också. Det är så lätt för vissa att ta till sig de där små söta, busiga ungarna. Men de blir snabbt vuxna. Hos en del människor tycks då känslorna för dessa katter avta.

Då går det tydligen bra att både kasta ut dem och överge dem. Då behövs ingen kärlek och tillsyn längre, tycks de anse.

Jag vet att jag inte är ensam om att ha upplevt detta. Många, alldeles för många, av oss katthemskatter eller före detta katthemskatter, har upplevt samma sak. Vad är det som gör att vi inte tilltalar vissa personer på samma sätt när vi blir vuxna som när vi är ungar?

Hur ska man ändra på det här? Det bästa sättet tror jag är att det inte föds så många oönskade katter. Det ser man till genom att man kastrerar sin katt så fort den är könsmogen. Tänk så mycket lidande som skulle undvikas om alla tänkte på det och kostade på sin katt en kastrering. Då skulle katthemmen kunna omvandlas till kattpensionat istället. Det skulle vara en bra utveckling tycker jag.

18 kommentarer:

 1. Klokt jamat! Vi injamar! Nosbuff

  SvaraRadera
 2. Det är så sant som det är jamat att många människor saknar den lojalitet och uthållighet som krävs om man ska ha en relation värd namnet med någon, sedan må det handla om två- eller fyrbeningar, det är sak samma.
  Men ibland händer det också att folk plötsligt blir "allergiska" när katten har blivit några månader och de märker att de inte orkar med den lilla kattens livliga personlighet. Så man kan bli sviken när som helst. Tyvärr!
  Kastrering är jamarbra, men ännu bätte vore om somliga tvåbeningar fick sig en ordentlig smäll på nosen, eller eventuellt på något annat sätt fick lära sig veta hut. Det får vara nog nu! *stampar med fot och tass*
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunilla och Frasse, det är nog många tvåbeningar som borde lära sig att veta hut. Det är alldeles för lätt att smita undan sitt ansvar.

   Radera
 3. Klokt jamat Bertil !
  Min matte säger till alla som hon träffar på som har en okastrerad hankatt eller honkatt att dom ska se till att göra det meddetsamma.
  Typer som tycker att min hankatt kommer ju inte hem med några ungar brukar matte läxa upp xtra mycket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kjelle Bus, vilken klok matte du har. Skulle gärna vilja höra när hon läxar upp nån som kommer med dumma kommentarer om kastreringar...

   Radera
 4. Jamarklokt jamat Bertil! Vi tror det är jätteviktigt med kastrering av alla katter som inte används i avel och att man även där skall tänka både två och tre gånger innan om man verkligen skall avla. Visst är det konstigt det där att en del inte tycker om katten när den blir vuxen.
  Matte säger att det är precis tvärtom för henne. Hon tycker alla kattungar är bedårande men att kärleken till katten bara växer ju äldre katten blir och man lär känna kattens alla egenheter och dens personlighet.
  Vi såg att du frågade om Wilmas ålder, hon fyller 13 år nästa månad så tyvärr har hon åldern emot sig när det gäller hennes magproblem.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, jag tycker också man ska tänka sig för både en och två och tre gånger innan man använder sin katt i avel. Det finns redan så många att ta hand om. Vi tänker mycket på Wilma. Vi tycker inte att 13 år är så mycket, men får man magproblem så kan det ju vara en nackdel att vara lite äldre.

   Radera
 5. Så jamars klokt du jamar Bertil, tassarna upp. Som vi jamade kanske här ngn dag, så skulle ju kanske några katthem kanske minska OM alla tvåbeningar tog och kastrerade sina han och hon katter, så mycket mindre problem det skulle bli då.
  Det skulle tfinnas ngn jamars stor skyllt i varje hörn ngn stans, att alla kater ska kastreras.

  Tass på dig du fina katt

  SvaraRadera
  Svar
  1. M, C, T, S vilken bra idé. En stor skylt i varenda gathörn där det stod tt man skulle kastrera sin katt!

   Radera
 6. Det där fenomenet har jag också funderat över. HUR kan man sluta tycka om en katt bara för den blir vuxen? Kommer aldrig förstå det....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kattfamiljen, vi är nog många som aldrig kommer förstå hur man kan sluta älska sin katt.

   Radera
 7. Det borde vara lag på att försäkra och registrera sin katt. Då skulle kanske dummisarna tänka sig för en gång extra innan de skaffar en kattunge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sippo, tänk om det fanns en sån lag... *drömmer*

   Radera
 8. Toppen fin idé att omvandla katthemmen till pensionat för katter. En dröm som kan (?) gå i uppfyllelse om människorna verkligen ser till att det inte föds oönskade kattungar och inser charmen med gamla katter!
  Det finns inget mysigare än att få uppleva sin katt när hon eller han blir äldre!

  =^.^=

  Nosbuff från Smulan, snart 13 år och Amanda snart 11!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjulia Huller om Buller, visst är det fantastiskt att följa sin katt genom livet. En katt som får kärlek och omvårdnad blir bara mysigare och mysigare för varje dag.

   Radera
 9. Det är dessutom kastreringskampanjer ibland. Tyvärr marknadsförs de väldigt litet. Nån gång kommer en liten notis, nån gång har jag helt kort i efterhand fått läsa att man haft en sån kampanj. Man skulle ju t ex kunna använda Facebook för att sprida kännedom om kampanjen, helt gratis. Vi är säkert många som skulle dela!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav, ja, det finns hur mycket som helst att göra. Problemet är bara att man inte bara ska få idén, man ska genomföra den också...

   Radera

Katten Rafael på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Rafael på Södertälje Katthem. Ibland har man ju såna där dagar då man bara måste få pusta ut en stund.  Det är väldigt mycket at...