onsdag 21 september 2011

Katten Madeleine på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Madeleine på Södertälje Katthem.

Idag ska jag berätta vad som hänt igår och idag på katthemmet. Sent på kvällen kom det en människa med en katt till oss. De sa att de hittat katten ute och att den var skadad. Då sa vi som vi brukar, att eftersom vi inte har nåt avtal med polisen så ska polisen ta hand om katten och köra den till ett katthem som har avtal med dem. Annars måste nämligen vi stå för veterinärkostnaderna och vi är ett fattigt katthem som inte har råd med sånt.

Vår hälsoansvariga hade gått hem för dagen för länge sedan, men ringde i alla fall polisen och berättade om läget. De sa att de skulle hämta katten och köra den till ett katthem de har avtal med.  Efter en stund framkom att det katthem de ringt inte tar emot skadade katter. Vi föreslog då att katten skulle få stanna hos oss under natten och att polisen skulle hämta den nästa dag. Under tiden hade vår hälsoansvariga åkt hemifrån tillbaka till katthemmet för att se hur katten mådde. Hon hade ett sår på läppen stödde inte på ena frambenet, men var annars hur gosig som helst.

Nytt besked från polisen: de kunde inte låta katten bo hos oss över natten utan skulle hämta den och antagligen låta den sova i sin bur på stationen. Alternativet var att vi tog hand om katten helt och hållet, d v s inklusive veterinärkostnader.

Efter en kort diskussion beslöt vi göra ett undantag och behålla den skadade katten så den slapp flytta en gång till och kanske inte bli omhändertagen av människor som är så vana vid katter under natten.

Idag åkte vår hälsoansvarige till veterinären med katten. Det visade sig att benet inte var brutet, men att hon var ordentligt öm, eftersom hon inte ville stödja på benet. Man beslöt att hon skulle få smärtstillande. Första sprutan bjöd vettisen på.

När katten sedan kom tillbaka till katthemmet, ringde kattens människor. Vår hälsoansvariga hade nämligen lagt ut en bild på katten på vår hemsida och efterlyst ägarna. De kom direkt till katthemmet, betalade veterinärkostnaderna och berättade också att katten ramlat ut från balkongen.  Det här visar att man aldrig ska släppa ut en katt på en balkong som inte är innätad eller inglasad! Dessutom var katten inte försäkrad, nåt vi också tycker man ska se till att katten är. Alla som besökt en veterinär vet att det kan bli väldigt dyrt med vård annars.

Så det här blev till slut en liten solskenshistoria. Vi hoppas kissen snart kryar på sig och ägarna har lovat näta in balkongen genast.

20 kommentarer:

 1. Så bra att det blev en bra upplösning av det hela. Ibland fungerar saker och ting riktigt bra. Jag tyckte att det var storartat av Södertälje katthem att ta in katten trots att det kunde blivit en dyr historia. Skönt att veta att allt gick bra och att de nätar in balkongen. Det är ju lag på att kattägda ska ha innätade balkonger. En bra lag, tycker jag!

  SvaraRadera
 2. Så skönt att det slutade lyckligt. Jag var lite orolig över att det skulle bli en sorglig historia. Tänk vilken tur att det var ni som tog hand om kissen och inte polisen.

  SvaraRadera
 3. Vilken tur att det det det gick så bra. Själklart ska man jama in balkongen och dessutom försäkra och märka sin katt. Nosbuff

  SvaraRadera
 4. Hurrjam och tassklapp, vilken tur att allt gick så bra! Vad BRA ni är där på katthemmet, som kan tänka med hjärtat. Det är alltför många som inte kan det!

  SvaraRadera
 5. Stackars misse.
  Hoppas 2beningarna nätar in balkongen nu.

  SvaraRadera
 6. Vilken jamarns tur att missen inte bröt benet efter fallet från balkongen !
  Åh vilken tur att misse fick stanna hos er över natten och att ni snabbt lagt in en bild på den så att missens människor hittade sin misse :)

  SvaraRadera
 7. Jamars tur missen hade sssom inte hade brutit ngt ben.
  Tur att missen fann sina tåbeningar igen iaf, mjau
  Hoppas dom nätar in balkongen efter denna otäcka händelse.

  Tass Tass

  SvaraRadera
 8. Vilken tur att allt löste sig till det bästa! Balkonger kan vara farliga - vi får inte vara ute på vår balkong, det är alldeles för långt till marken på båda balkongerna och de är inte nätade. Vi tycker att det är så roligt att läsa om hur väl du och dina tjompisar har tränat människorna till att ta hand om katthemmet. Tänk om alla katthem var lika bra!
  nosgos å gottisar
  Maurice & Kajsa

  SvaraRadera
 9. Vilken tur att ni tog hand om katten..

  Hoppas ägaren fixar balkongen snart.

  Katthemmet som inte ville ta emot katten får en kaktus utav oss.

  SvaraRadera
 10. Tänk om alla upphittade katter kunde bli en liknande solskens historia!
  Är det inte till och med LAG på att man MÅSTE näta in balkongen om man bor över en viss höjd??? Jo, det är det!
  Toppen att kisses människor tog sitt ansvar och ersatt er för veterinär kostnaderna och lovade att fixa balkongen.

  =^.^=

  Nosbuffar

  SvaraRadera
 11. Jenny, visst är det en bra lag att man måste näta in balkonger som vi katter ska vistas på. Ingen vill ju ramla och skada sig.

  SvaraRadera
 12. Sippo, jag tror det var väldigt bra både för katten och dess ägare att vi tog hand om den.

  SvaraRadera
 13. Dui och Deco, en del tvåbeningar förstår inte sånt förrän det är för sent. Det är väldigt synd för det kan bli dyrt med skador på en liten katt.

  SvaraRadera
 14. Gustav, vi försöker tänka både med hjärta och hjärna. Vi vet att somliga varken klarar det ena eller det andra.

  SvaraRadera
 15. Max och Måns, jag tror de fick sig en läxa och att det snart sitter ett nät på den balkongen.

  SvaraRadera
 16. Kjelle Bus, ja det kunde gått mycket värre för kissen. Vi är glada att allt löste sig på ett bra sätt.

  SvaraRadera
 17. M, C; T, S, vi tror att de nätar in balkongen, för de förstår nog att de inte kan räkna med samma tur en gång till.

  SvaraRadera
 18. Maurice & Kajsa, vi tror att många katthem gör så gott de kan, precis som vi gör.

  SvaraRadera
 19. Kungsörsligan, visst kan man tycka att alla katthem borde ställa upp för en skadad katt, men man får inte glömma att nästan alla katthem drivs ideellt och de ekonomiska resurserna är ansträngda. De har helt enkelt inte råd att ta emot skadade katter.

  SvaraRadera
 20. Hjulia Huller om Buller, om en katt ska vara ute på balkongen måste den vara innätad om den är 5 meter eller mer ovanför markytan. Nu hoppas vi att det snart sitter nät på den här balkongen.

  SvaraRadera

Katten Rafael på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Rafael på Södertälje Katthem. Ibland har man ju såna där dagar då man bara måste få pusta ut en stund.  Det är väldigt mycket at...