söndag 25 september 2011

Katten Madeleine lånar ut bloggen till blogghjälpen idag

Hej, det är Madeleine på Södertälje Katthem.

Idag har jag lovat blogghjälpen att hon ska få låna bloggen. Så här säger hon:

Som många kanske har sett har det kommit in ett meddelande på Facebooksidan ”Rädda Södertälje Katthem” från en person som talar om att vi har anställt en person på katthemmet som åtnjuter ”lön, busskort, gratis mobil och övertidsersättning”.

Jag råkar vara styrelsens ordförande och var så även när beslut fattades om denna anställning. Vi har varit öppna med detta och bakgrunden är följande.

Den person som idag är anställd var tidigare arbetslös och jobbade då ofta och mycket på katthemmet. När så Arbetsförmedlingen började ställa krav på att hon skulle söka ett arbete kunde hon naturligtvis inte vara kvar på katthemmet, eftersom vi inte kan betala full lön till en anställd i dagsläget. Då kom Arbetsförmedlingen med ett generöst erbjudande till katthemmet. Om vi anställde personen skulle de betala en stor del av lönen.

Vi hade då långa och intensiva överläggningar inom styrelsen. Ingen av oss hade erfarenhet av att vara arbetsgivare, så det blev en lång resa. Vi la ihop plus och minus och kom fram till att, om vi kunde anställa den här personen kunde vi också ta emot både personer som behöver arbetsträna och personer med ”särskilda behov”. De kunde arbeta på katthemmet samtidigt som de genererade en inkomst från bl a Försäkringskassan, tack var att vi nu hade nån som var kontinuerligt på katthemmet. Det visade sig att det inte bara gick jämnt ut, utan att vi fick in ungefär dubbelt så mycket på dessa ersättningar som vi betalade ut i lön. Just nu förhandlar vi med ytterligare en instans om att ha en person till som vi får ersättning för.

Var uppgiftslämnaren fått informationen om busskort, gratis mobil och övertidsersättning från vet jag inte, men i alla fall är det inte katthemmet som betalar detta.

Förutom ovanstående fördelar med att ha en person på katthemmet hela dagarna har det visat sig att många uppskattar att kunna komma till katthemmet och titta på katter även på icke öppet hustid. Och som jag sa på medlemsmötet igår har jag svårt att förstå hur vi skulle klara oss utan vår anställda. Den dag inte Arbetsförmedlingen ställer upp bävar jag för, men de problemen får lösas då.

Insinuationerna om att vi slösar med katthemmets pengar är på så låg nivå att jag inte vill bemöta det. Jag tror de flesta av mina bloggvänner vet att jag brinner för katters rätt till ett bra liv och jag lägger ner mycket både tid och pengar på att det ska få det. Om man dessutom ser i vår bokföring kan man utläsa att våra inkomster ökat stadigt och ganska kraftigt på senare år samtidigt som utgifterna minskat.

Jag vill inte bemöta detta på FB eftersom jag vet att anmälaren aldrig kommer att sluta om jag gör det, men jag vill att mina bloggvänner ska få min syn på hur det ligger till.

I morgon är lilla Madeleine tillbaka som bloggare igen!

25 kommentarer:

 1. Mjau, då förstår vi hur det ligger till. Tindra skakar bara på huvudet och säger att Katthemmet skulle aldrig göra något som inte var bra för hem eller katter.

  SvaraRadera
 2. Nu finns vi inte på Facebook, så vi har inte läst vad som stod där. Men det är trist att folk ofta verkar uttala sig, gärna sensationellt, och ska hitta "fel" och "skandaler", och nu menar jag inte bara på FB. Nog har man rätt att undra, men då ställer man väl en rak fråga istället för att sprida rykten? Hoppas att människor som läser använder förnuftet och inte tar allt för sanning. Det tror vi, kissar och matte, att de gör. Kurr och burr.

  SvaraRadera
 3. Vi vill också komma med ett bestämt Mjau i den här frågan. Vi var båda på katthemmet innan vi kom till Otterbäcken och vi vet att blogghjälpen - eller någon annan i styrelsen - inte skulle göra något som inte gagnade katterna och vi vet att det är många eldsjälar som ställer upp med sin egen tid och i många fall plånboken när det behövs. Att komma med insinuationer om något annat är oförskämt!

  Jenny och Majsan, klosterkatter numera

  SvaraRadera
 4. Hade ingen aning. Men det låter ju härligt att kunna ha en anställd person. Genialt! Å så var det väldigt bra skrivet också - hela inlägget.

  SvaraRadera
 5. Kan aldrig tänka mig att det inte skulle gå att ordna lokaler, jag skrev en kommentar i ärendet på LT:S SIDA TROR JAG DET VAR.
  De tomma barackerna ute vid almnäs de skulle väl passa föreslog jag, som matat kattungar i en snöbärsbuske sedan första veckan i Juli.
  Har fått hjälp av en, som såg mitt rop på hjälp här på bloggen.
  Det är jag evinnerligt tacksam för.
  Katthemmet hade fullt, fick jag höra flera ggr om då jag ringde, sen gav jag upp.

  Nu ska jag ut och leta upp en stackars hungrig kattmamma och hennes ungar.Så de får lite mat i magen.

  SvaraRadera
 6. Jag har väldigt stort förtroende för katthemmet och litar på att de beslut styrelsen tar är för katthemmets bästa och för att verksamheten borde ska kunna fortsätta att finnas och utvecklas. Jag tror att de flesta inser att människan på FB bara är ute efter att orsaka problem. Om man bara har lite sunt förnuft så inser man att anställningen var för katthemmets bästa och jag tycker att det verkar toppenbra med en anställd som har tid och lust att vara på katthemmet. Superbra idé verkligen och inlägget är verkligen bra skrivet och ger en tydlig bild av händelseförloppet! Jag tyckte förövrigt att loppisen igår var toppenbra och jag ser fram emot nästa. Vi ska försöka komma och jobba så fort som möjligt igen! :)
  Gosa och klappa lilla fina Madeleine och de andra underbara katterna när du åker dit!

  SvaraRadera
 7. Jag menade såklart att katthemmets verksamhet BÅDE ska kunna fortsätta finnas och utvecklas. Inte borde :)

  SvaraRadera
 8. Vad ledsamt det är när folk sprider falska rykten! Nu har inte vi FB så vi vet inte vad det stod, men det är väl inget konstigt med att ni har en anställd utan tvärtom jamarbra! Hoppas ni kan få möjlighet att anställa fler, det vinner ju alla på och inte minst katterna! Fortsätt med det fankattiska arbetet ni gör.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
 9. Jadu... alltid ska folk uttala sig utan att veta, så trött man blir! Du behöver inte alls förklara ett dugg för oss, dina bloggvänner, för vi litar på dig och dina beslut.

  Kram till dig och gosa med Madeleine från tant Malin också <3

  SvaraRadera
 10. Väl formulerat. En del har fullt upp med att försöka förstöra för andra, trist.Vi som följer med i bloggen och på andra sätt vet ju vilket jobb ni gör. Nosbuff

  SvaraRadera
 11. Hej
  Usch vad mycket dumt folk det finns! Det är mycket vanligt att ideella föreningar har människor anställda med lönebidrag från Arbetsförmedlingen. Det är helt och hållet en win-win situation: Den enskilde personen får ett jobb och kan försörja sig, katthemmet får en person som kan vara på hemmet regelbundet vilket ger en ökad trygghet för katterna och Arbetsförmedlingen kan stryka en person ur sina rullor. Inte heller tycker jag det är konstigt om så vore att den anställde får mobilen och övertiden betald (i pengar eller tid) i de fall h*n använder mobilen i anställningen och jobbar övertid. Heja Södertälje katthem!

  Hälsningar
  Xantippa

  SvaraRadera
 12. Jam, det finns så många som drar egna slutsatser av halva sanningar. Trist.

  Ni gör ett toppenjobb.

  Nosgos & kramar

  SvaraRadera
 13. Sippo, det märks att Tindra vet vad hon jamar om.

  SvaraRadera
 14. Findus, Isak och Rasmus, tyvärr finns det en del som jämställer detta att vara "obekväm" med att vara modig på nåt sätt.

  SvaraRadera
 15. Jenny och Majsan, ni är ytterligare två som vet vad ni jamar om. Det är ju inte precis nåt karriärdrag att sitta i katthemmets styrelse, vi gör det endast för att vi vill hjälpa katter i nöd.

  SvaraRadera
 16. Karlavagnen, tack för berömmet *blogghjälpen rodnar*.

  SvaraRadera
 17. Vitsippan, vi letar för fullt överallt!

  SvaraRadera
 18. Karin, det går ju alltid att vinkla saker och ting som man vill. Om man skär ut lönekostnaden utan att ta med de inkomster anställningen genererar kan man ju ifrågasätta hur vi gör med katthemmets pengar.

  SvaraRadera
 19. Alice, vi katter tycker det är jamarbra att nån är här hela dagarna. Förut var det tomt på eftermiddagarna, men så är det inte nu,

  SvaraRadera
 20. Östgötakatterna, tack för dina snälla ord. Vi fortsätter jobba för att våra katter ska ha det bra.

  SvaraRadera
 21. Dui och Deco, ibland är det lite svårt att förstås vad andra menar. Vår målsättning är att våra katter ska ha det bra och att de ska få bra hem där de blir väl omhändertagna.

  SvaraRadera
 22. Xantippa, vi har också förstått att det här förfarandet är vanligt i ideella föreningar. Och vi har verkligen räknat på kostnader och intäkter innan vi anställde personen, så vi känner inte nåt dåligt samvete.

  SvaraRadera
 23. Nea, om man bara är ute efter att förstöra är det ju ett enkelt knep att köra med halvsanningar. Men vi ska fortsätta kämpa för våra fina katter.

  SvaraRadera
 24. Tyvärr är det nog så att vissa människor som inte mår så bra gärna tar ut det på andra. När de har skaffat sig en syndabock lättar deras egna känslor av misslyckande för en stund. Tror att det är detta fenomen det handlar om i det här fallet.
  Förstår för övrigt inte problemet - det är väl bara bra om ni kan ha en anställd som finansieras via bidrag? Så gör vad jag vet många företag, och varför skulle inte ni göra det då?
  Ni gör ett jättejobb och när jag försöker föreställa mig hur många timmar ni offrar för katterna utan ett öre i ersättning så vet jag att alla siffror jag kommer fram till är för låga...
  Fortsätt som ni gör och håll fanan högt!
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera
 25. Gunilla och Frasse, du har nog rätt. Men vi jobbar vidare för mig och mina kompisar!

  SvaraRadera

En katt på Södertälje Katthem berättar

Hej, jag är lite blyg så jag vågar inte riktigt berätta vad jag heter ännu. Men om ni vill följa mig så kommer jag börja blogga i början på ...