torsdag 27 augusti 2015

Katten Rosita på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Rosita på Södertälje Katthem.

Idag är det öppet hus. Jag är beredd, som vanligt. Hoppas det kommer många snälla människor som vill ta tass om oss. Hoppas att de som gör det, gör det för resten av våra liv. 

Tyvärr finns det många som säger att de avlivar sin friska katt om inte vi på katthemmet kan ta hand om den. Örebro Katthem har skrivit ett väldigt bra inlägg om detta. Dela det gärna - överallt.

Jag tror att alla katthem fortfarande - år 2015 - får samtal där man försöker lägga över ansvaret för sitt djur på andra, till exempel ett katthem, när man inte vill ha det kvar längre. Och fort ska det gå också. Om inte katthemmet genast säger att de ska hjälpa til, då ska familjemedlemmen avlivas.

Vi är väldigt trötta på att höra detta. Har du tagit ansvar för ett djur, då har du det ansvaret för resten av djurets liv. I flera andra länder får veterinärer inte avliva friska katter men Sverige ligger, som vanligt när det gäller djurskydd, efter. En katt går nästan alltid att omplacera om man anstränger sig lite. Men det är inte så ofta det löser sig på en eller ett par dagar. Det måste få ta den tid den tar, veckor, månader, år. Det är vi värda!


14 kommentarer:

 1. Förstår inte hur någon kan hota med att avliva sin katt. Det är en så fruktansvärd hemsk sak att göra att det är svårt att ta in.
  Själv bor jag hos tvåbeningar som ser mig som sitt barn.
  Till på köpet min grannfru jamade en gång att jag hade det bättre än många barn.
  Hoppas att det kommer riktigt många snällisar o tittar in ikväll hos Er.

  Ozzy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ozzy, Det sorgliga är ju att det verkar vara så många som är så störda. Alla katter har rätt att vara älskade, precis som du är.

   Radera
 2. Det är oförskämt tycker vi. Såg att det var på första sidan på kvällstidningarna ocskå och det är ju bra att det uppmärksammans men bedrövligt att man inte tar hand om sin familjemedlem utan försöker lämpa över ansvaret på andra. nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dui och Deco, det är så ynkligt att man gör andra ansvariga för sina egna problem. Vi är hjärtligt trötta på människor som gör så.

   Radera
 3. Inte löste det sig på några dagar för mig, även om det inte tog så många veckor innan matte fick syn på min bild, och jag flyttade till mitt föralltidhem.
  Varenda liv är värt en chans, de som hotar med avlivning är dumma i huvudet och saknar hjärta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav, det är precis så de är - de som hotar med att avliva sin katt. Man kan inte räkna med att man ska hitta ett nytt hem till sin katt på några dagar om man måste omplacera den.

   Radera
 4. Undrar om de avlivar sina egna ungar med när de busar för mycket, river tapeter eller råkar kissa bredvid toan?
  Majas, Klemens och Gummans matte/Paula

  SvaraRadera
  Svar
  1. Majas, Klemens och Gummans matte/Paula, jag tror de ställer högre krav på sin katt än på sina barn ofta.

   Radera
 5. Vi kan bara jama som de andra, vi förstår verkligen inte hur dem är funtade i huvudet!
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, antagligen finns det inte så mycket där uppe i deras huven att funta.

   Radera
 6. Hur kan man svika en familjemedlem så och hota med avlivning, vi förstår inte. En katt sviker ju ALDRIG en människa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven, nä det gör vi inte. Då ska människorna inte svika oss heller!

   Radera
 7. Vissa personer är verkligen ansvarslösa, de borde förbjudas att skaffa djur.

  Sallys Matte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sally, tyvärr ska det gå väldigt långt om du förbjuds att ha djur. Eftersom man inte ens kan lagstifta om ID-märkning av alla katter är det många som tycker att de inte har nåt värde.

   Radera

Katten Rafael på SÖdertälje Katthem berättar

Hej, det är Rafael på Södertälje Katthem. Som ni vet har vi haft och har mycket att göra här på katthemmet. Att vara bloggkatt är minsann in...