lördag 22 augusti 2015

Katten Rosita på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Rosita på Södertälje Katthem.

Igår lovade jag att jag skulle berätta mer om gårdagen.

För några veckor sedan fick vi larm om tre kattungar som låg i ett dike alldeles intill en hårt trafikerad väg. Det blev utryckning förstås, och ungarna hittades, genomblöta, rädda och hungriga i ösregn. Nån mamma hade inte synts till på alldeles för länge. En av ungarna var dessutom redan död. 

De som levde fick följa med vår hälsoansvariga hem, för de var inte i bra skick och behövde mat ofta. Båda var helt hanterbara och lille J var supersocial, så de måste alltså haft ett hem. Det fanns inga hus i närheten av där de hittades, så de hade knappast gått till diket själva.

Lille J var mycket svag och såg inte frisk ut. Igår var blogghjälpen i Gnesta och träffade den snälla tjejen som sköter bokföringen åt katthemmet. När hon var på väg därifrån ringde man från katthemmet och frågade om blogghjälpen kunde åka till vår vettis i Gnesta med lille J. Han var riktigt dålig och beslutet togs att han nog måste somna in.

Då åkte blogghjälpen först tillbaka till Södertälje för att hämta lille J, sedan tillbaka till vettisen i Gnesta. På vägen dit började lille J att snacka en hel del. När han och blogghjälpen kommit fram till vettisen hade han piggnat på sig lite. Dessutom hade vår vettis just fått ett provsvar på honom som inte var så dåligt som vi befarade. Efter diskussion med vettisen beslöts att vi skulle ge lille J en chans till, eftersom han inte verkade ha ont. Han blev uppvätskad (under ganska höga protester), och sen fick han åka med tillbaka till katthemmet.

Vi undrar hur någon kan ha mage att dumpa små kattungar i ett dike intill en trafikerad väg. Vet de hur illa det kan gå för dom, eller bryr de sig inte? De skulle se hur en sån här liten unge måste kämpa. Det är inte värdigt ett samhälle som vårt. Det är en ynkedom att man inte tar ansvar för de djur man skaffar. Att kastrera sin katt är en engångskostnad och det kostar inte enorma summor. .Har man inte råd med det ska man nog inte ha katt.

Nu kämpar vi och lille J för att han ska klara sig. Det är inte säkert att han gör det, men vi håller tummarna stenhårt för honom, och så länge han inte lider får han kämpa på. Vi ger honom allt stöd vi kan.

13 kommentarer:

 1. Åh vilket jobb ni gör! Håller tassarna för lille J och att han blir frisk snart.

  Ska inte ens jama högt om vad vi tycker om tvåbeningar som ställer ut sina kattungar vid en väg.... Morrar och stampar medan alla tassar i golvet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke och Molle, tror vi är många som skulle vilja jama ett och annaat till dom som gör så.

   Radera
 2. Aarrgghhhhh, jag vill veva med mina tassar mot alla dumma tvåbeningar som behandlar sin katter så här.
  Hej Rosita, jag försöker att kattentera till dig igen, hoppas att det går igenom denna gången.
  Som tur var hade jag min vän Gustav som berättade för dig vad som hände här.
  Tycker att ni har världens bästa blogghjälp som arbetar otroligt mycket för alla Er.
  Hoppas hoppas att lille J klarar sig och frisknar till.

  Ozzy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ozzy, välkommen tillbaka. Det var för väl att det verkar fungera med kattenterandet igen. Vi hoppas alla att lille J ska klara sig.

   Radera
 3. Åååå vad vi håller tassarna för att lille J ska klara sig! Människor som dumpar tre små fantastiska levande varelser i ett dike borde få mycket stränga straff, hur kan man så TOTALT sakna empati och känslor, hur kan man gå och lägga sig på kvällen och veta att där ligger de helt värn- och hjälplösa i diket? Hur många totalt avstängda människor känslomässigt finns det egentligen i vårt land?
  ps. veterinären Emma i Gnesta är superbra. Rekommenderade henne till min granne som har en katt som verkligen INTE är bekväm hos vettisar. De åkte dit men min granne hade föga hopp om att det skulle gå bättre än alla tidigare ggr MEN lilla Maja var superlugn på Emmas mottagning och tittade sig lugnt omkring och lät sig hanteras :-)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven, det finns tyvärr alldeles för många som saknar empati. Vet inte vad som gått fel när de blev till. Visst är Emma duktig!

   Radera
 4. Ja det är helt otroligt vilket jobb ni lägger ner!!!
  Det borde vara straffbart att inte kastrera och ta hand om sin katt!!
  åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa, att inte ta hand om sin katt är straffbart, men polisen lägger ju inte ner några resurser på att lagföra såna som bryter mot den lagen precis.

   Radera
 5. Vi håller alla tassar vi har. Alla på katthemmet är verkligen fankattiska!
  Sen förstår vi inte hur man kan göra som en del gör. Överge en familjemedlem eller flera och tro att de ska klara sig.Det är ju så dumt att det inte finns jam för det.Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dui och Deco, det kanske är meningen att de inte ska klara sig? Annars kan jag inte förstå varför man placerar djur i ett dike nära en hårt trafikerad väg.

   Radera
 6. Vi håller också alla tassarna för lilla J!
  Man blir så arg att man inte ens finner jam för sånt beteende. Tyvärr tror vi att de var fullt medvetna om vad som kunde hända missarna vid vägen och att det tom var planerat. Ville de "bara" att de skulle bli hittade finns det betydligt bättre ställen utan brummisar.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, vi befarar att din misstanke är riktigt tyvärr.

   Radera
 7. Det är så förfärligt, man mår så dåligt varje gång man tvingas inse hur grymma och likgiltiga människor kan vara. Och det händer ju så ofta!
  Men samtidigt blir man varm i hjärtat när man hör om hur människor som blogghjälpen och hennes kolleger kämpar för era liv och rättigheter <3
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera

Katten Emil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Emil på Södertälje Katthem. Jag tror ingen kan förstå hur synd det är om mig idag. Det går nog aldrig att förstå.  Först fick ja...