lördag 25 juli 2015

Katten Rubina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Rubina på Södertälje Katthem.

Idag tänkte jag ställa en fråga till er. Nämligen, hur väl tror ni att svensk djurskyddslag fungerar?

Tänk så här: ni får reda på att ett djur vanvårdas i ett hem. Ni ringer polisen. I bästa fall hänvisar de till Länsstyrelsen i ditt län. På deras hemsida står det bl a så här: 

Djur som far illa 

Länsstyrelsen ansvarar för djurskyddskontrollen i länet.
Om du anser att djur far illa på något sätt kan du anmäla detta till länsstyrelsen. Du kan ringa eller skicka din anmälan via ett formulär, se länk nedan. 

Det låter ju bra.  Man tror ju att de ska rycka ut och hjälpa det djur som far illa. MEN - om det är efter kontorstid eller helg, då är det en telefonsvarare som säger att du ska återkomma efter helgen.

Så, om du upptäcker att ett djur behandlas illa på fredag så kan den som äger djuret  i lugn och ro hantera det djuret illa åtminstone till måndagen. Säkert längre, för det kan ha kommit in många anmälningar som måste hanteras innan det är dags för ditt ärende. 

Då kanske du tänker: men jag kan ringa till djurpolisen! Visst kan du göra det, men de har inte rätt att knacka på hemma hos nån utan att länsstyrelsen är med. Och de har ju inte resurser att skicka nån.

Tycker ni att vi ska ha ett sånt "djurskydd"?

16 kommentarer:

 1. Det är riktigt illa! Tycker att vi borde ha ett väl fungerande skydd för alla djur i Sverige.
  Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dui och Deco, jag håller helt med er!

   Radera
 2. Ett rungande nej mjau tack från oss!! Så typiskt svenskt, byråkratiskt trögmalet! Fy och usch. Ett litet djur kan ju på intet sätt göra sig hörd, söka hjälp osv, ett barn som far illa kan ju i BÄSTA fall signalera på något sätt till någon, djuren är sååå skyddslösa och utlämnade. Sven & company

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven, ja det är sorgligt hur lågt djur står i rang när det gäller skydd. En del tycker visst att de kan behandlas hur som helst.

   Radera
 3. Nej!!!
  Varför finns det inget som det finns för djuren i England? Där fungerar djurskyddet så mycket bättre, även under icke kontorstid!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjulia Huller om Buller, ja, säg det. Vi som tycker vi är så framåt på alla områden.

   Radera
 4. Helt värdelöst system! Bara en pappersprodukt för att tillfredsställa efterfrågan.
  jag önskar en riktig Djurpolis, med resurser och rätt att ta djuren från misshandlande, misskötande ägare. Jämför med USA eller Great Britain(inte bara England) som har ett sådant system. De får domstolsbelut samma dag om omhändertagande när det är illa.
  /Pelles matte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pelle matte, i det här landet ska det ofta tas väldigt står hänsyn till förövaren. Offret verkar få skylla sig själv.

   Radera
 5. Nej, det är en dålig djurskyddslag. Så ett stor mjau nej, ge den svenska djurpolisen rätt att omhänderta djur utan att länsstyrelsen är med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, tänk om det vore så. Då skulle man säkert kunna rädda många fler utsatta djur.

   Radera
 6. Låter inte bra alls det där :(
  Man hade ju hoppats att dom hade ngn slags akut jour.

  Tassklappar o Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kjelle Bus, det finns ingen jour hos länsstyrelsen.

   Radera
 7. Djurskyddet här i Sverige är verkligen bedrövligt! Vi har tittat en hel del på programmen om djurpolisen i Australien, England och USA och vilken skillnad det är! Där har de lite befogenheter och det är aldrig någon diskussion, vanvårdas djuren så omhändertas de omedelbart. Vid "lindrigare" fall får de en anmärkning men sedan följs fallet noga upp och sköter de sig inte omhändertas djuren. De får dessutom dryga böter och även fängelsestraff i vissa fall. Sverige har mycket att lära!
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, Sverige ligger tyvärr långt efter många länder när det gäller djurskydd. Och inget politiskt parti verkar överdrivet intresserad av att ta tag i frågan heller.

   Radera
 8. Det svenska "djurskyddet" verkar vara till för att skydda vanvårdande djurägare. Det är helt galet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marie, jam, så uppfattar vi det också.

   Radera

Katten Emil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Emil på Södertälje Katthem. Idag är vi lite ledsna. Jag var hos en  hudspecialist på djursjukhuset för några dagar sedan. Där fi...