En katt på Södertälje Katthem bloggar

måndag 26 juli 2010

Pelle och Trulsa ger förslag till insändare

Eftersom flera läsare tyckte att vår idé med insändare till ALLA tidningar vi kan hitta, både på lokal- och riksplanet, var en bra idé, har vi skissat på ett utkast till en sån.

Tyvärr är det ju så att ju mindre text en insändare har, desto större chans att den kommer med. Vi skulle kunna skriva flera sidor i ämnet, men vet att vi är tvungna att begränsa oss.

Den som vill använda nedanstående text är välkommen att göra det. Vi har inget emot om man ändrar i den heller, eller kommer på en helt egen text i samma anda. Vi tycker det är huvudsaken att människor får upp ögonen för vår situation.

Har också märkt att det är lättare att bli publicerad om man skriver sitt namn istället för pseudonym, så det kan man ju skriva till också.

Så här tänkte vi:


För några år sedan kunde vi läsa om ett stort antal vanskötta hundar som levde i sin egen avföring, inte fick tillräckligt med mat, var sjuka och undernärda. Både tidningar och TV var snabbt på plats och man fick se när hundarna forslades till Hundstallet och sedan fick egna, bra hem. Det var en riktig solskenshistoria.

För några veckor sedan kunde vi läsa om en kvinna som hade 191 katter som levde under i stort sett samma förhållanden. Vad händer då? Jo, Länsstyrelsen rycker ut, skjuter 173 av katterna. De överlevande 18 lämnas till ett djurhem. Vi undrar om detta var nödvändigt och riktigt. Vi menar att detta speglar den status katter har i vårt samhälle.

Vi är många som arbetar för att på olika sätt höja katters status till den nivå de är värda. Vi saknar det politiska parti som talar för oss. Nu är det snart val. Vilket parti vill ha våra röster?

En av Sveriges många kattbloggare.


8 kommentarer:

 1. Åh, den låter ju jättebra ju! *klappar tassarna* Tänk om alla som skickar in, kunde länka till (sin) kattblogg eller liknande. Då skulle tidningarna få se att vi faktiskt är ett gäng.

  SvaraRadera
 2. Mjau, förresten - jag kopierar och länkar från min blogg. Tyckte ert exempel var bra.

  SvaraRadera
 3. Väl jamat! Belyser hur olika man ofta behandlar hund- och kattärenden. Vi unnar så innerligt hundarna att tas på stort allvar, men vill att samma utgångspunkt ska gälla för katterna också. (Och naturligtvis för andra omhändertagna djur!) Kurr och burr.

  SvaraRadera
 4. Hej Sippo. Vi får se hur många som verkligen tar tag i saken och skickar in en insändare. Ju fler, desto bättre!

  SvaraRadera
 5. Hej Findus, ISak och Rasmus. Det är precis så vi menar! Hundar ska behandlas väl, men det ska vi katter också!

  SvaraRadera
 6. Åh den tassar jag under på. Skall jama till matte att hon fixar mejladresser till våra tre stora skånska tidningar.

  SvaraRadera
 7. Jag har en fundering:
  Är detta den insändare som ska skickas ut nationellt? Som handlar om en kattsamlare, och en länstyrelses agerande? Vad är syftet? Vad kräver vi? Inget av det står i insändaren. Inte ett ord om en lagstiftning om id-märkning och kastrering av alla katter som inte ska gå i avel. Hur ska partierna då veta vad vi vill ha av dem?

  Kattsamlarna gör oerhörd skada. Och en myndighet som begår tjänstefel ska anmälas. Men de som verkligen kan göra skillnad för katternas situation i Sverige är - Kattägarna.

  Om alla kattägare kastrerade och id-märkte sina katter innan de släpper ut dem, skulle
  det göra en dramatisk skillnad i antalet hemlösa katter.

  Anledningen till att hundar har högre status, är ju att det finns en lag om id-märkning av hundar. Men inte för katter. Tills vi får det är det kattägarna själva som måste agera.

  Ingrid Redbos artikel är viktig, den innehåller allt som vi kräver:
  Katten en djurart utanför lagen
  http://www.kattstatus.se/sida24.html

  vänliga hälsningar
  Gisele

  SvaraRadera
 8. Hej Gisele. Du har i o f sig rätt, men jag vet av erfarenhet att om du skriver allt det du skriver i en insändare, så kommer den inte in. Syftet med min insändare är att nåt eller några politiska partier ska ta sig an frågan, öppna en dialog med t ex katthem och att vi sedan ska kunna arbeta vidare. Den här frågan är tyvärr inget man löser snabbt. Det är ett långsiktigt arbete. Hade jag skrivit en riksdagsmotion i ämnet hade jag tagit upp både allt du säger och mycket mer.

  SvaraRadera