onsdag 5 april 2017

Katten Nina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Nina på Södertälje Katthem.

Idag har det varit fart på facebook ska ni veta. Som ni kanske minns påbörjade SVEKATT, Svenska Kattskyddsförbundet, ett projekt där katterna på Tvetatippen i Södertälje skulle fångas in. Efter kort tid satte ledningen för tippen stopp för detta. Innan dess hann några katter räddas - tre av dom bor hos oss.

Idag skrev SVEKATT så här på fb:

ÄR KATTERNA PÅ TVETA SKADEDJUR?
SVEKATT fick larm om katter som lever i en mycket utsatt miljö på Tveta soptipp, strax utanför Södertälje. Anläggningen drivs av Telge Återvinning AB. Efter att vi tagit del av bilder på kattungar som klättrade i ett berg av sopor bestämde vi oss för att försöka hjälpa katterna.

Efter vårt första besök var vi bestörta över hur utsatt katterna levde på tippen. Tunga lastbilar for kors och tvärs över området i full fart och tippade tonvis med pappersåtervinning i berget där vi nyss sett katterna klättra. Något senare kom det en stor bulldozer och pressade ihop pappersberget innan nästa bil kom för att tömma sin last. Personalen berättade för oss att kattmammorna brukar lägga sina nyfödda ungar bland pappersåtervinningen. 

En bit därifrån sorteras hushållsavfall som mals av stora maskiner. Mitt i detta går katterna och letar mat. 


Redan från starten var ledningen för Tveta tveksam till att vi skulle få hjälpa katterna och satte upp förhållningsregler för oss som försvårade infångandet avsevärt. Ledningen har inte heller lyckats presentera någon rimlig förklaring till varför de inte vill underlätta infångandet så att katterna kan få hjälp. Trots detta har SVEKATT ändå lyckats fånga in och hjälpa fjorton vuxna katter bort från soptippen. Därefter har två av honorna fött sju kattungar, så sammanlagt har tjugoen katter fått hjälp att komma därifrån. Alla katterna har varit extremt skitiga, flera varit i dåligt skick, magra med avslagna tänder och flera har haft svåra infektioner. Några av katterna visar tydligt att de en gång haft ett hem och troligen har de hamnat på Tveta av misstag då de åkt med i någon container.
Nu har ledningen för Tveta satt stopp för fortsatt infångning. Vi vet att det finns katter kvar på soptippen, men ledningen vill inte tillåta SVEKATT att fortsätta fånga in de kvarvarande katterna. Varför man nekar katterna den hjälp de så väl behöver är för oss en gåta. ”Vi kan ju alltid anlita en firma som håller på med Skadedjursbekämpning” menar en företrädare för ledningen.

Det går inte att ta miste på att man från ledningens sida jämställer katterna med skadedjur, och det har förekommit att man skjutit av katterna när man ansett att de blivit för många.


SVEKATT uppmanar ledningen för Tveta återvinning AB att tänka om så att vi kan få återuppta arbetet med att hjälpa dessa katter.


 På eftermiddagen idag kom följande meddelande:

SENASTE NYTT OM KATTERNA PÅ TVETA
Ledningen har bjudit in oss till möte för att diskutera hur vi ska kunna hjälpa katterna.
Vi är så glada att katterna nu får hjälp.
Tack till alla kattvänner som engagerat sig.

Ingen katt ska behöva leva på en soptipp!

20 kommentarer:

 1. Det var ju tur att ledningen för soptippen tog sitt förnuft till fånga.
  Att bara tala om att ta in skadedjursbekämpning när det finns folk som vill hjälpa katterna därifrån är ju helt galet tänkt.

  Ozzy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ozzy, ja, vi förstod nog aldrig det där.

   Radera
 2. Katten Svens matte5 april 2017 18:08

  Man blir mörkrädd och mållös - hoppas att lösningen blir att människor med empati och hjärta får återuppta arbetet att fånga in och hjälpa de små liven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svens matte, ja ibland fattas fel beslut. Bra när de går att ändra.

   Radera
 3. Det inger ju ändå visst hopp om dumma människor faktiskt KAN ändra sig! Hoppas nu bara att de låter katterna bli räddade. Finns det enda skäl till att de inte skulle gå med på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav, vi kan inte se ett enda skäl till att neka, men det kunde vi inte från början heller.

   Radera
 4. Vi blev så arga här när vi läste det så vi fann inga jam som var starka nog. Hoppas verkligen att de tar till sig all kritik de har fått och börjar samarbeta om att rädda missarna.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, ja, det är vår förhoppning att det blir så.

   Radera
 5. Åh så bra att det ändrades och att ni nu kan ha ett möte. Hoppas nu att ni kommer fram till en bra lösning så att katterna kan få hjälp och få det liv varje katt förtjänar med trygghet och omtanke. Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dui och Deco, vi kommer jobba hårt för att alla katter på tippen ska få ett bra liv.

   Radera
 6. Fyra klosterkatter, en iggy och två mattar klappar tassarna och händerna för att ni aldrig ger upp om katterna på Tveta! Heder åt alla som hjälper till! Vi tror att ledningen inte ville ha folk springande på tippen därför att de kan bli ansvariga om de kör på någon... försäkringar på sådana platser gäller ju för människor, inte djur, och det kan bli väldigt dyrt om någon människa skadas. Att det skall vara en sådan skillnad på olika arter?!? Människan är ju också ett djur...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klosterkatterna, vi har föreslagit att vi ska få vara där efter stängningsdags. Tidigare har det funnits personal som velat ställa upp på det.

   Radera
 7. Undrar verkligen hur ledningen på Tveta tänker? Stor eloge till SVEKATT som fortsätter sitt arbete med att rädda våra kompisar på tippen. Där ska verkligen ingen behöva leva och bo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke, Molle och Mary, ja vi undrar också. Vi hoppas fp arbeta vidare nu.

   Radera
 8. Kan bara instämma i alla tidigare kommentarer.
  Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa, tack. Vi behöver allt stöd.

   Radera
 9. Vi var många arga som skrev på Telge Återvinnings sida. Det verkar som de lyssnar på Svekatt och oss och att de vill ha en dialog om hur man bäst kan hjälpa de stackars katterna som lever på en soptipp och de tycker jag är bra! När ett företag tar till sig och lyssnar blir man i alla fall lite glad. Sedan undrar jag vad det är för idiot (förlåt) i soptippens ledning som pratade om skadedjursbekämpning? Om den personen inte vet det så är inte katter några skadedjur. Tvärtom!
  Tycker alla borde vara stödmedlemmar i Svekatt!
  Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. NAlleman64, tänk om alla skulle bli stödmedlemmar till Svekatt! Då kan vi göra ännu mer.

   Radera
 10. Som om katter skulle vara skadedjur! Det finns inget värre skadedjur än människan. Sån tur att SVEKATT finns så att katterna har en chans till ett lugnt och tryggt liv. Jag hoppas verkligen att alla katter som är kvar blir räddade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marie, det kommer not ta lite tid, men vår målsättning är att alla katter ska bort från tippen och få ett bra liv.

   Radera

Katten Emil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Emil på Södertälje Katthem. Nu har jag varit bloggkatt flera dagar! Det är ju inte så svårt egentligen. Bara att berätta vad jag...