tisdag 28 juni 2016

Katten Inka på Södertälje Sjukhus berättar

Hej, det är Inka på Södertälje Katthem.

Idag kommer vi berätta om tråkiga saker igen, och den här gången är det tråkiga saker som inte gäller mig eller nån annan katt på katthemmet.

Kanske kommer vissa av er ihåg att blogghjälpen gjorde ett inlägg dagen före midsommar om katten Maja, lämnades ensam av hemtjänsten i 11 dygn sedan matte tagits in på sjukhus. Maja gick tyvärr inte att rädda.

Idag finns det inlägg på  vår facebooksida,   Länstidningen, på SVEKATTs fb-sida och på
Aftonbladet .

Det sorgliga är att hemtjänsten inte tar på sig något ansvar. Det är magstarkt när de t o m säger att det fanns en anhörig (barn som brukaren inte haft kontakt med på många år) och en god man. Hon tillträdde den 22 juni i år, alltså dagen innan  allt uppdagades.

Det måste bli ett stopp på detta. Fler djur får inte offras för att lagar och regler sätter hinder i vägen då djur skadas, lider eller till och med dör. Det finns något som heter initiativförmåga, empati, civilkurage och handlingskraft. Det borde tillämpas mycket oftare.

19 kommentarer:

 1. Kommun och sjukvård har skyldighet när djur finns hemma utan tillsyn att kontakta anhörig eller polis. Vilket de verkar struntat i. I det här fallet kan de inte lägga ansvaret på ett barn som.inte haft kontakt på länge och inte en nytillträdd godman. Sen precis som du säger, var finns engagemang, civilkurage och eget ansvar in? Så självklart att mata och ta hand om djur när ägare blir akut sjuka. Mycket bra att ni orkat gå ut i massmedia så det uppmärksammas och regelverk ändras. Och här sitter vi på jobbet och ser till innan pat. placeras på behandlingshem att det finns någon som tar hand om djuren... Olika inom vården...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke och Molle, tur att det finns några som orkar, kan och vill tänka själva. Hur man än vänder på Bergviks Hemtjänsts agerande så är det FEL.

   Radera
 2. Katten Svens matte28 juni 2016 19:47

  Hur magstarkt ynkliga får människor bli. Hemtjänsten tar inte ens på sig att det har brustit någonstans! Om de ÅTMINSTONE bara kunde säga det istället för att komma med sitt otroligt ynkliga och dåliga försvar. Jag blir så ledsen och arg och tänker i förlängningen på annan felhantering som säkert drabbar brukare på många ställen i landet på andra sätt, inte bara när ett djur är inblandat som i det aktuella fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven, det finns nog all anledning att se över både ett och annat när det gäller lagar och regler.

   Radera
 3. Helt otroligt att de där på den usla hemtjänsten skyller ifrån sig och inte vill ta något ansvar. fast jag är inte förvånad för det första människor ser till att göra när något gått snett är att skylla ifrån sig. Undanflykter och lögner tycks vara en utbildning många har gått och fått bra betyg i.
  Letade efter en mailadress till kontoret där de oansvariga hemvårdarna är placerade (de måste väl ha en ansvarig chef?) men jag hittade ingen? Skulle vilja säga den chefen ett och annat!
  Att våga ta egna initiativ och känna lite ansvar för levande varelser kanske vore ett uppslag att ta med på en arbetsplatsträff?
  Ibland måste man kunna rucka lite på regler för att hjälpa den som verkligen behöver hjälpen!
  Vila i frid fina Maja och måtte gud se till att de som är skyldiga för din alltför tidiga död får sitt straff!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nalleman64, deras oförmåga att ta ansvar gör bara det hela än värre. Chefen heter Caroline Wenner. Bra ju fler som hör av sig.

   Radera
 4. Fullkomligt avskyvärt handlat av hemtjänsten! Att inte ens bry sig om den stackars lilla katten! Bara lämna den åt sitt öde och sedan skylla ifrån sig. Det är så djävulskt fegt och fult gjort. Områdeschefen Caroline Wenner låter helt iskall! Det handlar om en levande varelse som inte fick hjälp. Hur kan man vara så grym och hjärtlös?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marie, fegt och fult är det verkligen. Och att inte nån vågar säga att de handlat fel?

   Radera
 5. Jag kan inte annat än att ge Er Mycket Mycket beröm för att ni orkar!!!!! Framförallt hur tungt det måste vara i sinnet...Jag läste själv LT då det är "min" tidning och det är för dj....ligt att något sådant kan hända. Och alla är naturligtvis oskyldiga. SKÄMS PÅ DOM ANSVARIGA!!!! Jag lider med matten till maja, hoppas att maja mår bra där hon är nu.
  åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa, vi känner att vi MÅSTE orka, för Majas skull. Hon ska inte ha dött förgäves.

   Radera
 6. Stackars lilla Maja, vi här i Gnesta håller med de övriga ploggare. Jag tänker också på personen som hamnade på sjukhus och som kanske trodde att Maja skulle bli omhändertagen. Jag känner verkligen sorg även med hen. Vilket byråkratiskt hemtjänst, totalt utan känslor och tanke. Hälsar Sally

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sally, de som jobbar inom detta hemtjänstföretag har helt klart hamnat i fel bransch.

   Radera
 7. Vi är så arga och upprörda att vi bara sitter och morrar och fräser, även matte.
  Det är ynkligt hur hemtjänsten bortförklarar sig, men hela deras agerande är ännu ynkligare.
  Det spelar ingen roll vilka regler eller rutiner dem har, att visa normal empati ingår i att vara människa och lyfta luren och be om hjälp kostar ingenting.
  Tack för att ni finns och att ni fortsätter kämpa för oss katter!
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, det är ju märkligt att så många andra hemtjänstföretag kan, orkar och vågar agera på annat sätt. Vi bara måste få ett stopp på sånt här.

   Radera
 8. Jag mår illa när jag läser om hur människor beter sig mot djur.
  Det jag skulle vilja säga till hemtjänsten och områdesansvarige går inte att skriva i tryck.
  Jag läste om lilla Maja på nätbilagan i Aftonbladet ikväll.
  Och såg att ni på Södertälje katthem hade agerat allt ni kunde för denna lilla stackars katt som svalt ihjäl pga totalt omdömeslösa personer.
  All Heder till Er på katthemmet för vad ni gjorde.

  Ozzys Matte


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ozzys matte, vi kan inte förstå att hemtjänsten helt struntade i att det satt en liten katt i en tom, varm lägenhet utan mat eller vatten eller tillsyn. Vi la allt annat åt sidan när vi fick vetskap om detta och jobbade hela dagen för att får komma in till och ta hand om Maja.

   Radera
 9. Denna historia är så sorglig, så sorglig. Detta blundande för att JAG skulle göra något?? Nä, det är förstås Någon Annans ansvar?! Kan bara hoppas att det för det goda med sig att denna problematik nu diskuteras hos hemtjänstpersonal över hela landet. Att matte/husse hamnar på sjukhus är väl tämligen vanligt? En sån här artikel hoppas jag aldrig mer ska behöva skrivas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustavs matte, det borde vara ganska vanligt att just hemtjänstens kunder hamnar på sjukhus. För många av dom är ett litet djur det enda sällskapet. Det är så medeltida att bortse från behovet av kontakt och närhet, vilket de ju gör när de behandlar ett djur så här.

   Radera
 10. Någonting stämmer inte i frågan om hemtjänstens agerande... jam hörde matte prata med en av de hemtjänstare som kommer hit och tar tass om gammelmatte flera gånger om dagen, och den damen sa att hon och hennes kollegor skulle ha ringt polisen om de hamnat i samma situation, d.v.s. att mamma hamnade på sjukhus och ingen fanns hemma för att ta hand om oss katter. Skönt att veta för oss och mattarna, förstås! Men visst är det konstigt att hemtjänstare på olika håll tolkar situationen så olika?

  Tass från Majsan, abbemissa.

  SvaraRadera

Blogghjälpen har ordet

Så sitter man här igen med känslor som sticker iväg åt alla möjliga håll.  Varken Stina eller Mario har haft ett riktigt hem nån gång. Det m...