lördag 2 november 2013

Katten Stellan på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Stellan på Södertälje Katthem.

Idag har Gloria och jag haft ett seminarium om ekonomin på katthemmet. Vi kom fram till att det behövs mer pengar till både vårt och de flesta andra katthem.

Vi vet att ALLA KAN GÖRA NÅGOT. Ingen behöver skänka kattiljoner kronor (även om de gärna får göra det) men om man börja med en liten sak som många ställer upp på, då kan det bli pengar.

Vi tänkte så här till att börja med: Om alla som röker och/eller snusar avstår ett paket i månaden och istället skänker den pengen till ett katthem, då kan det bli många kronor till katthemmet.För den enskilde givaren är det inte fråga om mycket pengar.

Inte nog med att det skulle gynna katthemmet, det gynnar givaren också. För om de inte röker så mycket så kanske de slutar helt, och då kommer de må mycket bättre. Tänk på det!

Vi lägger ut den här informationen så att ni som röker/snusar förstår hur mycket både ni och katthemmen skulle vinna på att ni slutar:

Vinster med att sluta röka

Den bästa behandlingen är naturligtvis att sluta röka – att du behandlar dig själv med ett rökstopp. Kroppen reagerar nästan omedelbart och börjar återhämta sig. Därför är det aldrig för sent att sluta röka och ge dig själv chansen att må bättre.

Inom ett dygn

När du bestämt dig och gör ett rökstopp börjar den positiva förändringen i din kropp:
 • Efter 20 minuter har ditt blodtryck och din puls gått ner till en normal nivå.
 • Efter 8 timmar har kolmonoxidhalten i ditt blod minskat och närmar sig det normala.
 • Efter 8 timmar känner du dig mindre trött.
 • Redan efter 24 timmar har riskerna för att du ska få en hjärtinfarkt börjat minska.

Inom ett halvår

Under det närmaste halvåret fortsätter kroppens reparationsarbete:
 • Efter två till tolv veckor har din lungfunktion och blodcirkulation blivit så pass mycket bättre att det bör kännas lättare att promenera. Din hud har fått en friskare rosa ton, i stället för den gamla, grå.
 • Det kan ta 4 – 6 månader innan du märker minskad hosta och slembildning. Då har flimmerhåren i dina luftrör återhämtat sig och arbetar för fullt för att städa dina lungor och ta hand om andra luftföroreningar.

Ett år efter rökstoppet

 • Efter ett år har ditt immunförsvar blivit bättre. Du kan lättare stå emot förkylningar och sjukdomar. Risken för att du ska få allergier och luftrörskatarr har minskat betydligt.
 • Efter ett år är risken för hjärtinfarkt minskad. Hos kvinnor verkar det som att risken för hjärtsjukdom minskar mycket snabbare än för män – redan tre till fem år efter rökstoppet ligger du på samma nivå som ickerökarna om du är kvinna.

Resten av livet utan cigaretter

Vinsten med rökstopp fortsätter resten av ditt liv.
 • Efter fem år har risken för att du ska utveckla cancer halverats. Det gäller till exempel lung-, strup- och bukspottkörtelcancer. Risken för att du ska få en stroke eller hjärtinfarkt har minskat till en nivå som närmar sig icke-rökarens. Och du har på många olika sätt fått ett friare och rikare liv.

8 kommentarer:

 1. Lite synd att ingen röker här, ser ut som att man skulle må såå mycket bättre av att sluta. Kanske att jag och Maja kan avstå från gotter ibland*fundilerar*
  Hoppas många ger sina cigarettpengar till katterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pelle, allt som man kan avvara är bra. Det behöver inte vara mycket. En chokladkaka, en biobiljett, en flaska öl - ja allt som man tycker att man skulle kunna avvara nån enstaka gång är bra, bara man skickar det till katthemmet istället.

   Radera
 2. Husse håller fullständigt med, fast tänker ändå bolma vidare. *mutter*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sippo, visst kan husse bolma vidare, men om han röker ett paket mindre i månaden vore det väl bra?

   Radera
 3. Ni har så smarta idéer ni :-)
  Hoppas ni inspirerar någon att sluta röka och ge pengarna till katthem ist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kattfamiljen, tänk om nån skulle sluta röka för vår skull!

   Radera
 4. Ni är så kloka! Tyvärr biter inte sånt där på matte, så hon röker vidare men vi brukar se till att hon tassar in en slant varje månad ändå.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, jag vet att er matte ofta ger oss pengar. Det är jättesnällt av henne. Vi är så tacksamma för det.

   Radera

Katten Emil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Emil på Södertälje Katthem. Nu har jag varit bloggkatt flera dagar! Det är ju inte så svårt egentligen. Bara att berätta vad jag...