En katt på Södertälje Katthem bloggar

söndag 25 september 2016

Katten Inka på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Inka på Södertälje Katthem.

Igår berättade jag ju att jag tycker det är heltokigt när människor på olika sätt uppmanar andra att skaffa kattungar.  Jag lever i verkligheten och vet att det inte behövs en enda kattunge till på många, många år.

När jag ändå bloggar om hur tokiga en del människor är, kan jag berätta hur det ser ut i en del kattannonser.

På katthemmen får vi nästan bara in "vanliga huskatter". Jag är en sån. För att få igen de pengar katthemmet lagt ut för mig och mina kompisar skulle vi behöva kosta 2000-4000 kronor, men det är inte människor i allmänhet beredda att betala för oss. Däremot kan de betala mycket mer för katter som de tror är "raskatter". En raskatt är t ex ragdoll, perser, burma, norsk skogskatt. En raskatt är renrasig och har stamtavla. Men människor låter sig gärna luras. De betalar mer för en katt mer flera raser i sig. En sån katt kan inte få stamtavla och är därmed en "huskatt". Så här kan det se ut i annonserna:
 • Norsk skogskattblandning - 2000 kr/st
 • Blandras ragdoll/perser/europé, skogskatt - 4000-5000 kr/st
 • Sibirisk blandras 2900-4500 kr/st
 • Ragdoll/chinchilla/perser 5900 kr
 • Perser/burma/radgoll/europé 2300 kr/st etc

Jag kanske också har flera  raser i mig, det vet jag inte. Men jag kostar bara 1500 kronor, och då är jag kastrerad, vaccinerad och ID-märkt. Dessutom har jag kostats på många tusenlappar i veterinärkostnader.

Hur kan det ha blivit så här tokigt?

8 kommentarer:

 1. Vad är det för fel att vara huskatt? Då har man ju alla bra egenskaper från flera gener. Förstår inte att folk låter sig luras på alla annonser. Bättre att ta någon/ några som oss från katthem. De kanske inte får vår historia men de får mysiga katter som bara längtar att få komma hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke och Molle, jam håller med er. Förstår inte riktigt hur en del tänker.

   Radera
 2. Vi är också 'bara vanliga husisar ' alla 4!Precis som om vi skulle vara finare? bättre? på något vis OM vi var s.k. raskatter. Matte vill ha oss precis som vi ÄR!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven, klart vi ska vara som vi är. Vi är värda lika mycket som nån annan katt.

   Radera
 3. Visst är det konstigt! Vår matte och husse säger som Svens husse och matte, vi är bäst just som vi är.
  Håller med Micke och Molle också, inte mycket som går upp mot en huskatt!
  Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dui och Deco, här på katthemmet tycker vi att alla katter är lika fina. Så det så!

   Radera
 4. Jag måste väl erkänna att jag tycker om alla sorters katter men är mest svag för vanliga huskatter. De tilltalar mig helt enkelt mest och har alltid gjort det. Jag har bara haft huskatter och alltid varit så otroligt nöjd med dem. Har ju adopterat två stycken för ungefär fyra månader sedan. Skulle de ha kostat dubbelt så mycket som de gjorde hade jag gladeligen betalat det. FAST (tack vare) att de "bara" är huskatter. Jag älskar dem mer än något annat!
  Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. NAlleman64, du jamar precis som blogghjälpen. Och alla katter borde vara värda lika mycket, och vi katthemskatter borde kanske vara värda en liten slant till?

   Radera