torsdag 9 april 2015

Katten Rubina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Rubina på Södertälje Katthem.

Idag har jag tittat på ett inlägg i en tidning. Det handlar om en återförening  mellan en nu 3-årig elefant och hans mamma.

När den lilla elefanten var unge togs den ifrån mamman för att användas inom turistindustrin i Thailand. Turister fick rida på den mot betalning. Ungen mådde så dåligt av det här att den blev sjuk. Då blev den för svag för att rida på.

Den hade i alla fall tur i oturen till sist, för den fick komma till samma reservat som mamman bodde på.

Det går inte att ta miste på hur glada de blev att återse varandra - elefanter glömmer ju aldrig.

Jag skulle vilja jama till alla som åker till främmande länder att aldrig uppmuntra till sånt här djurplågeri som att rida på en elefant, eller stå och titta på och skratta åt en stackars björn eller apa som tvingas dansa eller nåt liknande.

Jag tycker inte heller att man ska gå på cirkusar som har djur. Det är väldigt få djur som trivs med att åka från plats till plats i trånga, skakiga vagnar.

Tänk på att vi djur också har känslor! Vi vill inte bli utnyttjade. Där är vi väldigt lika människorna.

10 kommentarer:

 1. Bra jamat Rubina.
  Men att få tvåbeningarna att förstå detta att vi har lika mycket känslor är nog svårare.

  Ozzy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ozzy, tyvärr har du nog rätt, men vi måste försöka!

   Radera
 2. Vår matte tycker INTE om cirkusar och har även svårt att gå på djurparker å gör det inte heller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven, det är bra att er matte tagit ställning och lever som hon lär.

   Radera
 3. Bra jamat Rubina!
  Matte har inte varit på cirkus sen hon var 5 och då grät hon. Hon tyckte så synd om djuren och gillade inte clownerna heller. Nu är hon 6 och en nolla till snart och det skulle inte falla henne in at göra nåt så dumt som att bidra till när dummisar gör djuren illa för pengar!

  Nosgos
  /Amanda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjulia Huller om Buller, det är bra. Önskar att fler tänkte och agerade som din matte.

   Radera
 4. Det är så underligt att människorna inte fattar att också djur har känslor? En del förstår det förstås, men alldeles för många bortser från det, eller tror att djur kan man göra vad som helst med.
  Och på cirkusar ska enbart människor jobba!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav, antar att det ofta har med utbildning att göra. Om man får lära sig i skolan att ta hänsyn, då inbegriper det ju att man ska göra det gentemot djur också. Men i fattiga länder är det många som aldrig får lära sig sånt.

   Radera
 5. Klokt jamat! Matte har berättat hur de bla drogar apor i Thailand så turisterna kan "umgås" med dem. Matte tycker inte heller om de flesta djurparker, hon tycker det är en sak när de har djur i syfte att hjälpa till att hålla arten levande med avel, men de flesta djur hör inte hemma i djurparkerna heller. Nån hon däremot gillar är björnparken utanför Orsa, där har de väldigt stora ytor och det är helt naturlig miljö och det är ofta det kommer vilda björnar och hälsar på utanför. Det finns massor av vilda björnar i området.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, en del djurarter måste ju tyvärr skyddas mot människan. Då är det tur att det finns olika inhägnader så de får leva ifred. Men då måste tillvaron vara anpassad för deras naturliga sätt att leva.

   Radera

Katten Emil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Emil på Södertälje Katthem. Eftersom jag busade lite på förra inläggets bild så får ni idag en bild där varken jag eller Emilio ...