onsdag 4 september 2013

Katten Stellan på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Stellan på Södertälje Katthem.

Idag tänkte jag berätta om några av mina kompisar.

Z kom till katthemmet för flera år sedan och fick ett eget hem tillsammans med en annan katt från oss. Plötsligt ringer matte och säger att hon inte kan han kvar katterna. Eftersom vi på katthemmet alltid tar ansvar för våra katter fick de komma tillbaka hit. Innan de kom frågade vi om det var nåt fel på dem.

Nädå, sa matte. Han har ett litet sår på svansen men det läker snart.

När katterna varit några dagar på katthemmet visade det sig att den ena katten hade FORL, en smärtsam och obotlig tandsjukdom som man visserligen kan åtgärda genom att dra ut tänderna, men det kostar mycket pengar. En katt kan faktiskt leva ett bra liv även utan tänder. Detta måste  matte ha upptäckt.

Den andra katten Z, hade ett sår på svansen som inte läkte. Vi fick ta honom till vettisen där man sa att han skulle haft cortisonsalva för länge sedan så hade skadan inte blivit lika stor. Nu får han cortison varje dag och han får dessutom ha en tratt på sig så att han inte kommer åt att slicka på såret.

Z var också genomförkyld, detta trots att matte i avtal förbundit sig att vaccinera honom mot både kattsnuva och kattpest. Eftersom förkylningen inte åtgärdats har den antagligen gått ner i lungorna, för Z får hostanfall som gör att han nästan tappar andan. Han har flera gånger varit hos vettisen även för detta, senast idag. Idag sövdes han och man gick ner i hals och lungor och såg att han har massor med slem i lungorna. Nu ska han få fler mediciner för detta än den har redan fått. Dessutom har han fått en svampinfektion i öronen som han också ska behandlas för.

Stackars Z är den goaste katt man kan tänka sig. Han är verkligen värd att få all vård han kan få.

Inte nog med att matte utsatt katterna för ren vanvård och djurplågeri, hon tvingar dessutom katthemmet att ta de kostnader för katterna som hon borde stått för.

Så gör en del människor.

Därför är det väldigt viktigt att man tänker efter innan man skaffar ett djur vad det innebär av ansvar, kostnader och omvårdnad. Att sånt här kan hända är en ren skandal.

Ni får hjälpe mig att hålla tassarna för att Z snart blir bra.

14 kommentarer:

  1. Fräs vilken hemsk människa. Sådär gör man inte!! *stampar ilsket*
    Kan inte blogghjälpen stämma dummisen? Hon verkar ju ha brutit mot avtalet och dessutom vanvårdat stackars kissen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sippo, man borde inte ens behöva ha ett avtal för att man ska förstå att ens katt behöver vård om den inte mår bra!

      Radera
  2. Det enda lilla man får vara tacksam för är att hon inte slängde ut katterna i skogen eller nån annanstans. Om man ska se något ljus i det nattsvarta. Hoppas verkligen att de ska bli återställda och hamna hos någon RIKTIG människa sedan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gustav, det värsta är att Z gick omkring ute trots förkylning, sår på svansen och hosta.

      Radera
  3. Här jamar vi instämmande med Gustav!
    Vi blir så jamararga när vi hör om såna som inte tar hand om sina djur. Undrar om de själva låter bli att gå till människovettisen när de är sjuka?
    Nä, nu håller vi tassarna för att de båda snart mår bra igen och hittar nya människor som tar hand om dem precis som man skall.
    *nosbuffar*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alice, vi kämpar på som bara den för att de ska få må bra igen, men det kommer ta tid - och kosta pengar för katthemmet.

      Radera
  4. Men vad jam?
    stackars Z, hoppas Z blir bra snart igen och får komma till en som riktigt gillar katter, tassarna upp.
    Uschjam, vilka tvåbeningar det finns, som inte kan ta hand om sina djur :(

    Tass tass

    SvaraRadera
    Svar
    1. M, T, S, vi gör allt för att Z ska bli bra så fort som möjligt.

      Radera
  5. Men fyyyy, fräs! Den matten är inte värd att kallas matte! Stackars katter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pelle, nä jag vet inte vad man kallar såna individer.

      Radera
  6. Fullkomligt avskyvärt handlat mot katterna! Stackars katter som hamnade hos denna människa. Det måste väl gå att åtala människan för djurplågeri?! Man får ju skriva på ett kontrakt när man köper katt. Och att sen ljuga och säga att kisse bara har ett litet sår på svansen . . . USCH!

    Hoppas att lilla Z blir bra av medicineringen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marie, det är vidrigt. Katthemmet har anmält människan till Länsstyrelsen för djurplågeri. Får se om det leder nånvart.

      Radera
  7. Ofattbart att sådant här kan hända i ett modernt, utvecklat samhälle. Det borde vara straffbart att behandla levande varelser så illa. Håller alla tassar och tummar jättehårt att Z snart blir bättre ♥
    Kramar och tassklappar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gunilla och Frasse, håller helt med. Man är ganska rättslös som katt. De borde vara minst fängelsestraff för sån här misshandel.

      Radera

Katten Hanina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Hanina på Södertälje Katthem. Nu har jag klarat av årsmötet. Det vara mycket jobb med det, men nu vet jag ju hur man gör. Bloggh...