fredag 18 januari 2013

Katten Fortuna på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Fortuna på Södertälje Katthem.

Idag har jag funderat en del. Jag har tänkt på alla mina kompisar som går  där ute i kylan utan nånstans att gå in och värma sig, utan nånstans att få mat, utan nån att gosa med.

Som tur är finns det snälla människor som tar hand om en del av oss. Katthemmen tar emot så många de kan, men det finns också många privatpersoner som gör vad de kan för katter som inte har nånstans att ta vägen. De bygger frigolitkojor, de ger mat bland annat.

Men som alltid måste man tänka sig för. Lagen säger att om man börjar mata en katt så tar man över ansvaret för den. Man är då skyldig att se till att katten får mat jämt när den behöver, att den tas till veterinär om det behövs etc. Läs hur det kan gå för en snäll människa som försöker hjälpa en katt i nöd här: Norrtälje Tidning.

Jag förstår tanken bakom lagen . den som tagit hand om/köpt en katt ska inte bara kunna sluta mata den när det inte passar. Men vi som bor och jobbar på katthem vet att många som struntar i sina katter slipper undan utan något som helst straff. Visst är livet knepigt ibland?

11 kommentarer:

  1. Vi blir fräsilskna när vi läser om att människan som försökte hjälpa kissen med mat, fick böter. Man borde faktiskt tacka för det lilla människor gör. Skulle katten gå hungrig, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en konstig lag det där. Borde finnas nån flexibilitet, tycker jag.

      Radera
  2. Läste det där i Norrtälje tidning innan i veckan och blev tvärilsk och morr-sjuk !
    Är ju inte klokt att han som försöker bry sig får böta och andra som skiter i sina djur kommer helt undan :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kjelle Bus, nä det är verkligen upp-och-nervända världen. De som borde böta är de som överger sina katter.

      Radera
  3. Visst är det jamarkonstigt att en som bryr sig och försöker hjälpa får böter men de som misshandlar och lämnar sina djur vind för våg inte får något straff alls?
    Vi förstår inte alls hur en del tvåbeningar tänker. Eller det kanske är det som är problemet, att de inte tänker?
    *nosbuffar*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alice, jag tror du satt klon på problemet - de tänker inte.

      Radera
  4. Jag förstår tanken bakom, men.... jag vet också att människor kanske undviker att mata katten som kommer, då kommer den att svälta och frysa ihjäl! Vad är bäst?
    Jag skulle aldrig blunda för en katt som hungrar, men iofs så skulle jag kastrera osv också... men många människor vet inte bättre, utan handlar efter vad hjärtat säger "den var hungrig och jag matade den" men visst... då kanske jag äger fåglarna och rådjuren som jag också matar?
    Finns det verkligen en lag som säger "att den som matar äger katten"? Är det lst som säger det, eller finns det faktiskt en lag i jordbruksverket som säger det?

    Nä, jag skulle aldrig blunda och vända om när en katt behöver min hjälp! Men, jag tror att andra kommer sluta att mata efter det här :( visst kanske man minskar kattbeståndet och överflödet av katter, men till vilket pris då? Jag vill inte ens tänka tanken, men katter kommer att svälta ihjäl nu mer än tidigare :( Stackars katter!

    Sniff och snor... Originalet som alltid kommer göra sitt allra bästa för kolonimissarna därute... Mat och span!
    Nosbuff

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tanken är nog egentligen att om du tar dig an en katt ska du inte kunna överge den. Tyvärr är det ju ofta svårt att spåra ägare till en katt som är övergiven, men jag tror att det egentligen är just den ägaren man vill åt i djurskyddslagen. Sen blir det ju galet när nån riktigt djurvän hjälper en sån katt och blir skyldig att betala både det ena och det andra. Alla har tyvärr inte samma stora hjärta för övergivna kissar som du har, men vill ändå hjälpa med lite mat. Du anses då av länsstyrelsen som djurhållare och därmed är du ålagd att följa djurskyddslagen fullt ut. Det känns i alla fall bra att det finna många, liksom du, som hjälper hemlösa katter, inte bara med mat, utan med kastrering och ett nytt hem Du är fantastisk!

      Radera
    2. Nja... fantastisk är jag nog inte, bara gör mitt bästa :) och såklart hoppas jag hela tiden på att rätta stödhemmet eller rätta permanenta hemmen ska dyka upp för missarna <3 för det är de värda, det allra bästa hemmet! Precis som du önskar för alla "dina" missar <3
      En dag händer det, det är bara att aldrig någonsin ge upp!
      Nosgos!

      Radera
  5. Naturligtvis är detta fullständigt åt ni vet vad, men det är så här det går när människor inte vågar visa ens en liten gnutta civilkurage och säga: "Lennart har handlat alldeles rätt, han ska ha beröm i stället för straff." Och försöka hitta en lösning som hjälper katterna ännu bättre än vad den till åren komnne Lennart har förmått. Nej, då är det tryggare att luta sig mot paragraferna och ha ryggen fri. Man blir så trött...
    Kramar och tassklappar

    SvaraRadera

Katten Hanina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Hanina på Södertälje Katthem. Nu har jag klarat av årsmötet. Det vara mycket jobb med det, men nu vet jag ju hur man gör. Bloggh...