söndag 14 februari 2021

Katten Stina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Stina på Södertälje Katthem.

Vi vet att inte alla har facebook. Vi lägger därför ut ett inlägg blogghjälpen skrev igår så ni alla kan läsa, även om det är mycket sorgligt.

  Igår blev vi på Södertälje Katthem kontaktade av personer som upptäckt en katt som inte verkade må bra. Vi åkte dit med fälla och på kvällen hade man lyckats få in katten i fällan. Det var mycket kallt ute så fällan bevakades hela tiden. Lilla S, som vi kallar honom, togs först till katthemmet för en första kontroll. Det märktes genast att han var i väldigt dåligt skick. Vår hälsoansvariga och vi andra är tyvärr inte ovana vid att katter vi får in är mycket sjuka eller skadade. Lilla S tillhörde kategori 5 på en 5-gradig skadeskala. Han var tovig, blek, kraftigt uttorkad och alldeles utmärglad. Det var ingen tvekan om att han måste till veterinär omgående. Vi på Södertälje Katthem är ett "No-killkatthem". Vi gör alltid allt vi kan för att rädda en katt, men vi inser också att det ibland är för sent och att det är barmhärtigast för katten att få somna in, Förutom det vi själva konstaterat märkte veterinären att hela buken på Lilla S var full med tumörer. Veterinären rekommenderade avlivning och vi förstod att det var det enda rätta för att katten skulle slippa lida mer. Vår enda tröst just nu är att han slapp att långsamt frysa ihjäl.

  Vi får ofta förfrågningar från personer som vill ha kattungar. Vi frågar oss ofta "varför".

  När man är med om något så tragiskt som det vi upplevde igår föder det många tankar. Den här katten har också varit kattunge. Vi tror att det var nån som gärna ville ha den då för vi tror den haft ett hem. Vad hände i så fall sedan? Varför var han inte värd att vare sig kastreras eller ID-märkas? Varför verkar ingen ha saknat honom när han försvann? Vi hittar ingen efterlysning nånstans som verkar passa in. Hur kommer det sig att en så sjuk katt dyker upp helt plötsligt? Var fanns han innan? En katt blir inte så sjuk på några dagar eller veckor. Nån måste ha sett honom, nånstans, nån gång. Varför fick inte han ett bra liv?

  Ni som tänker skaffa katt, ta gärna hand om en vuxen katt som inte har nåt hem. Det finns alldeles för många såna.

  Stöd de seriösa katthemmen. Du kan bli medlem, ge en gåva, arbeta som volontär eller erbjuda din kunskap till exempel. Ingen katt ska behöva uppleva det Lilla S upplevde. Alla har rätt till ett värdigt liv. 
   

6 kommentarer:

 1. Vi kan bara instämma - så sorgligt, så onödigt, så ovärdigt, så oansvarigt, så känslokallt och så fruktansvärt orättvist att lilla S inte fick det liv han också förtjänade. Allt detta p.g.a. vuxna människor.
  Enda trösten är att han slapp plågas mera tack vare den person som larmade katthemmet och katthemmet som hjälpte honom.
  Vila i frid du lilla oskyldiga kisse. 😢

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om allt husse skriver. Sånt här borde inte kunna hända.

   Radera
 2. Nu har vi tårar på nosen allihopa! Så så sorgligt, finns inga ord.

  SvaraRadera
 3. Tragiskt, ledsamt för våra hemlösa katter och speciellt för lilla S i detta fallet.
  Håller med om allt ovanstående säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, och det krävs egentligen så lite för att sånt här ska undvikas.

   Radera

Katten Hanina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Hanina på Södertälje Katthem. Ni som läste förra blogginlägget vet ju att jag blev kastrolerad. På dagens bild kan ni se att jag...