fredag 22 februari 2019

Katten Benny på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Benny på Södertälje Katthem.

Idag är vi lite glada - men ledsna också. Vi är glada över att Lex Maja äntligen blir verklighet den 1 april, men vi är också ledsna över att katten Maja behövde sätta livet till för att lagen skulle behöva skrivas.

Södertälje Katthem var i högsta grad inblandad i ärendet med katten Maja. Det var dagen före midsommarafton 2016. Vi fick en påringning från ett sjukhus där man meddelade att en kvinna som legat där i 11 dygn hade en katt hemma som varken fått mat eller vatten på hela tiden. Kvinnan hade hemtjänst och vi hänvisades dit för att kunna åka och hämta katten. Hemtjänsten visste att Maja satt ensam i den varma lägenheten.

Där var det tvärnit! Man kunde inte öppna för någon av sekretesskäl. Vi åkte till sjukhuset och ägaren skrev ett papper som hon undertecknade där hon gav hemtjänsten tillåtelse att låsa upp för oss så vi kunde hämta katten. Med detta papper i handen ringde vi åter till hemtjänsten. Nej, det gick i alla fall inte! Vi ringde då djurpolisen som inte heller kunde göra nåt. Efter att ha ringt ca 30 samtal i detta ärende fick vi till slut tag i polisen. De lovade åka dit så fort de hade en bil ledig. Senare på eftermiddagen ringde de och sa att de var på väg. Katthemmet åkte förstås dit och hämtade Maja. Hon var mycket svag och man åkte direkt till djursjukhuset, där man tyvärr konstaterade att hon var bortom all räddning. Hon fick somna in.

När vi skrev om detta på sociala medier blev många upprörda - med rätta. Lite civilkurage hade inte varit i vägen.

Efter detta tog SVEKATTs jurist, Stina Gileforte tag i ärendet och skrev ett lagförslag, Lex Maja. Det var även hon som döpte lagen. Det är den lagen som nu äntligen ska börja gälla. Inte en minut för tidigt.

12 kommentarer:

 1. Äntligen! Lex Maja! Vi vet ju hur ni kämpade. Bra att det händer till slut men så ledsamt att det är på bekostnad sv liv. Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dui och Deco, jam, det känns så onödigt att nån skulle behöva dö för att det skulle bli verklighet av Lex Maja.

   Radera
 2. Sååå sorgligt att Maja skulle behöva dö, men vi får verkligen hoppas att inga fler katter ska behöva dö av den orsaken nu. Som du jamar, inte en minut för tidigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisa, nä, det räcker mer än väl nu,

   Radera
 3. Vi håller verkligen med om det fina med att Lex Maja börjar gälla nu men även det du skriver om att det är illa att en kisse skall behöva sätta livet till för att det sunda förnuftet skall bli lag. Tänk vad stackars lilla Maja måste ha lidit utan mat och vatten. Det är för hemskt.
  Det är bara att tacka SVEKATT och andra som engagerat sig i frågan så att det nu äntligen blir en lag.
  Hoppas det kommer många till er imorgon!
  Nospuss
  Ps. I helgen ska husse kolla med en bekant om hon inte skall ha en av era fina kalendrar om det finns någon kvar ännu. Ds.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björn, som jag jamade, lite civilkurage var allt som hade behövts för att rädda Maja. Och blogghjälpen har berättat att en kalender är på väg till dig!

   Radera
 4. Det är så sorgligt det som hände Maja och vi finner inte ord för hur hemtjänsten betedde sig och efteråt bara skyllde ifrån sig.
  Men vi är samtidigt så otroligt glada och stolta över vårt katthem och hur ni agerade och medverksde efteråt till att Lex Maja kom till! ❤
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, vi gjorde allt vi kunde och vi är så glada att Lex Maja nu äntligen blir verklighet.

   Radera
 5. Håller med ovanstående.
  Det är en skam hur hemtjänsten betedde sig. Fegheten bland vissa är skrämmande, i all synnerhet när det gäller liv. Civilkurage bland några av alla inblandade (polis etc) hade inte skadat.
  Nosbuffar
  Tack till SVEKATT och alla andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, polisen ska inte anklagas för att ha agerat felaktigt i detta. Det är endast hemtjänsten som ska skämmas. När polisen fick vetskap kom de så fort de hade en bil ledig. De blev också illa berörda.

   Radera
 6. Det var verkligen hemskt det som hände Maja. Och att ingen inom hemtjänsten ens brydde sig när det gällde livet för en stackars liten katt. Så totalt känslokallt och grymt. De enda som brydde sig var ni.

  Sån tur att ni och SVEKATT finns så att Lex Maja blivit till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marie, det är oss så främmande att man bara kan strunta i ett levande djur på det här sättet. Man trodde/hoppades väl att man inom hemtjänsten hade mer känsla för en levande varelse.

   Radera

Katten Emil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Emil på Södertälje Katthem. Jag tror ingen kan förstå hur synd det är om mig idag. Det går nog aldrig att förstå.  Först fick ja...