måndag 30 april 2018

Katten Tessie på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Tessie på Södertälje Katthem.

Nu ska jag berätta om en riktigt jobbig dag som vi hade igår. Det började med att en tvåbening som köpt en skyggis av oss för några månader sedan, ringde och sa att skyggisen inte mådde bra. Han kissade inte och drog sig undan. Tvåbeningen fick inte in skyggisen transportbur och hade heller ingen brummis, så hon frågade om vi kunde hjälpa till.

Vår hälsoansvariga och blogghjälpen tyckte ju inte alls att det där lät bra så igår förmiddags åkte de hem till skyggisen. Det visade sig att den tagit sin tillflykt under ett badkar som inte gick att flytta på. Trots ihärdiga försök att få fram den kom de efter nån timme överens om att låta skyggisen lugna sig och förhoppningsvis komma fram, så de åkte därifrån. På eftermiddagen ringde de tvåbeningen, som var mycket ledsen, och frågade om sksyggisen kommit fram. Det hade han inte.

Eftersom ingen visste exakt hur länge sen det var katten kissade kom vi överens om att vår hälsoansvariga och en annan duktig, ung volontär skulle åka tillbaka och göra ett nytt försök att få fram skyggisen. Läget var oförändrat och även om man inte vill stressa en redan stressad katt mer än nödvändigt hade nöden ingen lag. Man blev tvungen att ta fram duschen och med hjälp av den kom katten fram och gick in i den riggade buren!

Innan detta hade vi talat med vår snälla och duktiga vettis, Emma på Gnesta Veterinärpraktik. Hon lovade ställa upp kl 19. Då fick bloggghjälpen skjutsa skyggisen, hälsoansvariga och den snälla volontären till Gnesta. Det visade sig vid röntgen att blåsan var sprängfylld. Emma vidtog genast alla åtgärder för att tömma blåsan. Vi kan alla intyga att det kom ut stora mängder urin. Emma sa att han inte skulle klarat sig över natten. Endera skulle blåsan sprängts eller katten dött - eller både och.

Vi beslöt att ta in katten på katthemmet över natten för att kontrollera att han kissat och för att säkerställa att han fick i sig medicin. Matte blev förstås ledsen över att inte få hem sin älskade skyggis, men förstod att det var bäst för honom.

Väl tillbaka på katthemmet vid 21.30-tiden fick vi placera om en del katter för att skyggisen skulle få en egen bur att sova i. Efter det körde blogghjälpen hem de övriga och när hon sen skulle åka tillbaka hem till sig strax efter 22 kröntes kvällen med en broöppning som tog 10-15 minuter till.

Behöver jag jama att blogghjälpen var rätt trött när hon kom hem liksom säkert också de övriga som varit med på äventyret?

I natt hade skyggisen kissat och idag var en orolig matte och hälsade på sin älskade katt.  Vi är så glada att han fick hjälp i tid. Ett urinstopp är inte att leka med.

9 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Vi blir helt ärligt tårögda när vi läser hur ni hjälpte en stackars kisse och hans oroliga matte. Tänk om ni och vettisen Emma inte hade funnits? Det hade precis som du skriver kunnat sluta med en total katastrof. Blogghjälpen fick en riktigt lång dag och mycket körning med brummisen.
  Vi jamar ett stort TACK för att ni finns och ett lika stort TACK för allt det goda ni gjort och gör. ♥️
  Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björn, vi gör så gott vi kan för alla katter. Vi vet att de behöver oss.

   Radera
 3. Åh vilken tur att missen fick hjälp i tid även om det innebär dusch! Vi jamar som Björn, ni är helt fankattisk!
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, hoppas han förlåter oss för den där duschen, men det var faktiskt nödvändigt.

   Radera
 4. Vilken pärs för den lilla katten och för alla andra inblandade.
  Kan man inte kissa är det hemskt, det gäller både fyrbeningar och tvåbeningar. Det kan sluta med total "kattastrof".
  Hoppas att allt löser sig för kissen och att blogghjälpen får vila lite dom närmaste dagarna.

  Ozzy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ozzy, det kan verkligen sluta med katastrof om man inte kan kissa. Nu löste det sig den här gången.

   Radera
 5. Tack och all heder åt blogghjälpen och till Emma. Som du säger är urinstopp inte att leka med.
  Vilken tur att det gick bra och att lille katten fick hjälp. TACK för det ni gör och TACK för att ni finns!

  Fd hemlös

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, vi är så glada att allt gick bra. Hoppas det inte blir återfall.

   Radera

Katten Emil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Emil på Södertälje Katthem. Vill berätta att de flesta av oss mår mycket bättre. Jag har ju inte varit förkyld alls, men av de s...