måndag 11 april 2016

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Nu är det inte långt kvar till sommaren. Då brukar det födas väldigt många kattungar. Eftersom många har ledigt på sommaren tycker de att det är gulligt när det springer omkring små kattungar på tomten på landet eller vid hemmet. Sen växer ungarna väldigt fort. När det har blivit höst är de lite halvvuxna och eftersom många då inte längre är lediga, lämnas ungarna vind för våg. Okastrerade, omärkta, utan tillsyn.

Det är väldigt tråkigt att vissa människor dels inte kastrerar sina katter,  dels inte tar ansvar för sin katt när de inte längre passar in i vardagen. Lite då och då kommer det in halvvuxna katter till oss på katthemmen. De har då ofta hunnit bli lite skygga för människor och har dessutom ofta dragit på sig sjukdomar som öronskabb, ögonsjukdomar, magsjukdomar och skador efter slagsmål och misshandel.

Det kostar mycket pengar att ge en sjuk och skadad katt veterinärvård. Så gott som alla katthem drivs ideellt och skulle inte kunna hjälpa så många katter som de kan utan snälla volontärer och generösa bidragsgivare.

Om du ser en katt som far illa, unge eller vuxen, agera så snabbt du kan. Vänta inte. Du sparar både pengar och lidande om katten tas om hand innan den hunnit utveckla sjukdomar och blivit skygg.
 
Kattungar som föds ute av en hemlös mamma har små chanser att överleva till vuxen ålder. De dukar oftast snabbt under pga sjukdomar och svält men tillräckligt många överlever för att ge upphov till fler hemlösa katter.

14 kommentarer:

 1. Usch jam, nu kommer den tiden snart igen.
  Matte o husse jamade om just detta för några dagar sedan.
  Vi stöttar ju katthemmet i stan o vet hur många missar som kommer in efter sommaren när människorna bara slängt ut katten när dom åker hem o ska börja jobba igen.
  Det är så fruktansvärt att människor kan göra så mot en försvarslös liten katt.

  Ozzy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ozzy, tyvärr är det nästan likadant året runt. Katthemmen går på knäna för att rädda så många som möjligt.

   Radera
 2. Jag beundrar Er verkligen att ni tar er an alla katter ni kan. Det är så bedrövligt att folk inte tar hand om sina djur!!!!!!!!!!!
  åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa, visst är det bedrövligt. Vi förstår inte hur man kan överge ett djur.

   Radera
 3. Kan inte förstå att "sommarkatter" fortfarande existerar och att inte folk kan förstå vad de utsätter katterna för. Darrar på morrhåren. Kan man inte tänka sig att ha ett djur under hela dess liv så ska man inte ha djur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke och Molle, tänk om vissa människor kunde lära sig detta enkla?

   Radera
 4. Åh vad vi önskar att människor kunde förstå! Tror inte att en del begriper bättre. Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dui och Deco, nä tyvärr finns det alldeles för många som har stora brister i förståndet.

   Radera
 5. Om alla tidningar visade bilder som den på den stackars katten, tror jag fler skulle tänka efter. Men de måste nog visas ofta, för de där dumma människorna glömmer säkert fort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav, ja du har nog rätt. Tyvärr har vi många fler bilder liknande den jag la ut igår.

   Radera
 6. Du jamar så klokt söta Miranda!
  Tänk om alla bara kunde tänka efter både tre och fyra gånger innan de skaffar djur.
  Idag fick vi hem tidningen Kattliv och Prinsessan Linnsens matte har skrivit ett jamarbra repårtasch i den om skyggisar, vi skall jama till matte att hon läser det för oss i kväll. Vi tror det är Klemens matte som är med också.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, det stämmer, det är Klemens matte som är med i reportaget!

   Radera
 7. Varje ansvarstagande kattägare ser naturligtvis till att kastrera sin katt om man inte vill ha PLANERADE ungar. Allt annat är helt fel och grymt!
  Tänk om alla kunde förstå detta och låta många stackars kissar slippa lida i onödan.
  Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nalleman64, jam tycker att man inte ens ska planera att skaffa kattungar. Det finns alldeles för många redan. Bättre ta hand om dom.

   Radera

Katten Rafael på SÖdertälje Katthem berättar

Hej, det är Rafael på Södertälje Katthem. Som ni vet har vi haft och har mycket att göra här på katthemmet. Att vara bloggkatt är minsann in...