lördag 23 april 2016

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag får ni se en av mina kompisar på bild. Hon heter Inka och är en av katterna som blogghjälpen berättar om idag. Läs här:
 

Som tur är behöver vi inte så ofta be om hjälp. Snälla gåvogivare räddar hemlösa katter hos oss regelbundet. Men de sista månaderna har vi haft extraordinära utgifter, och vi undrar därför om ni har möjlighet att hjälpa oss. Sakläget är följande:

För en tid sedan fick vi larm om ett vanvårdshem där det sas att det bodde ett 15-tal katter. Länsstyrelsen var inblandad och ägaren hade ett föreläggande där katterna skulle avlivas om ca en vecka om inte situationen lösts. Ägaren hade inga pengar utan planen var att katterna skulle skjutas. Ägarens dotter kontaktade då flera katthem, bland annat vårt. 

Eftersom det var bråttom slet vi som bara den för att skapa plats. 6 katter kom in i första omgången. Ägaren sa att de var friska, pigga och sociala och ingen var dräktig (vilket förvånade oss). Vi började som alltid när vi får in katter, göra en första bedömning av dom. Efter bara några minuter såg vi en av katterna ligga och skaka på golvet. Han tempades och hade 33,5 i temperatur! En katt har normalt ca 38 i temperatur. Det blev omedelbar avfärd till djursjukhus. Prover togs, men veterinären sa att det skulle vara djurplågeri att fortsätta behandlingen av en så sjuk katt. Han fick somna in.

Efter några dagar tog vi in ytterligare 6 katter från samma ställe. Det visade sig nämligen att mannen hade inte mindre än 37 katter. Som tur var ställde andra katthem upp och tog resten. Bland de 6 katterna fanns en som helt klart var dräktig. Hon var en av dom som skulle ha skjutits om vi inte tog hand om henne. Henne ser ni på dagens bild. Som ni kanske vet kan foster leva flera dygn i magen på en död mamma.

Det skulle snart visa sig att samtliga som hamnade hos oss behövde veterinärvård i varierande grad. Tre av dom behövde läggas in i sammanlagt 8 dygn på djursjukhuset. Alla vet att sånt är mycket dyrt, men vi hade inget alternativ. 

Som vi misstänkte var flera av honorna dräktiga. Tyvärr var de i så dåligt skick att de inte klarade av att föda sina ungar naturligt. En aborterade sina foster, en fick vi hjälpa med kejsarsnitt och en födde ungar som dog strax efter födseln. Sammanlagt dog 14 ungar.

Katterna hade fötts upp med hundmat, och det var inga mängder av den varan heller. Hundmat är anpassad för hundar. Katter behöver annan mat, innehållande bl a taurin som är nödvändigt för en katt att få i sig. Eftersom de här katterna inte fått i sig de näringsämnen de behövt har de blivit sjuka, magra och svaga. 

En av katterna har nu fått ett eget hem. 6 till har, efter vård hos oss, tillfrisknat och mår nu bra och väntar på ett eget hem. De är väldigt trevliga och snälla.  Vi tror att de förstår att de har fått hjälp.

Som alla inser har detta ”projekt” grävt ett djupt hål i vår kassa. Om du har möjlighet att hjälpa oss med ett bidrag tar vi tacksamt emot det. Vi sa redan från början, att vi kommer göra allt vi kan för de här krakarna som vi alltid gör, till och med gå ut och tigga. Vi hoppas ni förstår att vi bara inte kunde låta de här katterna bli skjutna på det mest bestialiska sätt. De som tyvärr ändå fick sätta livet till fick göra det i en lugn, harmonisk miljö utan smärta.

Om ni vill skänka en slant till oss så är vårt plusgirokonto: 389341-9 och swishkonto: 1234525408.14 kommentarer:

 1. Så sorgligt att katterna for så illa där de bodde först. Klart vi hjälper med allt vi kan. Matte har ju träffat några av missarna och de är så fina.
  /Klemens, MajaGräddnos och Gumman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cirkus Boman, jam, vi gör alltid vad vi kan för så ånga katter som möjligt. Och matte och husse är till stor hjälp i det arbetet på flera sätt.

   Radera
 2. Vi skickade det lilla vi kunde 😻

  Nosgos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjulia Huller o Buller, om många skänker även en liten slant så växer beloppet.Tack Amanda och Hjulia.

   Radera
 3. En bedrövlig historia att läsa och tyvärr är den ju ej unik. Hur avtrubbad kan en människa bli när hon dagligen vistats med dessa katter och inte känner av deras lidande. Underbart att ni och andra katthem hjälpte dessa sötnosar. Vi tassar iväg en peng å det snaraste!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven, tack snälla Sven. Vi är så tacksamma för all hjälp.

   Radera
 4. Sån tur att de stackars katterna fick hjälp av er och andra katthem! Matte hjälper oss och sätta in en slant till er senast på tisdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke och Molle, vad snällt av er. Vi vet att ni hjälper också genom att låna ut matte till katthemmet.

   Radera
 5. Kommer absolut att hjälpa till.
  åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÅSa, tack snälla du. Om du visste hur väl vi behöver pengarna.

   Radera
 6. Jag sätter in lite extra på ert konto den här månaden. Vilken tur katterna hade som blev räddade! Kissen på bilden är så lik min allra första lilla katt som jag hade turen att få ha kvar i 14 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marie, tack snälla du, Vi får ju hjälp av dig varje månad, så att du nu hjälper oss ÄNNU mer värmer.

   Radera
 7. Återigen har ni tillsammans med andra katthem gjort en heroisk insats. Man blir tårögd när man läser det som hänt.
  Självklart kommer det en liten slant för att hjälpa till via swish.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nalleman64, tack snälla du. Vi blir själva tårögda när vi hamnar i såna här situationer, men väldigt glada när vi lyckas rädda åtminstone några.

   Radera

Katten Emil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Emil på Södertälje Katthem. Nu har jag varit bloggkatt flera dagar! Det är ju inte så svårt egentligen. Bara att berätta vad jag...