onsdag 17 april 2019

Katten Gitte på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Gitte på Södertälje Katthem.

Idag behöver jag er hjälp. 

Som ni nog vet finns det en ny lag sen 1 april, Lex Maja. Den gör det möjligt för människor inom t ex vård och omsorg, hemtjänst, socialtjänst o s v att bryta sekretessen om de ser att ett djur far illa.

Lagen tillkom efter att vi på vårt katthem blev inblandade i katten Majas tragiska död för några år sedan. Hemtjänsten slog inte larm om att hon fanns i en lägenhet ensam utan mat eller vatten i 11 dygn sedan hennes matte hamnat på sjukhus. De hade möjlighet att gömma sig bakom den sekretesslag som då gällde.

Det här fick oss att agera. Vi bad SVEKATTs jurist att skriva ett förslag till Lex Maja. Det förslaget har nu blivit verklighet. Man får alltså slå larm om att ett djur far illa utan att riskera att bli avskedad.

Nu är problemet att få ALLA berörda att få vetskap om att denna lag finns. Kan ni hjälpa mig att sprida den? Inget djur ska behöva lida för att nån inte känner till att man faktiskt får bryta sekretessen. Tala om för alla ni känner att den här lagen finns - och att den ska användas!


10 kommentarer:

  1. Absolut, ska jama till alla jag känner! Men jag hoppas också att nya lagar alltid tillsänds kommuner och andra som tar hand om människor?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lisa, jättebra. Man skulle kunna tro att detta fungerar med automatik, men så är det tyvärr inte.

      Radera
  2. Absolut! Vi jamar till matte att sprida det både till sjukvården och de kommuner hon jobbar med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Micke, Molle och Mary. Toppen. Hälsa matte att vi önskar alla gjorde likadant.

      Radera
  3. Ja, vi får verkligen hoppas - och faktiskt ta för givet - att berörda personer inom sjukvården/hemtjänst/kommuner osv. får reda på detta.
    Men att ta detta för givet är väl för mycket begärt när det gäller myndigheter, så vi alla får försöka sprida detta så gott det går - även till dem som inte regelbundet följer trådar i forum/föreningar osv.
    Tack för tips om delning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym, tyvärr kan vi inte ta för givet att detta sprids. Blogghjälpen hade kontakt med en biståndshandläggare i Botkyrka i veckan. Hon hade ingen aning om den nya lagen, men hon fick papper i handen så nu hoppas vi hon sprider det.

      Radera
  4. Självklart hjälper vi till att sprida det budskapet! Det är ju jamarviktigt!
    Påskpuss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Björn, stort tack! Inget mer djur ska hamna i samma situation som Maja.

      Radera
  5. Klart vi ska hjälpa till att sprida det! Så viktigt!! Nisbuffar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dui och Deco, tack! Det är väldigt viktigt att alla berörda får veta vilka rättigheter de har när det gäller djur.

      Radera

Katten Hanina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Hanina på Södertälje Katthem. Nu har jag klarat av årsmötet. Det vara mycket jobb med det, men nu vet jag ju hur man gör. Bloggh...