lördag 19 maj 2012

Katten Ninja på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Ninja på Södertälje Katthem.

Idag har jag läst dumma saker i tidningen igen. 

Som alla vet finns det människor som måste slå andra varelser. Då väljer de såna som är svagare än de själva. Ofta är det män som slår kvinnor. I många av de här familjerna finns det djur. Eftersom de ofta är de allra svagaste ger sig fega människor på dem.

Det här gör att många kvinnor inte vågar lämna sina misshandlande fegisar, eftersom de då kanske lämnar husdjuret kvar, och då blir det ännu mer misshandlat.

I England har det startats ett samarbete mellan ideella djur- och barnorganisationer och socialtjänsten i syfte att upptäcka och ge stöd till våldsutsatta kvinnor. Under 2008 uppdagade socialtjänsten i England över 600 fall av övergrepp mot djur i samband med utredningar om mäns våld mot kvinnor.

I Sverige finns ännu inte den typen av samarbete, men  2009 startade några veterinärstudenter och veterinärer en ideell förening som heter Veterinär omtanke om våldsutsatta (VOOV). Helt på ideell basis ordnas skyddat boende för våldsutsatta kvinnors djur. Med framgång och genom viss samverkan med bland annat Nationellt kunskapscentrum för Kvinnofrid (NCK) på samma ort gav man under de två första åren av verksamhet nära 40 djur en trygg plats medan matte är var på kvinnojouren. VOOV finns nu även i Stockholm, Göteborg, Malmö, Skaraborg, Jönköping och Borlänge. Behovet är stort. Det ger dock betydande begränsningar att driva en verksamhet helt ideellt.

Jag kommer aldrig att förstå varför man måste slå nån överhuvud taget. Kan man inte hålla sams får man väl flytta från varandra?

Den som vill läsa mer om det här kan läsa hela artikeln: DN

Jag hoppas samhället sätter till rejäla resurser för att skydda både människor och djur från människor som tror att de har rätt att göra andra illa. INGEN har rätt att misshandla nån annan!

15 kommentarer:

  1. Hurrjam för VOOV!
    Vi blir så arga på dummisar som slår djur, för de kan ju inte ens föra sin egen talan eller ens ta sig ut ur hemmet. *suckar*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sippo, det är sååå ynkligt att det finns de som slår de som inte kan försvara sig! Sååå ynkligt!

      Radera
  2. Tänk att det finns människor som tycker att det är ok att slå, dummingar.Bra jamat, ingen borde behöva vara rädd.Nosbuff

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dui och Deco, nä, ingen borde behöva vara rädd. Det har ni så rätt i.

      Radera
  3. Kräk e de som misshandlar eller annars behandlar illa såna som är mindre och svagare! Morr! Borde bitas hårt! Fast våld e dumt, så nej, inte bitas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pelle, det är alldeles omöjligt att förstå hur man kan slå nån som inte kan försvara sig. Och varför ska man slåss överhuvud taget?

      Radera
  4. Vilket bra initiativ med VOOV. Det är svårt att begripa hur vissa är funtade, som griper till våld. Fyjam! Kurr och burr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Findus, Isak och Rasmus, visst är det ett bra initiativ. Man önskar bara att det hade kommit från nån myndighet...

      Radera
  5. USCH för våld överhuvud taget!
    VOOV verkar vara bra.
    Vi fattar inte heller hur vissa är funtade??
    *MORR*

    Tass Tass

    SvaraRadera
    Svar
    1. M, C, T, S, håller helt med er. Varför ska man slå nån? Blir nåt bättre då?

      Radera
  6. Verkligen hemskt det där :-(
    Men tur att det finns organisationer som VOOV.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är tur att det finns de som hjälper de som har det svårt, både människor och djur. Fat väldigt synd att det behövs.

      Radera
  7. Min matte har anmält till det där VooV att hon har plats för mindre djur om det behövs nån gång.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  9. Vilket underbart initiativ! Ska genast googla VOOV och kolla in det ordentligt. Saknar liksom ni totalt förståelse för folk som slåss. Det finns inga usäkter för våld! *stampar med fot och tass*
    Kramar och tassklappar

    SvaraRadera

Katten Hanina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Hanina på Södertälje Katthem. Idag har jag tänkt på alla katter som drabbas av krig. Det är så klart hemskt för alla mänskor ock...