torsdag 9 januari 2020

Katten Isadora på Södertälje Katthem berättar


Hej, det är Isadora på Södertälje Katthem.

Vet ni vad det värsta är med att jobba på ett katthem? Jo, blogghjälpen tycker nog att det är när vi får in en katt som borde fått hjälp för länge sen, men inte fått det. Det händer tyvärr ibland att vi inte kan rädda en katt trots att vi alltid gör allt vi kan. Vi såg ett inlägg från en vettis som vi tyckte var bra och som vi lägger ut i dagens blogg. Det är lite långt, men det är ett viktigt inlägg. Så här skriver vettisen:

 Jag har tappat räkningen på hur många katter jag har behövt avliva för att ägaren kommer in med katten för sent! Katter som skulle ha kunnat räddats om ägaren från början förstått hur allvarligt läget var och tagit katten till veterinär direkt. Situationer där både motivation hos ägaren funnits samt en försäkring/ekonomi som hade tillåtit mer omfattande behandling om detta hade krävts. Katter som tyvärr fått lida i dagar eller till och med veckor för att kunskapen inte finns 💔

En katt som slutar att äta ska inte vänta flera dagar med att få vård utan bör undersökas inom 24-36 timmar.

En katt som inte kan kissa (klassiskt att han springer på lådan/sätter sig ofta utan att något kommer) behöver få hjälp direkt.

En katt som har (ihållande) neurologiska besvär (t ex ihållande kramper, vinglighet, förlamning, plötsligt blivit blind) behöver få hjälp direkt.

En katt där man misstänker förgiftning eller som är utsatt för ett omfattande trauma behöver undersökning och få eventuell hjälp direkt.

En katt med andningsbesvär (ökad andningsfrekvens, andas med hjälp av att pressa med magen (även kallad bukpress), andas med öppen mun) behöver få hjälp direkt. Här är fina Rodeo (som ni ser på bilden) ett fantastiskt exempel! Rodeos ägare upptäckte när de kom hem från jobbet att Rodeo hade lite problem med andningen, att han var slö och hade framfallna tredje ögonlock. Rodeo visade sig ha blödningar i lungorna och tack vare att hans ägare åkte in med honom direkt kunde hans liv räddas ❤️

10 kommentarer:

 1. Så sorgligt att det ovan skrivna ska behöva förtydligas! Man åker väl exempelvis direkt till sjukhus om ett barn får neurologiskabesvär?.....men med katten kvittar det visst för somliga. När jag fick kisstopp för en del år sedan så förstod matte direkt att nu är det akuten som gäller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornelia, var glad för att du har en matte av rätta sorten. Hon är både klok och empatisk och förstår vad som behöver göras när det är kris!

   Radera
 2. Vi jamar som ovan. Hur kan man strunta i att åka till vetten när ens djur är sjuk? Vi såg även inlägget från en annan vettis som fått in många katter som blivit förgiftade. Nu sökte de efter alla ägare som inte gick att få tag på. Hur kan man inte sakna sin pälskling? Matte säger att hon skulle riva upp himmel och jord för att hitta oss om vi skulle smita ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke, Molle och Mary, det är sorgligt hur många katter det finns som ingen saknar. Vi önskar att alla katter hade en matte som ni.

   Radera
 3. Detta är ett OERHÖRT viktigt inlägg! Att ha djur är som att ha barn. Alltså vill man deras bästa i alla situationer! Undrar hur många som skulle vänta med att åka till doktorn om ett barn fick de symptom som beskrivs i texten ovan?
  Skaffar ni djur - tag ansvar för dem!
  Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björn, helt rätt! Önskar bara att alla förstod detta självklara. En sjuk katt ska till vettisen!

   Radera
 4. Mycket bra inlägg. Det borde alla läsa som har katt eller tänker skaffa katt. Har svårt att förstå hur man kan låta dagarna gå utan att hjälpa sin sjuka katt. Det går ju alltid att ringa veterinären och be om råd. Och nu när det finns veterinär i mobilen borde det vara ännu lättare att snabbt få råd och hjälp till sin katt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marie, man tycker att det borde vara såsom du säger, men en del människor struntar i att djur lider - tyvärr.

   Radera
 5. HELLO JAG ÄR MR WAYNE SCARLET EN PRIVAT LÅNLÅNARE SOM ERBJUDAR ETT SÄKERADE LÅNSTJÄNSTER AV NÅGRA BETALNING MED 3% Räntesats.
  KONTAKTA MIG FÖR ATT FÅ ETT LÅN SNABBT, SÄKER OCH UTAN EN NEDBETALNING
  OM du är intresserad, skicka ditt svar för mer information
  E-post: (WAYNESCARLETLOANFIRMS@GMAIL.COM)
  WHATSAPP: (+1 805-457-5988)

  SvaraRadera
 6. Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital etc.! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera

Katten Emil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Emil på Södertälje Katthem. Nu har jag varit bloggkatt flera dagar! Det är ju inte så svårt egentligen. Bara att berätta vad jag...