tisdag 29 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag har jag ägnat mig åt analysarbete.  Jag har analyserat det jag skrev om igår, nämligen att man inte ska använda smällare. En av mina kompisar, Alice, som är en väldigt lärd katt, skrev ungefär så här i sin kommentar:

Fyrverkerier skrämmer de både människor och djur, de släpper ut kemiska föreningar av natrium, barium, koppar, aluminium, titan och strontium. Även tungmetallerna bly, kvicksilver och kadmium används i fyrverkeripjäser för att – som i fallet med de övriga ämnena – färgsätta fyrverkeriet. Sen skadas ca 200 människor allvarligt varje år, de orsakar ca 150 bränder varje år. Men framför allt, det säljs fyrverkerier för 200-250 miljoner bara i Sverige varje år. Tänk så mycket vettigt man skulle kunna göra för de pengarna!

Lägg sen till kostnaderna för all vård de som skadas av fyrverkerier behöver. De pengarna skulle behövas för annan vård.

Blogghjälpen var på ÖB och handlade idag. Vid ett bort utanför kassorna stod det alldeles tjockt med människor och köpte fyrverkerier! DÅLIGT av ÖB, tycker jag.

Jag funderar lite på om jag ska instifta ett pris till nästa år. Det priset ska gå till de affärer som INTE säljer smällare. Men först ska jag fundera lite till på hur jag ska hantera det här med att jag kanske börjar gilla att bli klappad. Det är en så ny känsla så jag undrar om det kanske, kanske ska bli ett nyårslöfte att jag låter mig klappas av flera människor?

16 kommentarer:

 1. Tycker absolut att du ska avge ett nyårslöfte om att låtas bli klappad o gosad med jättemycket nästa år och framåt.
  Det är det mysigaste som finns.

  Ozzy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ozzy, men det är ju nästan farligt att ge ett sånt nyårslöfte?

   Radera
 2. Ett pris till dom som inte säljer smällare låter som en jamarbra idé. Igår var det någon som pangade utanför oss å jam blev jetteredd.
  /Viska

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viska, det e jetteleskigt när dom smeller! Om jag vågade skulle jag gå ut och frääääsa åt dom!

   Radera
 3. Nu blev jag generad över ditt beröm om att jag är en lärd katt *nosrodnad* Men jag tycker det är jamarviktigt att försöka få folk att förstå hur dåligt det är med raketer ur alla synvinklar.
  Vad roligt att du börjar förstå att det är mysigt med klappar! Det tycker jag absolut skall bli ditt nyårslöfte!
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, jag tyckte du var jätteduktig som förklarade vad det egentligen handla om. Man kan inte bara blunda och stoppa huvet i busken när det gäller djur och natur!

   Radera
 4. Vi såg att det i alla fall är flera som väljer att inte sälja smällare och fyrverkerier, ett steg åt rätt håll i alla fall. Vi tycker absolut att du ska försöka våga bli mer klappad för det är superskönt.Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dui och Deco, ja det är roligt att det åtminstone blir lite debatt kring smällandet.

   Radera
 5. Det tycker jag är ett väldigt bra nyårslöfte från dig! När du väl kommer underfund med hur mysigt det är så är det ett superlätt nyårslöfte att hålla:)
  åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa, meh, jag förstår inte. Hur kan det vara LÄTT att hålla ett sånt löfte *förvirrad*.

   Radera
 6. Det är ett framsteg att åtminstone några butiker slutat sälja fyrverkerier, kanske får det NÅGRA att tänka till?
  Jag tycker att ditt nyårslöfte är allra bästa löftet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav, det vore väldigt bra om fler ansluter sig när det gäller att nobba fyrverkerier. Kan man inte ha roligt ändå?

   Radera
 7. Hej, håller med detta med fyrverkerierna som också är en otrolig slöseri med pengarna.

  En annan sak som matte är fundersam på är höga veterinärkostnader/dyra försäkringar. Vi har kontaktat Råd och Rön och fick ett svar från de; "Hej! Tack för ditt förslag till granskning. Vi har skrivit om höga veterinärkostnader och dyra djurförsäkringar, men det var några år sedan. Det finns anledning att återkomma till ämnet och vi ska fundera på hur.
  Vänliga hälsningar
  Carina Lundgren
  Chefredaktör/VD Råd & Rön"

  Vi får se vad som händer, vi väntar med spänning. Ha ett riktigt Gott Nytt År alla vänner. Vi hörs nästa år och vi håller tassar och tummar att år 2016 blir bättre år sett ur djurens synvinkel. Många kramar från Gnesta.
  Sally & Co

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sally, det blir medalj till dig och din matte! Tänk om det skulle bli lit förbättringar när det gäller veterinärkostnader. Hoppas det, för det är en väldigt tung post för många katthem och andra kattägare.

   Radera
 8. Fyrverkerier skulle endast vara tillåtet att hantera om man har ett särskilt certifikat. OM man nu nödvändigtvis måste ha dem alls vilket jag inte tycker. Vanligt folk skulle absolut inte få använda dem. De skrämmer djur, förorenar vår miljö, orsakar bränder och skadar folk som hanterar dem på fel sätt.
  Nej ÖB bojkottar vi tills de gjort som ICA Maxi d.v.s. plockat bort eländet. Uppmanar alla att maila till ÖB och uttrycka missnöje!
  Tycker din idé om ett pris är bra! :)
  Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nalleman64, tänk om ALLA skulle maila till ÖB och andra, Cykelkedjan bl a, och be dom sluta! Då kanske det skulle bli ett slut på fyrverkerieländet.

   Radera

Katten Rafael på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Rafael på Södertälje Katthem. Som ni vet är ju jag och alla katter här på katthemmet, väldigt engagerade i att det ska bli lag p...