måndag 29 juli 2013

Katten Freddy på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Freddy på Södertälje Katthem.

Idag har jag fått vara stödkatt åt blogghjälpen telekattiskt.

 När hon var och vaccinerade sin lilla Bessy för nån månad sedan, upptäckte vettisen ett blåsljud på Bessys hjärta. Hon sa att det borde kollas upp.

Blogghjälpen ringde förstås direkt till djursjukhuset som kan göra sån undersökningar,ultraljudsundersökningar.

Den vettisen som gjorde det var på semester men återkom idag, så då var Bessy inbokad.

Eftersom Bessy, eller BessanPessan som blogghjälpen kallar henne, är jättepigg, andas normalt och är fin i pälsen och inte visar några sjukdomssymptom gjorde både blogghjälpen och vettisen som vaccinerade bedömningen att det inte var nåt akut. Blogghjälpen trodde t o m att det var nåt tillfälligt eller helt ofarligt.

Nu är inte BessanPessan dödssjuk eller så, men hon har antagligen början på en hjärtsjukdom som heter HCM.  Det är kattens vanligaste hjärtsjukdom. Hon andas fortfarande helt normalt och inga åtgärder behöver vidtas i det här läget, men blogghjälpen blev i alla fall ledsen, för i värsta fall kan det här betyda att sjukdomen utvecklas till nåt allvarligt.

Jag har jamat till henne att vi hjälper till att kolla BessanPessan och jag har också jamat till BessanPessan själv att hon ska ta det lugnt och busa, gosa och vara precis som vanligt. Om ett år ska hon ultraljudas igen. Jag håller tassarna för att sjukdomen aldrig kommer att bevära henne utan att hon och blogghjälpen för kattiljoner år tillsammans.

16 kommentarer:

  1. Usch då, vi hoppas också att hon aldrig ska få besvär med den dumma sjukdomen.
    Tur att du finns med som stödkatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sippo, jag hoppas också att varken hon eller nån annan katt ska vara sjuk!

      Radera
  2. Hoppas att lilla Bessy fortsätter att vara lika pigg och frisk som hittills, och att hjärtsjukdomen håller sig i schack. Så bra att du peppar blogghjälpen, för man blir förstås både ledsen och orolig när man får sådana besked. Kurr och burr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Findus, Isak och Rasmus, klart hon blev orolig. Men jag tror jag lugnade henne ganska bra.

      Radera
  3. Vi hoppas också att Bessy fortsätter att vara pigg.Nosbuffar

    SvaraRadera
  4. Skönt att du är stödkatt till blogghjälpen för det är aldrig roligt för våra hussar och mattar höra att vi katter kan bli sjuka. Vi håller tassarna för att söta Bessy får fortsätta vara pigg och frisk.
    *nosbuffar*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alice, klart man ställer upp för en kompis som kan bli sjuk. Bessy kommer ju också från katthemmet.

      Radera
  5. Vad fint att du är stödkatt! Jag har också ett litet blåsljud på hjärtat men det har*peppar peppar* inte stoppat mig än. Håller förstås tassar, tummar och tår för att det går väl för Bessan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pelle, det känns trots allt, skönt att en aktiv kille som du också har blåsljud. Då hoppas jag att ni båda klarar er utan besvär.

      Radera
  6. Blåsljud hade ju Chicko oxå, så det var nog det som tog hans liv till slut längre fram :( Hoppas att BessanPessan inte råka ut för hjärtproblem.
    Tass tass

    SvaraRadera
    Svar
    1. M, T, S, vi kollar det noga. Om ingen oförutsett inträffar blir det återbesök om ett år. Annars tidigare.

      Radera
  7. HCM kan förkorta en katts liv, men det behöver inte bli så. Vi känner en HCM-sjuk katt som blev 18 år gammal! Och våran Conny kunde nog ha levt i många år till med hjälp av sina mediciner om han inte hade slagits med den där huggormen... huggormsgift ger nämligen blodproppar, vilket är just vad en HCM-sjuk katt inte klarar. Så hälsa blogghjälpen att hon inte behöver vara jamarorolig - det finns bra mediciner. Tipsa också om en fankattisk hjärtkattdoktor som heter Lennart Nilsfors - Conny älskade honom!

    Tass från Imma, abbemissa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Imma, tack för tipset. Blogghjälpen avvaktar lite och håller strikt koll på BessanPessan.

      Radera
  8. Sixten som bodde här innan mig hade också lite blåsljud på sitt hjärta , men han blev ändå 17 1/2 år gammal.
    Så det håller vi tassarna för att Bessy också blir (minst)

    SvaraRadera
    Svar
    1. kjelle Bus, ja vi hoppas också att Bessy lever jamarmånga kuliga år.

      Radera

Katten Hanina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Hanina på Södertälje Katthem. Nu har jag klarat av årsmötet. Det vara mycket jobb med det, men nu vet jag ju hur man gör. Bloggh...