torsdag 7 maj 2020

Katten Frasse på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Frasse på Södertälje Katthem.

Idag har vi lag ut den här sorgliga berättelsen på facebook:


Det här är berättelsen om en katt. Jag har döpt henne till Ensam. Södertälje Katthem fick larm om henne igår. Hon hade gått en tid på en skogstomt och hon verkade inte alls må bra. Vår hälsoansvariga åkte dit med fälla. Ensam bodde i en rishög på en tomt. Hon var inte svår att få in i fällan. De flesta katter brukar bli panikslagna när de placeras i en sån, men Ensam bara la sig ner. Det kändes på långt håll att det luktade väldigt illa om henne. Vår veterinär Emma kontaktades. Hon hade fullt men sa att hon skulle försöka klämma in katten ändå, men att det kunde bli väntetid. På vägen dit rosslade Ensam och visade på flera sätt att hon inte alls mådde bra. När de kom fram till Gnesta Veterinärpraktik blev hon omhändertagen direkt. Emma såg att det var riktigt illa med henne. Medan de förberedde för ultraljud låg Ensam på ett undersökningsbord. Efter bara några minuter dog hon där och då. Mitt framför ögonen på vår hälsoansvariga och veterinär Emma. Man konstaterade två saker. Hon var totalt uttorkad. När man tittade i baken på henne såg man en del av en svans sticka ut. Hon hade alltså försökt att föda fram en liten unge men inte orkat. Det var det som orsakade den starka lukten.
Vi kan bara ana vilket lidande lilla Ensam gått igenom.
Som djurvän kan man fråga sig varför ingen tagit hand om om Ensam tidigare. Och man kan också ställa en fråga till alla buskavlare. Varför skaffa nya katter till världen när man istället borde ta hand om Ensam och hennes kompisar i samma situation? För de är många. Cirka 150 000 i Sverige.
Min förhoppning är att detta blir en väckarklocka för åtminstone några. Skaffa inte fler kattungar. Även om du försvarar dig med att "jag har hem till alla" så är det inte försvarbart. Inte så länge vi inte har hem till alla som Ensam.

10 kommentarer:

 1. Så fruktansvärt sorgligt...finns inga ord...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisa,och det är alldeles alldeles onödigt att det händer.

   Radera
 2. Som redan sagt, det finns inga ord. Jag hoppas att hon har det bättre nu.Stackars lilla tjej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nina/Mimmi, vi önskade så att hon hade klarat sig och fått ett värdigt liv.

   Radera
 3. Det är helt enkelt för hemskt att en liten katt har fått lida så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marie, ja. Och bara för att nån inte tar hand om sin katt.

   Radera
 4. Ingen skall behöva gå igenom det lilla Ensam fick genomlida! Ingen! 😢😢
  Tyvärr ser dock inte verkligheten ut så det vet vi alltför väl och det är så grymt, orättvist och ledsamt. 😢
  Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björn, men det går att ändra på. Särskilt om vår politiker vågar fatta rätt beslut.

   Radera
 5. Det är tragiskt och oerhört ledsamt att MÅNGA hemlösa katter lever som Ensam. I Ensams fall kom hon under vård - om än för sent. Jag kan tro att de allra flesta dör utomhus utan någon som helst omsorg och under stort lidande. Arma små katter!
  Det här är något som man uppenbarligen måste upprepa om och om och om igen - ta hand om era katter, kastrera dem. Ser ni någon katt som verkar hemlös eller behöver vård - ta hand om den, om tillfälligt, så att den kommer under vård.
  Hur skulle folk själva känna att tvingas utstå detta??
  Tyvärr är det väl så att "vi" predikar för de som redan vet - men det skadar ändå inte att bli påmind om det lidande som många katter tvingas utstå.
  TACK till er som tar hand om en del av dessa. Det är bättre att rädda EN katt än ingen alls!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, nån gång kanske nån som ännu inte förstått hur det kan gå kommer till insikt. Det är vad jag hoppas.

   Radera

Katten Rafael på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Rafael på Södertälje Katthem. Som jag började berätta i förra inlägget så är jag och Fenja tillbaka på katthemmet. Jag är rädd o...