En katt på Södertälje Katthem bloggar

onsdag 4 januari 2017

Ett tråkigt besked

Det har dröjt lite med att komma igång med den nya bloggkatten. Det har sin förklaring i det jag idag har skrivit på facebook:

Nu har min fina, älskade lille Viktor somnat in. Katthemmets veterinär, Emma, har varit här och hjälpt oss.
Efter andra besöket på Södra Djursjukhuset i julhelgen misstänkte man bl a cancer i tarmarna. Man skrev också att med tanke på Viktors ålder och övriga symptom skulle man starkt beakta hans livskvalitet.
Jag bestämde mig redan på nyårsdagen för att han skulle få somna in, men för mig var det viktigt att han skulle få göra det i hemmet (han hatade att åka bil). Jag frågade Emma när hon kunde komma. Första möjligheten var idag. Vi hade möjlighet att komma till kliniken när vi ville om han skulle bli akut sämre, men det blev han inte, utan allt gick precis som jag ville.
Det är ett svårt beslut att fatta, men man måste hålla i minnet att det är katten det gäller, inte mig och min sorg. Jag ville inte att han skulle rasa ihop fullständigt innan jag tog beslutet. Det gjorde han inte.
Jag kommer aldrig glömma dig, min fina Viktor. Du tillförde mycket i mitt liv. Nu får jag leva på minnena. De är många och fina. Tack för den tid du gav oss.


Som alla säkert förstår har tankarna varit på annat håll. Tårarna forsar medan jag skriver, hela kroppen känns som ett stort sår. Ändå tror jag att jag gjorde rätt. En av de kloka veterinärerna jag mötte på Södra Djursjukhuset sa att det är sällsynt att man tar det här beslutet för tidigt.  Jag ville inte att Viktor skulle lida. Han gav oss 16 år. Han var vuxen när han kom till oss och kan ha varit 18-20 år.

Trots allt måste livet gå vidare. Om några dagar kommer jag att presentera en ny bloggkatt. .Jag tror att Viktor också ville att jag försöker hjälpa så många andra katter som möjligt.

16 kommentarer:

 1. Vi beklagar verkligen sorgen! Och att låta sin pälskling somna in är verkligen ett svårt beslut även om det är för att de inte ska lida. Viktor fick ett långt liv och ett föralltid hem som älskade honom. Att han även fick somna in hemma i tryggheten är fantastiskt. Är övertygad om att han vill att du ska fortsätta rädda andra katter till att få ett lika bra liv som honom. Tänker på er!

  SvaraRadera
 2. Vi känner med er och ska tända ett ljus till Viktor.
  Många varma tankar
  Sally & familjen

  SvaraRadera
 3. Åh, jag är så ledsen för din skull! Inga ord kan lindra din svåra sorg. Alla dina bloggvänner kan bara finnas med sitt deltagande i den jobbiga tid du nu måste ta dig igenom. Det har sagts så många gånger och är så sant: Sorgen är kärlekens pris. Men det är vi villiga att betala. Om och om igen. Mina varmaste tankar går till dig och din familj.

  SvaraRadera
 4. Nu blev det några tårar här hemma...
  Vi förstår din stora sorg så väl.
  Men vilken fantastiskt matte du måste ha varit till Viktor som såg till att ta beslutet i rätt tid och till och med bespara honom att åka bil!
  Finaste avslut du kunde ge honom.
  Varma tankar från oss.

  SvaraRadera
 5. Tårarna trillar när jag läser om att din fina Viktor har fått somna in.
  Jag tycker precis som dom andra ovan, att du gjorde och tog helt rätt beslut, hur otroligt svårt det än må ha varit för dig.
  Men Viktors bästa var viktigast.

  Ozzys matte

  SvaraRadera
 6. Åh så tråkigt att höra, känner med dig och tårarna trillar. Han hade i alla fall ett väldigt bra hem och ditt beslut var alldeles rätt.
  Jackis

  SvaraRadera
 7. Jag vill börja med att be om ursäkt... när jag mejlade dig tidigare i kväll hade jag ännu inte läst vad som hänt, så det var inte av okänslighet jag inte nämnde det. Tvärtom känner jag det största deltagande, gammelmatte och jag vet hur ofattbart ont det gör och hur smärtsamt tomt det blir när ens misse tassar över Regnbågsbron! Vi sänder dig våra varmaste kramar och tänder ljus för både dig och Viktor. Var rädd om dig!

  SvaraRadera
 8. Åh så ledsamt. Viktor har haft det så bra man kan ha det hos dig, ett liv man önskar varje katt. Så svårt och viktigt att fatta det sista beslutet. Fint att få sluta sitt liv hemma.
  Tårar på nosen. Tröstbuffar från oss och matte

  SvaraRadera
 9. Känner det största deltagande med dig. Viktor var en lycklig katt som hade dig som matte. Det är svårt och ledsamt att ta ett sådant beslut. Som någon tidigare sade, sorgen är kärlekens pris. Kärleken till Viktor kommer du att bära med dig. Tack för att du meddelade oss "följare". Kram från Oskar och hans matte

  SvaraRadera
 10. Mitt allra djupaste deltagande i din förlust av en älskad familjemedlem. Jag gick igenom samma sak tidigare i år och vet hur det känns när tårarna aldrig vill ta slut. Det är så hemskt men man kommer ändå alltid fram till att man måste ta det beslut som är bäst för ens älskade kisse.
  Det vi alla vet är att Viktor fick leva i det bästa tänkbara hem med mängder av kärlek och "skämma bort". Jag har svårt att tro att en kisse kunde önska sig ett bättre liv.
  Vi är många som tänker på dig och Viktor!
  Kramar från oss alla (husse och katter)!

  SvaraRadera
 11. Vi blev så ledsna när vi läste om Viktor, det är så hemskt att förlora en kär familjemedlem och att bli tvingad att ta det oerhört svåra beslutet. Men vi är övertygade om att det var rätt beslut eftersom du är en kärleksfull matte som vet vad som är bäst för Viktor och som orkade genomföra det beslutet. Vi tänker mycket på dig!
  *nosbuffar och tasskramar från oss och kramar från matte*

  SvaraRadera
 12. Vi har läst i kapp nu och det är både glada och sorgliga nyheter du har berättat för oss. Livet är tvära kast, när den ena finner lyckan förlorar den andra sin älskling <3
  Vi önskar Inka och Nilla all lycka med sin husse och hoppas innerligt att tiden ska lindra sorgen efter din fina Viktor <3
  Många varma kramar och tassklappar

  SvaraRadera
 13. Jag vet hur tufft det är att ta det beslutet. Jag har gjort det två ggrupper med mina två kissar. Man tror inte att man klarar det. Men som ansvarsfull ägare så gör man det. Jag skulle bara önska att jag fick vara en kisses ägare igen men min allergi sätter tyvärr stopp för att jag kan vara en stolt katt ägare igen.

  SvaraRadera
 14. Det skulle vara en signatur��
  Åsa under den förra☺

  SvaraRadera
 15. Det var så sorgligt att läsa om lille Viktor. Det gör alltid så hemskt ont att mista en älskad katt. Men han fick många goda år hos dig och fick somna in i tryggheten hemma.

  SvaraRadera
 16. Katten Svens matte7 januari 2017 03:14

  Tänker på dig - och självklart vill fina Viktor att du fortsätter presentera bloggkatter och hjälpa så många katter du kan och orkar. Varma hälsningar Lena

  SvaraRadera