En katt på Södertälje Katthem bloggar

måndag 6 februari 2017

Katten Nina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Nina på Södertälje Katthem.

Idag har jag faktiskt bara tagit det lugnt och funderat på olika saker.  Först undrade jag varför så många bråkar och är elaka. Vem vinner på det?

Sen undrar jag varför katter inte ses som värdefulla varelser hos många. Polisen till exempel. Vi har jättestora problem när vi vill anmäla en upphittad katt. Ingen polismyndighet vill ta emot anmälan. Ändå ska polisanmälan göras. Men de svarar inte och om de nån gång svarar är det ingen som vet hur ärendet ska behandlas eller vem som är ansvarig. Under tiden sitter stackars inkomna katter i karantän, och vi kan inte göra nåt med dom. Vi får inte låta veterinärundersöka dom och ännu mindre behandla dom. Det innebär stora problem både för oss och för katthemmet.

Varför ska det vara så? Vi finns också i samhället och vi har också rätt till ett värdigt liv!

8 kommentarer:

 1. Men hallå polisen, skärpning. Måste väl vara basicrutin och baskunskap att kunna ta emot en anmälan ang upphittade djur!!??... Men kanske är det inte lika dåligt överallt: 2ggr har matte anmält upphittade hundar till polisen i Nyköping och det fungerade mycket bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven, jag tror det varierar väldigt beroende på vilken polis man får tala med.

   Radera
 2. Så konstigt det låter! Tyvärr verkar det inte vara någon vidare ordning hos polisen just nu? Och så är det väl så illa att katter fortfarande inte räknas som lika viktiga som hundar? Man kan undra hur länge det ska dröja innan vi kommer dit??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav, det verkar vara väldigt svårt att förstå att vi katter är lika mycket värda som t ex hundar. Förstår inte varför.

   Radera
 3. Tycker också det är jamar dålig stil av polisen att inte ta emot anmälan.
  Det kan väl inte vara så svårt att göra det och lägga ut detta på deras hemsida under:
  "Ett djur som är borttappat räknas som hittegods och faller under hittegodslagen. "
  Detta har matte saxat från polisens hemsida.
  Sen kommer detta under:
  " Vid bedömning av katter bör särskild hänsyn tas till att katter regelmässigt strövar fritt utan att anses som bortsprungna.
  Så det görs skillnad på hundar och katter som vanligt.

  Ozzy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ozzy, jo viss skillnad är det förstås, men hanteringen bör ju inte vara sämre för katter för det.

   Radera
 4. Jag är ledsen att säga det men jag har inte det minsta förtroende för polisen när det gäller deras intresse för djurs välbefinnande. Har sett allt för många exempel där de helt enkelt inte brytt sig.
  Givetvis finns det många bra enskilda poliser som älskar djur men som myndighet är mitt förtroende noll. Tyvärr!
  Det som behövs är en helt ny ledning inom polisen för som det är nu är det helt ohållbart. En fråga för våra största pratmakare (politiker) att ta tag i det också precis som den ständigt förhalade nya Djurskyddslagen.
  Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nalleman64, ingen verkar vilja ta tag i djurfrågor vare sig inom politikerkåren eller polisen. Vi får fortsätta trycka på så gott vi kan.

   Radera