söndag 12 maj 2019

Katten Gitte på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Gitte på Södertälje Katthem.

Egentligen var det meningen att jag skulle ha bloggat redan igår, men blogghjälpen var för trött! Hon hade nämligen varit i Örebro på årsmöte för SVEKATT. Jag var ju tvungen att skicka dit henne eftersom SVEKATT är väldigt viktigt.  Det är tack vare dom som VILSE.NU finns, den enda nationellt täckande sajten där man kan gå in och annonsera om saknade och upphittade katter. Gratis!

Det är även tack vare dom som Lex Maja har blivit verklighet. Jam, vi på katthemmet måste faktiskt också ta åt oss lite av den äran, för hade inte vi skrivit om den tragiska händelsen i media och till SVEKATT, då katten Maja svalt ihjäl efter att ha lämnats ensam i en varm lägenhet i 11 dygn, då hade nog inget hänt. SVEKATTs jurist skrev ett lagförslag och nu har det gått igenom, så att människor som jobbar inom t ex social- eller hemtjänst får bryta sekretessen och slå larm om ett djur som far illa utan att riskera att få sparken.

Man kan tycka att den lagen borde kommit till för länge sen, men nån ska göra jobbet också. Nu är det gjort och vi tror och hoppas att det ska hjälpa andra djur som far illa. Sånt borde bara inte hända.

6 kommentarer:

  1. Det är det som blev positivt av det hemska som lilla Maja tvingades genomlida d.v.s. att vi tack vare er och SVEKATT fick Lex Maja på plats. Sedan tyckte och tycker vi fortfarande att de som arbetar med att vårda gamla människor borde haft civilkurage nog att rädda Maja även om ingen lag fanns då.
    Men inget mycket ont som inte har något gott med sig.
    Nospuss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Björn, vi håller helt med er att lite civilkurage hade inte skadat när det gäller Maja.

      Radera
  2. Håller med Björn ovan.
    Det finns för litet empati och moral bland våra makthavare. Allt som är tillåtet behöver inte göras (gäller vissa politiker) och allt som är förbjudet bör kunna göras av empatiskäl eller liknande, dvs det som kallas civilkurage.
    Att det numera finns en Lex Maja på plats är bra för att underlätta för de som arbetar inom vården och som inte vågade göra något åt Majas situation då.
    Nospuss till dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym, de verkar sakna både empati, moral och kurage. Hur svårt har det varit att Lex Maja hade tillkommit för ånga år sedan?

      Radera
  3. När blogghjälpen är ute på så viktigt uppdrag får man väl ha överseende med att hon blir trött? Hon är ju bara tvåbening, får man betänka. Riktigt bra att Svekatt finns och jobbar för vårt bästa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lisa, jam det har du förstås rätt i. Tvåbeningarna orkar ju inte så mycket.

      Radera

Katten Hanina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Hanina på Södertälje Katthem. Nu har jag klarat av årsmötet. Det vara mycket jobb med det, men nu vet jag ju hur man gör. Bloggh...