En katt på Södertälje Katthem bloggar

onsdag 10 maj 2017

Katten Nina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Nina på Södertälje Katthem.

Så, nu är styrelsemötet avklarat. Det gick förstås bra eftersom jag förberett allt.

Sen är det några som frågat hur det går för katterna på Tvetatippen i Södertälje. Då kan jag berätta lite om det. I nuläget är det ca 14 katter infångade och de har fött sammanlagt ca 10 ungar sen de fångades (jag har inte exakta antalet) så det finns ca 28 katter som undgått ödet att leva på tippen.

Arbete fortsätter, men problemet är att det måste finnas platser för de som fångas. Alla katthem är fulla för närvarande och Tvetakatterna är i regel skygga, vilket gör att de tar större resurser i anspråk än katter som är sociala. Dessutom är det volontärer som skänker sin fritid åt att sitta på tippen och passa fällorna. Vi måste alltså arbeta mer intensivt med att få dom sociala än om vi tar hand om redan sociala katter. Om fler människor kunde dels ta hand om de katter de redan har, dels tänka sig att adoptera en eller flera katter från de seriösa katthemmen så vore allt frid och fröjd.

Ju fler som engagerar sig i hemlösa katters öde, desto fortare kommer arbetet att få bort katterna på Tvetatippen att gå. Men vi jobbar på så fort det går.

11 kommentarer:

 1. Mjau! Skyggisar är väldigt fina katter, det hälsar min matte. Hon säger att det är så underbart att se utvecklingen, tacksamheten och livsglädjen hos en skyggis!
  Man ska absolut inte vara rädd för att adoptera en skyggis, säger hon.
  Fast jag är första skyggisen hon tar hand om , och en särskild inbiten en dessutom...
  Hon säger att hon aldrig har älskad en katt så mycket som mig!
  Det är som att sätta in en liten sparslant på banken som sedan sakta men säkert gör en jätterik.
  Fler skyggissar till folket!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mimmi, kan du inte klona matte? Vi behöver många fler som hon!

   Radera
 2. Tänk så många katter ni har räddat undan ett grymt öde. Att leva och födas på en soptipp förtjänar endast de som inte tar ansvar för sina djur och som dumpar dem på ett otroligt ansvarslöst vis.
  Om vi bara kunde skulle vi så gärna hjälpa till genom att ta emot en kisse men det går inte säger husse.
  Det är alltid en helt fantastisk känsla att se en kisse (eller ett annat djur) får ett miserabelt liv bytt mot ett fyllt med kärlek och omtanke. Bättre belöning går inte att få. Med tålamod och mängder av "skämma bort" kan en skyggis bli den bästa vän och familjemedlem man kan tänka sig.
  Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nalleman64, om fler bara insåg vilken resa en liten skyggis kan göra tillsammans med en förstående människa! Det borde många fler förstå.

   Radera
 3. Ni kan inte mer än jobba på det.
  Och ni gör allt vad ni kan för att det ska bli bra.
  Klart att det tar tid med skyggisar.
  Matte o husses kompis har adopterat två skyggisar från katthemmet i vår stad och dom var på katthemmet nästan ett år innan det var dags att låta kissarna flytta till ett eget hem.
  Men det går sakta men säkert framåt för dom.

  Ozzy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ozzy, man måste inse att en katt som blivit illa behandlad från början behöver tid, tålamod och kärlet i massor!

   Radera
 4. Tänk, hittills 28 liv som räddats från att bo på en soptipp. Vilka fantastiska människor som ger så mycket av sin tid, och säkert pengar också, för att kunna hjälpa. De har riktiga guldhjärtan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav, ja tyvärr blir man inte rik på att hjälpa skygga katter. Tvärtom, men allt mäts inte i pengar.

   Radera
 5. På Waxholms katthems hemsida, där matte kollar ibland så finns en del katter från Tvetatippen. Man ser verkligen vilka luggslitna små hjärtan de ÄR och gläds över at de nu njuter av tryggheten. Fantastiskt att 28 missar sluppit det ovärdiga livet på ensoptipp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven, ofta tar det tid innan dessa katter börjar njuta av tryggheten, men så småningom gör de det. Då är det julafton för oss som jobbar med dom.

   Radera
 6. Har ni alla era katter på katthemmet eller har ni också jourhem? Vet att Stockholms katthem har jourhem, där dom får bo t.ex i väntan på plats på katthemmet, eller för de som inte klarar av katthems-miljö kan bo där och bli bokade från jourhemmet. Jag har två katter, vill inte och har inte råd att äga fler, men mitt hem skulle kunna bli jourhem åt en katt från Tveta-tippen tills det finns plats på katthemmet. Hellre vänta hos mig än brevid E-4an tänker jag. Eventuellt alltså! Mina katter är f.d skyggisar, nu äldre, och nu väldigt trygga. En kattunge vill dom inte ha här, men en något äldre katt skulle kanske funka, mina katter kommer från ett misärhem med massor av katter, så kattsociala är dom.
  Kanske fler än jag kan tänka sig att vara jourhem?

  SvaraRadera