En katt på Södertälje Katthem bloggar

onsdag 1 februari 2017

Katten Nina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Nina på Södertälje Katthem.

I förrgår fick vi in en liten katt som bara var skinn och ben. Vi vet ju att de inre organen kan skadas ganska snabbt om en katt utsätts för svält.  Därför åkte vi till djursjukhuset med den. Meningen var att den skulle läggas in med dropp.

Men tydligen var inte de som tog hand om katten så vana, så en av dom blev biten. Vi, däremot vet att stressade katter måste man ta det lugnt och försiktigt med. Beskedet från djursjukhuset blev att de inte kunde ha katten kvar. De trodde också att en så ilsken katt skulle bli svår att omplacera och antydde att det nog var lika bra att den fick somna in.

Det tyckte inte vi. Vi föreslog istället att de skulle sedera den och sedan vätska upp den så skulle vi hämta den. Vår hälsoansvariga åkte sen och hämtade "odjuret". När de kom till katthemmet satte hon sig i buren och släppte ut den ur transportburen. Genast började den buffa och stryka sig mot henne! Så har den fortsatt med alla som träffat den på katthemmet.

Nu får den näringsrik mat med mycket vätska på och vi tror vi kommer klara den.

Ibland ska man inte lyssna på den s k expertisen utan gå på sin magkänsla.


18 kommentarer:

 1. Aargghhhh, även jag skulle ha lust att bita dom på djursjukhuset när dom är så dumma och oförstående mot en katt som inte mår bra.
  Vilken tur att ni inte gav er, nu har ju denna kissen en chans att både bli bra/bättre och ev få ett hem.

  Ozzy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ozzy, jag tror det finns mycket goda chanser till att den här katten ska få ett bra liv så småningom.

   Radera
 2. Men hallå, vilka noviser....tur att er hälsoansvarige är mera van och bäst. Tasshållning här att kisse snart mår bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven, vår hälsoansvariga skulle behövas på alla djursjukhus, men vi släpper henne inte!

   Radera
 3. Naturligtass kan man vara arg och ilsken om man är stressad, rädd och sjuk! Det är tvåbeningar också många gånger, men inte vill man avliva dem då? Fyjam för att så okunniga jobbar med djur!
  Hurrjam för er hälsoansvariga som är så klpk och inte lyssnar på såna dumheter!
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice, det är märkligt att det inte verkar finnas nån bra utbildning för vettisar i att ta hand om stressade djur. Vår egen vettis är ju suverän på det.

   Radera
 4. Jag tycker det är för ofta man har "experter" som vill välja den enkla (men orättvis och grymma) vägen att låta en kisse somna in.
  Så skulle man aldrig göra om det handlade om en människa.
  Jag förväntar mig att varje veterinär och djursjukhus gör sitt yttersta för att hjälpa. ALLA djur!
  Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nalleman64, ja det borde de göra, för det är inte gratis precis.

   Radera
 5. Några gånger har vi också träffat på personal som inte fattat hur lugn och försiktig man måste vara ibland. Själv har jag aldrig brytt mig, men särskilt Puff som var superrädd träffade på några olämpliga. Man tycker de borde fatta att en rädd och stressad katt kanske inte uppför exemplariskt? Hoppas verkligen att den lilla kissen klarar sig igenom krisen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav, vi är ju så olika och som vettis borde man kunna läsa av om vi är rädda eller coola. Men det klarade inte den här personen.

   Radera
 6. Tänk att man ens får jobba med djur utan att ha koll på så enkla ting! Självklart måste man vara lugn och uppmärksam, vilket djur man än hanterar. Tur kissen kom på rätt ställe, med kloka människor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matten på Cirkus Boman, jam, den här katten hade verkligen tur till sist. Det kunde gått riktigt illa för den om den hamnat i orätta händer.

   Radera
 7. Så rätt er magkänsla hade! Vilken tur att ni inte lydde veterinärernas råd. Det var ju helt klart deras osäkerhet och bristande känsla för katter som fick katten att reagera.
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunilla, Simba och Tasse, visst var det så. Märkligt att man inte kan bättre när man jobbar på ett djursjukhus.

   Radera
 8. Hur kan sådana personer få arbeta på ett djursjukhus? Det är skrämmande hur lite de kan om katter. Har de inte fått någon utbildning i hur de ska handskas med en rädd katt? Har de inget sunt förnuft? Man blir mörkrädd. Hoppas nu det går riktigt bra för katten när den är i trygghet hos er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marie, vi tror att den här katten kommer klara sig - trots vettisarnas behandling.

   Radera
 9. Hoppas att det går bra! Tur att ni på katthemmet finns som kan och förstår så bra. NOsbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dui och Deco, vi tror vi kommer klara den. Den hade nog tur till sist.

   Radera