En katt på Södertälje Katthem bloggar

lördag 12 november 2016

Katten Inka på Södertälje Katthem berättar


Hej, det är Inka på Södertälje Katthem.

Det  finns en anledning till att jag idag plockat fram en av Gustavs fina skyltar. Den här veckan har inte varit rolig på katthemmet.

I måndags fick vi larm om en katt som låg och tryckte under en balkong. Hon fick åka direkt och akut till veterinären när hon kom till oss. Hon var väldigt svag och blödde från bakpartiet. Man talade om operation men ansåg att hon var alldeles för sjuk för att klara en operation. Hon fick somna in. Hon var givetvis omärkt.

Idag var det dags igen. Det kom larm om en katt som dykt upp hos upphittaren. När vår hälsoansvariga fick se den blev det åter direkt och akut avfärd till djursjukhuset. Katten bedömdes vara ca ett halvt år. Den kved hela resan för den hade så ont. När den tempades gjorde termometern inget utslag - så kall var katten. Veterinären gjorde bedömningen att det var för sent att göra något annat för den än att befria den från sitt lidande. Den fick somna in. Den var omärkt.

Det är hemskt att behöva ta hand om katter när det är för sent. Ändå är vi tacksamma att vi fått göra det så de slipper ligga ute och självdö. Vi hoppas de uppfattat den värme och omtanke vi känner för dom, men det är SÅÅ onödigt att det blir så här, gång på gång.

Med obligatorisk ID-märkning skulle det här problemet successivt försvinna.


10 kommentarer:

 1. Vi blir så ledsna när vi läser dagens blogg. Vi vet att det finns tvåbeningar som är elaka fysiskt mot oss och de som lämnar oss som sopor. Men matte kan inte förstå hur de tänker. Varför vara elak mot någon som inte gjort något? Och hur kan man lämna sin pälskling? Så hemskt att vi inte kommit längre år 2016.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke och Molle, det känns som om vi fastnat i medeltiden när det gäller djurskydd. När ska vi komma ikapp?

   Radera
 2. Våra hjärtan gråter för alla djur som lider i denna kyla. Vi har det så bra här hemma med massor av kärlek, värme och trygghet, och vi tar det för givet... Men det är ingen självklarhet, vi hade bara tur! <3
  Tack för att ni finns och tack för att ni såg till att jag fick ett föralltidhem! / Oliver

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oliver, det är när det händer som hände för dig som vi känner att vi orkar jobba vidare. Varje katt som vi kan rädda till ett toppenhem gör oss starka!

   Radera
 3. Vi gråter för det lidande dessa, och många andra, katter fått utstå för att människan som ansvarade för dem inte tog sitt ansvar. Djurägande innebär ju att man tar kostnaden för den vård som behövs. Och kostnaden.
  Vi har haft tur, vi är mätta, torra och varma. Behöver vi(hoppas inte det) komma till vetten så får vi det och skulle det gå så illa att inget kan rädda oss från lidande får vi somna in i trygghet. Snälla människor, vakna! Märk era katter, precis som ni märker era hundar. Var rädd om oss, precis som ni är om era tvåbenta barn.
  //Maja Gräddnos, Gumman och Klemens. Jourkatterna håller med också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cirkus Boman, det kanske inte ens hade behövt kosta nåt extra för de har katterna om de bara fått mat och ett varmt hem? En liten halvårs katt ska inte vara ute på egen tass överhuvud taget. Önskar alla katter hade lika stor tur som ni haft och har.

   Radera
 4. Det gör så ont att läsa om de stackars katternas lidande. Jag tycker det är helt förfärligt att sådant kan hända! Så synd att de inte gick att rädda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marie, visst gör det ont. Den enda trösten är att de slapp ligga ute och självdö Hoppas de uppfattade den värme och kärlek de fick den allra sista tiden i sina alldeles för korta liv.

   Radera
 5. <3 All kärlek. Tror och hoppas att de kände kärleken. Tårar på nosen

  SvaraRadera
 6. Det är så sorgligt och hemskt att det fortfarande finns så många katter som lider. Och ofta i onödan, som du skriver. Tack för allt ni gör för att minska lidandet, era insatser är ovärderliga <3
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera