En katt på Södertälje Katthem bloggar

fredag 29 juli 2016

Katten Inka på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Inka på Södertälje Katthem.

Jag har jag förberett mig inför morgondagen. Det berättar jag ju varje onsdag och fredag, men ibland har jag ju inte så mycket annat att berätta. Ni kanske tröttnar på att läsa det jag skriver?

 Jag gör i alla fall så gott jag kan för att ni ska få en insyn i mitt arbete. Som idag till exempel - först ringde ett företag och berättade att det sprang omkring en liten kattunge på deras tomt. Ingen mamma hade synts till. Kunde vi hämta den? Innan vi hade hunnit rycka ut ringde ett annat företag som bodde granne med det första. "Det springer omkring 2 små kattungar på vårt område. Ingen mamma har synts till. Kan ni hämta?"

Tänk om människor kunde kastrera sina katter istället för att dumpa resultatet av deras hänsynslöshet. De här ungarna var ganska säkert dumpade.

Nu ska vi försöka göra allt för att de ska få ett bra liv. Precis som vi alltid gör.

9 kommentarer:

 1. Ibland är det så himla svårt att övertala folk att kastrera sina katter, så många som ser det "naturligt" att behålla drift och reproduktionsförmåga, ibland känns det som att stånga huvudet i en vägg att diskutera med såna människor. Ibland fattar jag att det tar lång tid, jag övertalade en 90-åring i ett halvår innan jag fick tillåtelse att hjälpa till att kastrera hans 7 katter. Han hade början till demens och tillhörde en annan generation, jag hade mer förståelse för honom, men jag kan bli så hemskt upprörd över 30-åriga vänner som gör likadant. Ibland blir jag lite för arg och blir avfärdad som "crazy-cat-lady"...
  Men ändå, har väl kattens status uppgraderats något? Det var 2 olika företag som larmade snabbt om övergivna kattungar, vet inte om det hade hänt för 30 år sen...

  Kämpa på, ni är guld värda och räddar livet på många!
  Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulrika, att bli kallad "crazy-cat-lady" för att man uppmanar människor att kastrera sina katter får man ta som en komplimang. Duktigt av dig att i alla fall få en människa att kastrera sin katt. Om alla följde ditt exempel skulle problemet med hemlösa katter minska successivt. Och - de 2 företagen hade säkert inte larmat för 30 år sen, (och de hade nog ingen att larma heller).

   Radera
 2. Vi tröttnar INTE på att läsa det du har att berätta! Även om det inte hänt så mycket en dag och du kanske inte har så mycket att tala om för oss är det intressant och kul (om det inte hänt något tråkigt förstås) att titta in här hos dig.
  Att det skall vara så otroligt svårt att begripa att kastrering är det absolut bästa sättet att hjälpa katter i vårt samhälle.
  Borde naturligtvis vara lag på det och ID-märkning.
  Att ni alltid gör vad ni kan för att hjälpa är vi otroligt tacksamma för det skall ni verkligen veta!
  Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nalleman64, visst borde det finnas en lag både på ID-märkning och på att man ska kastrera sin katt om den inte används i kontrollerad avel. Men uppenbarligen är det en het potatis för politiker. Vi förstår inte varför.

   Radera
 3. Vi kommer aldrig att tröttna på det du skriver, tycker det låter skönt att du fått "vila lite". Däremot kan vi inte förstå varför man inte kastrerad sina katter och ändå mindre förstå hur man kan dumpa små eller stora katter! Så gör man inte mot levande varelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke och Molle, ni har helt rätt. Man dumpar inte levande varelser! Det är grymt, fegt och fel.

   Radera
 4. Jag kan bara hålla med tidigare kommentarer. Jag tröttnar INTE på att läsa hur du jobbar! !!!!!! Det är nästan skönt att få höra att du har haft det lite lugnt, jag menar det sker ju så mycket tråkigheter hos er. Jag kommenterar inte varje dag för jag har problem när jag ska "bevisa" för datorn att jag är en riktig person det där med bilderna... vi får se om jag får till det idag...när jag läser via telefonen kan jag inte flytta så jag kan läsa vilka bilder jag ska klicka på. . Jag har också lyckats övertala en dam en gång att låta kastrera hennes katt. Hon hade ingen bil och var gammal. ... jag var jättenöjd med att köra hennes katt till vettis och hämta kissen när det va klart. För mig är det en självklarhet med kastration. .... synd bara att inte alla tycker det
  åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa, om så många som möjligt jobbar för att katter ska kastreras, så kommer vi i alla fall lite närmare målet. Det är ingen "quick-fix" men vi måste arbeta både på kort och lång sikt.

   Radera
  2. Alltid bra att rädda en katt! Men jag tänker ofta på att rädda flera... Har ni något tips på hur jag ska övertala en bekant till mig? Hen är nästintill självförsörjande, odlar, föder upp fjäderfän och lamm, mycket "gröna-vågen", bor i kollektiv på gård, vaccinerar inte sina barn m.m. Jag har försökt att prata med hen om kattens status och värde, att det inte är så bra att sälja kattungar för en krona. Det har lett till att hen nu säljer ungar på Blocket för 500 spänn, på sätt o vis bra. Men hen ser ju ännu mindre anledning till kastrering, det är en betydelsefull sidoinkomst. Och om jag pratar om djurens rätt, så får jag till svar en undran om varför jag värderar djurens rätt så olika, för jag har ju inga problem med att hen dödar tuppar som är aggressiva, eller bara för att dom är tuppar. Då vet jag aldrig vad jag ska säga?

   Radera