fredag 13 maj 2016

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Inom loppet av några dygn har det fötts 7 kattungar hos oss. Vi är visserligen glada att allt gick bra, men vi tänker mycket på de kattmammor som just nu föder sina ungar ute.

Tyvärr lever både mamma och ungar ett farligt liv där ute. Alla är inte snälla mot dom. Andra tycker det är "så sött" med kattungar på tomten, att de låter de springa omkring där hela sommaren och bara vara gulliga. Sen kommer hösten. Då har ungarna blivit lite större och då är det inte lika gulligt längre.

 Då kontaktar man, i bästa fall, ett redan fullt katthem som man tycker ska ta hand om dom. Då har det också blivit väsentligt svårare att socialisera ungarna.

Om ni ser en mamma med ungar eller en katt som far illa på något sätt, agera! Om ni inte kan ta hand om katten själv, kontakta genast ett katthem och ställ katten på kö för att får komma in. Vänta inte. När det blir deras tur kan det vara för sent.

8 kommentarer:

  1. Det är så klokt det du skriver Miranda! Ser man en kattmamma med ungar måste man givetvis agera omgående för att hjälpa dem.
    Kan inte begripa att det skall vara så svårt för folk att fatta det!
    Människor måste lära sig att ta ansvar för levande varelser precis som om det handlade om människor! Hur svårt kan det vara att förstå det?
    Nospuss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nalleman64, en del har väldigt svårt att förstå även enkla saker.

      Radera
  2. Det är viktigt saker du skriver om, och bra att du påminner om det, fast det borde vara självklart. Jag är i alla fall glad åt de sju kattungarna och deras mammor, som har det tryggt hos er, och förhoppningsvis kommer få fina liv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gustav, vi ska göra allt vi kan för att både ungarna och deras mammor ska få fina liv.

      Radera
  3. Du är klok Miranda! Det ska ju vara självklart att agera om man ser en kattfamilj som inte har någon husse eller matte. Men vi gläds åt mammorna och deras bebisar hos er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Micke och Molle, vi är också glada att i alla fall de här mammorna fick föda sina ungar i en lugn miljö.

      Radera
  4. Du jamar så rätt, man måste vara uppmärksam om man ser någon katt som far illa och kontakta ett katthem.
    Här jag bor, finns inga lösspringande katter alls.
    Dom kissarna som jag ser, bor i husen runt omkring.
    Skönt att kattmammorna och ungarna mår bra.

    Ozzy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ozzy, och om inte katthemmen kan hjälpa måste man försöka göra nåt själv.. Katthemmen är ju tyvärr ofta fulla.

      Radera

Katten Hanina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Hanina på Södertälje Katthem. Nu har jag klarat av årsmötet. Det vara mycket jobb med det, men nu vet jag ju hur man gör. Bloggh...