En katt på Södertälje Katthem bloggar

lördag 9 januari 2016

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Ibland berättar jag ju om saker som händer här på katthemmet. Kommer ni ihåg kattmamma som jag berättade om strax före jul? Hon hade fött 8 ungar utomhus, och när vår hälsoansvariga hunnit fram till upphittaren hade redan två av ungarna frusit ihjäl. De andra 6 och mamma kom till katthemmet.

Mamman visade sig vara en väldigt snäll och social katt - hon ville bara skydda sina ungar när det kom okända människor och ville närma sig. På katthemmet har hon tagit hand om sina ungar på ett fantastiskt sätt och låtit sig klappas hur mycket som helst. Redan tidigt märktes att hon var spänd över magen. Hon veterinärundesöktes, men man beslöt att avvakta lite med grundligare undersökningar eftersom hon hade så små ungar och eftersom hon verkade pigg i övrigt.

Men för några dagar sedan märktes att hon kissade onormalt mycket. Som vanligt fanns inga bokningsbara tider på djursjukhuset, så det blev till att packa in mamma och 6 ungar och åka iväg akut. Hon undersöktes, det togs ultraljud, hon röntgades. Det enda man direkt kunde hitta var att kalciumvärdet var lågt. Det beslutades att hon skulle läggas in och att hon inte fick ha ungarna hos sig, eftersom de sög all näring ur mamma. Så då tog vår hälsoansvariga hand om ungarna. Det ska matas varannan timme. Dygnet runt!

Nästa dag var kalciumvärdet bättre, men då hade mamma fått feber. När man slutat ge henne kalcium via dropp sjönk även det värdet igen. Hon fick ligga kvar ett dygn till.

Veterinärerna sliter verkligen sitt hår för att komma på vad som är fel. De hittar ingen naturlig orsak till att hon förlorar kalcium. Hon får nu stanna ytterligare ett dygn på sjukhuset, där hon blivit allas kelgris, för hon är verkligen en fantastisk katt.

Nu måste ni alla hjälpa mig att hålla tassar och tummar och allt vad ni har för att mamma ska bli bra och få komma hem snart!
   

8 kommentarer:

 1. Vi håller allt vi har!
  /Cirkus Boman

  SvaraRadera
 2. Ojojoj vilken dramatik! Vi håller också allt vi har och en stor eloge till er fantastiska hälsoansvarige - att mata så många små är ju ett heltidsarbete!?

  SvaraRadera
 3. Håller allt vi har! Hoppas att det går bra och jamar som Sven fankattiska hälsoansvariga! Nosbuffar

  SvaraRadera
 4. Stackars mamma katt, ska eländet aldrig ta slut för henne så hon kan få ta hand om sina små ungar i lugn o ro hos er på katthemmet.
  Jag håller tassarna för att vettisarna ska komma på vad det är för fel.
  Er hälsoansvarige är en fantastisk person.

  Ozzy

  SvaraRadera
 5. Vi håller tassarna hårt, hårt för att mammakatt blir frisk och får komma hem till ungarna!
  Här är vi även oroliga för vår kompis Frank, Prinsessan Linnsens sambo som är dålig och får också bo på stickishuset. De vet inte riktigt vad som är fel på honom heller.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
 6. Miranda här håller vi alla tummar, tår och tassar för att det skall gå bra för mamma katt. Hoppas hoppas de duktiga veterinärerna hittar vad det är för fel på henne.
  Tur att ni hade en vänlig person som kunde ta hand om hennes ungar också för det är inte lite jobb med det.
  Nospuss

  SvaraRadera
 7. Vi håller tassar och tummar här i Gnesta för att det ska gå bra för mamma katten. Vilken tur för lilla kattfamiljen att de hamnade hos er på katthemmet. Och många hälsningar och stärkande tankar till hälsoansvariga. Hon gör verkligen ett fantastiskt jobb, vi är stora fans av henne. Hälsar Sally & Co

  SvaraRadera
 8. Självklart ska jag hålla tummarna för att hon ska bli bättre. Men ännu en gång visar det sig hur enormt viktigt det är att ni finns för vi vet ju alla hur det skulle gå annars. Hua
  åsa

  SvaraRadera