torsdag 31 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag tänkte jag önska några saker inför det nya året:

  • att jag får ett eget, bra för-alltid-hem
  • att det blir en lag om obligatorisk ID-märkning och registrering av alla katter
  • att alla som inte bedriver seriös uppfödning kastrerar sina katter
  • att ingen överger sin katt
  • att ingen skaffar katt utan att ha tänkt igenom vad det innebär
  • att det äntligen blir en ny djurskyddslag i Sverige som tar hänsyn till djurens behov
  • att alla mina vänner får vara friska
  • att alla hemlösa katter får ett bra för-alltid-hem
 Med de här önskemålen önskar jag er alla

GOTT NYTT ÅR!


onsdag 30 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Jag tror att det är världens konstigaste katthem jag bor på.  Hör bara:

Tjejen med klickapparaten kom in i buren igår och satte sig på golvet och så la hon godis i sitt knä. Det gillar ju jag, så intet ont anande gick jag dit och satte framtassarna i knät och år. När det var slut upptäckte jag misstaget och då fick hon några smällar, som en ren reflex.

Efter en stund kom hon in igen, utan godis, utan klicker och klappade mig. Trots att hon inte hade nån muta med sig så gillade jag nästan att bli klappad! Jam, ni förstår själva hur tokigt det är här?

Idag hände andra saker. Det kom en trevlig tjej på besök. Hon hade med sig dynor till oss katter, leksaker, loppissaker och fina, sköna fleecefiltar. Och vet ni vad! Det bestämdes att jag ska få en av de där fina fleecefiltarna. Den ska bli min egen och den ska jag ha med mig när jag en dag flyttar! Det vore jättesnällt om ni kan hjälpa till att påminna mig att den ska med i packningen då, för det är ju så mycket annat att tänka på när man ska flytta. Ni ska få se bild på den snart.






tisdag 29 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag har jag ägnat mig åt analysarbete.  Jag har analyserat det jag skrev om igår, nämligen att man inte ska använda smällare. En av mina kompisar, Alice, som är en väldigt lärd katt, skrev ungefär så här i sin kommentar:

Fyrverkerier skrämmer de både människor och djur, de släpper ut kemiska föreningar av natrium, barium, koppar, aluminium, titan och strontium. Även tungmetallerna bly, kvicksilver och kadmium används i fyrverkeripjäser för att – som i fallet med de övriga ämnena – färgsätta fyrverkeriet. Sen skadas ca 200 människor allvarligt varje år, de orsakar ca 150 bränder varje år. Men framför allt, det säljs fyrverkerier för 200-250 miljoner bara i Sverige varje år. Tänk så mycket vettigt man skulle kunna göra för de pengarna!

Lägg sen till kostnaderna för all vård de som skadas av fyrverkerier behöver. De pengarna skulle behövas för annan vård.

Blogghjälpen var på ÖB och handlade idag. Vid ett bort utanför kassorna stod det alldeles tjockt med människor och köpte fyrverkerier! DÅLIGT av ÖB, tycker jag.

Jag funderar lite på om jag ska instifta ett pris till nästa år. Det priset ska gå till de affärer som INTE säljer smällare. Men först ska jag fundera lite till på hur jag ska hantera det här med att jag kanske börjar gilla att bli klappad. Det är en så ny känsla så jag undrar om det kanske, kanske ska bli ett nyårslöfte att jag låter mig klappas av flera människor?

måndag 28 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Efter solskenshistorien jag berättade om igår kanske ni tror att jag tänker berätta nåt tråkigt idag?

Men jag spinner vidare med nya roliga saker. Först läste jag i tidningen att  ICA Maxi  inte kommer sälja raketer och smällisar i år, FÖR DE TÄNKER PÅ DJUREN! Tänk om ALLA affärer kunde ta samma ansvar. Det gäller ju inte bara de djur vi ser lida i hemmen. Tänk på alla vilda djur som lever där ute och som blir väldigt stressade och rädda när de ser raketer och hör smällare överallt. De har rätt till sin natur och de har rätt att ha lugn och ro där! Bra gjort, ICA Maxi.


Sen har hon som håller på med den där klickaren som jag berättat om tidigare, varit här idag igen. Idag blixtrade hon på mig när jag satt med framtassarna i luften och väntade på att hon skulle komma in i buren med godis. Sen har vi flörtat med varandra också! Hon blinkade åt mig och då blinkade jag tillbaka. Ni kanske vet att om vi katter blinkar åt nån så betyder det att vi ler?

Det känns väldigt konstigt allt det här, men kanske är det inte så tokigt i alla fall? Ska fundera lite till innan jag bestämmer vad jag ska tycka.


söndag 27 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Tyvärr är det ofta så att det händer tråkiga saker på ett katthem. Men jag tycker inte man bara ska berätta om det tråkiga. Det finns faktiskt många ljuspunkter också.

Idag ska jag berätta om en ljuspunkt som lyser upp vår tillvaro.

I våras fick vi ett samtal från en person som tidigare lämnat in kattungar till oss flera gånger. Nu var det dags igen. Vi blev lite irriterade, för varje gång han lämnade in kattungar blev vi lovade att han skulle låta kastrera mamman så det inte blev några fler ungar.

Den här gången sa vi att så här kan vi inte ha det. Nu måste vi agera själva. Vår hälsoansvariga och blogghjälpen åkte till stugan där katterna fanns. Ungarna fanns på en veranda och var ganska lätta att få in i en bur, men mamma ville inte. En fälla sattes dit till mamman. Man tänkte att det kan ta många timmar, i värsta fall dagar, innan hon går in. Hälsoansvariga och blogghjälpen bestämde sig för att åka och äta lunch för att diskutera hur de skulle gå vidare. Planen var att ungarna, som satt kvar i sin bur på verandan, skulle kunna locka in mamman i fällan, men sån tur kunde man inte hoppas på.

Men, just som maten var beställd ringde det i telefonen. Mamma satt i fällan! Jag kan berätta att den lunchen åts väldigt snabbt. Sen åkte man tillbaka för att hämta mamma och ungar till katthemmet. Mannen som hade lovat att kastrera mamman flera gånger sa, att om man inte hittade nåt hem till mamman skulle hon kunna få komma tillbaka när hon var kastrerad.

Som väntat var mamma väldigt rädd, ja rent av panikslagen när hon kom till katthemmet. När ungarna blivit större blev mamma kastrerad. Hon är väldigt vacker, men fortfarande blyg. En av ungarna fick så ett hem där hon skulle få sällskap av en annan katt.

Nu var det också dags att hitta ett nytt hem åt mamman. Vi ringde mannen som lovat ta tillbaka henne när hon var kastrerad. Men det var inte intressant längre. Istället förslog han att hon skulle avlivas. Vi har ju som policy på Södertälje Katthem att aldrig avliva en frisk katt. Vi vet av erfarenhet att en dag kommer det någom som ser potentialen även i en lite skygg katt. Det kan ta tid - men det kommer nån!

Strax innan jul kom så ett par som tittade på våra katter. De stannade framför Nora, mamman, och sa att de ville ge henne ett hem! Blogghjälpen gjorde ett hembesök och berättade öppet att det kan ta tid att få en sån katt social, men när det vänder - ja då är det julafton igen! De var medvetna om detta och strax därefter flyttade Nora till sitt nya hem!

Kvar fanns då två av hennes ungar. På juldagen kontaktade de som tagit hand om Noras ena unge katthemmet. De ville komma och titta på de två kvarvarande syskonen! Vår hälsoansvariga åkte ner till katthemmet och tog emot dom. De bestämde sig för att ta sysksonen också!

Men! Då blev ju deras lilla burkompis, Felix, ensam kvar i sin bur. Efter en fika i närheten var saken klar. De kunde inte lämna Felix ensam kvar, så han fick också ett för-alltid-hem hos dom, liksom Noras ungar.

Vi tycker att historien om både Noras och hennes ungars och Felix människor förtjänar att berättas. Det blir som en liten julsaga, som värmer oss i vinterkylan. Riktiga djurvänner finns!

Sen finns det som tur är många andra solskenshistorier  att berätta också, men jag tror att alla vi som tagit och tar hand om f d hemlösa katter vet med oss att vi också gör en god gärning.



lördag 26 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Vi har tagit det ganska lugnt idag också. Snälla människor har skött om oss precis som de brukar.

Jag har förstås inte kunnat ta det alldeles lugnt, för i morgon är det öppet hus, loppis och fika här och då vet ju alla som följt bloggen att det betyder jobb för bloggkatten.

 På julen ska man vara snäll. Då ska man inte behöva läsa om en  dumpad kattunge!  Det ska man inte behöva göra nån annan gång heller. Hur kan nån vara så elak mot ett försvarslöst djur? 

Det är tur att det finns många som tar väl hand om sina djur och som även hjälper de som blivit övergivna.
   

fredag 25 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Nu har det varit julafton och juldagen är nästan slut också. Jag har varit lite orolig att de som brukar hjälpa oss skulle vara alldeles för upptagna av julfirandet för att hjälpa oss de här dagarna. Men tack vare både fantastiska schemaansvariga och fantastiska volontärer så har vi fått hjälp ändå.

Tack ALLA som hjälper oss på olika sätt - alla dagar.

Sen måste jag ju berätta hur tokigt det blivit för blogghjälpen idag. Hon behöver lite etiketter som man kan skriva ut saker på. Hon gick in på nåt som heter Avery och hittade en etikett som verkade bra. Då skulle hon beställa dom. En förpackning kostade 79 kronor. Sen kostade frakten 85 kronor, och så blev det moms på alltihop.

Blogghjälpen tycker inte att hon är snål, men hon hatar att ge ut pengar i onödan som hon inte tycker hon får nåt för. Så nu ska hon gå till en affär som har de där etiketterna. Då kan hon skänka fraktkostnaderna till katthemmet istället.


torsdag 24 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag vill jag bara önska er alla en

GOD JUL! 

Vi hörs i morgon.

onsdag 23 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag var blogghjälpen här en kort stund på eftermiddagen, men hon tittade bara in till oss och sa att vi var fina. Hon skulle i väg till Ica Maxi i Södertälje för att se om en av de många snälla tjejerna på katthemmet och hon kunde samla in lite pengar åt oss.

 Det blev en slant - men jag tycker att många fler kunde strunta i en massa presenter och istället ge en peng till hemlösa katter!

Men det vore ju inte katthemmet om det inte har hänt konstiga saker. En av tjejerna (hon som har den där konstiga klicker-grejen) har skrivit så här:

Blev lite av ett genombrott för Miranda idag. När jag kom i morse ställde hon sig på bakbenen (precis som Rakel!) Hon har knappt fräst och verkar mycket mer harmonisk och tryggare. Och bäst av allt så fick jag idag klappa och klia henne på huvudet och dra hela handen över ryggen. Fick ett litet tjuvnyp men inget allvarligt. Hon börjar också bli mer bekväm med ögonkontakt.

Blogghjälpen tycker jag var jätteduktig. Men hon tyckte det var dumt det där med tjuvnypet. Undrar om jag kanske, kanske ska sluta med det?

tisdag 22 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag har blogghjälpen varit här en stund på eftermiddagen. Hon var inne hos mig och jag låg helt lugnt och tittade på henne. Sen tittade jag på min tokiga burkompis också. Jag har nog kommit fram till att han inte är riktigt klok - men jag gillar honom skarpt.

Som idag till exempel. När blogghjälpen kommer in och sätter sig på en stol - då hoppar han upp i hennes knä! Och sitter där och buffar på henne och låter sig klappas över hela kroppen. Jag låg bara och gapade när jag såg detta.

Så gör väl inte riktiga katter?

måndag 21 december 2015

Katten Miranda på Södertälje KAtthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag ska jag bara berätta att det bara blir tokigare och tokigare här på katthemmet.

På förmiddagen kom blogghjälpen till katthemmet. Hon skulle skjutsa några av mina kompisar till vettisen.

Först kom hon in i kattsalen där den där tjejen som jag gillar på ett sätt, höll på med den där klickgrejen.  Äntligen, tänkte jag, kommer blogghjälpen se till att det blir slut på de här tokerierna.

Tjejen kllickade, gav mig godis (bra) och klappade mig med en sak som finns på klickgrejen (inte bra). Men eftersom jag var upptagen med godiset som jag fick glömde jag att fräsa, igen! Och vilker stöd tror ni jag fick av blogghjälpen? Just det - inget alls! Tvärtom om sa hon att hon tyckte det var BRA.

Nu kanske ni förstår lite bättre hur jag har det?

söndag 20 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Nu har jag tagit tass om öppet hus igen. Det kom ganska många besökare och de handlade lite och fikade också. Det var trevligt. Vi fick in lite välbehövliga slantar till oss katter också.

Jag trivs ju rätt bra här på katthemmet, Alla är snälla mot mig. MEN... det pågår konstiga saker här också.

En av tjejerna som är här och som jag tycker om, har skaffat nån konstig sak. Det kallas visst för "klicker". Hon har virit inne hos mig flera gånger med den där klickern. När jag gör nåt hon gillar klickar hon på den där apparaten - och så får jag godis!

Så långt är ju allt bra, men nu kommer det konstiga. Häromdagen KLAPPADE hon mig samtidigt som hon höll på med den där klickern! Och jag blev så pass så jag glömde fräsa åt henne!

Nu undrar jag bara - så får man väl inte göra?

lördag 19 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag har jag ägnat mig åt att förbereda morgondagens öppet hus, loppis och kaffeservering. Det blir den sista innan jul. Det finns fortfarande många fina julklappar att köpa på loppisen. Sen har vi ju vår fina Kalender för 2016 och vår sagodeckare "Mysteriet med de mystiska spåren". På vår hemsida  står det hur man kan beställa om man inte kan komma till katthemmet själv och hämta. Vi kommer förresten också att stå på ICA Maxi i Södertälje på måndag och sälja både kalendrar och sagodeckare!

Sen har jag tänkt mycket på det här med smällare. Jag är ite orolig för hur jag själv ska reagera på dom. Det här kommer vara första jul- och nyårshelgen jag firar inomhus. Jag vet att både jag och väldigt många andra djur som jag kände när jag var hemlös, var väldigt rädda när det smällde och hade sig.

Djurens Rätt har skrivit att det försökt i flera år att få till ett förbud mot fyrverkerier utan resultat. Jag undrar vad politikerna sysslar med. Inte lyckas de få till nån vettig djurskyddslag och inte lyckas de få till ett förbud mot fyrverkerier.

Men EN sak är i alla fall bra: det behöver inte vara förbjudet för att man ska avstå! Man kan göra det helt frivilligt! Bra va?

fredag 18 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag har vi mest legat i fönstret och kollat på bilarna utanför katthemmet, min kompis och jag. Han är rätt mysig, men lite konstig. När blogghjälpen kommer in i buren, eller nån annan också förresten. springer han fram och kurran och låter sig klappas och bäras! Så ska man väl inte göra? Det kan ju vara jättefarligt.

Nåjam, hittills har han klarat sig.

Ikväll är det fredagsgänget som har hand om oss igen.  Hoppas det blir nåt godis över till oss.

Sen har vi lite nyheter om min kompis Fritz. Ni vet han som hittades en kall morgon i en transportbur utanför katthemmet och som hade jättehög feber bland annat. Idag skriver vi så här om honom:

UPPDATERING NR 3 OM FRITZ
Idag har vi fått nya provsvar om Fritz. Under veckan som gått har vi diskuterat olika behandlingsformer beroende på vad provsvaren säger. En av dom är injektion med radioaktivt jod, radionuklidterapi. En sån behandling är dyr. Både eftersom själva behandlingen kostar och för att Fritz måste ligga inne på djursjukhuset i en vecka efter behandlingen. Fördelen är att resultatet brukar bli bra, och det är det som är huvudsaken för oss. Nu visade det sig att hans värden var en aning bättre än befarat, varför vi beslutat avvakta ytterligare med behandling. Istället tar vi nya prover om nån vecka. Har vi tur hjälper naturen Fritz så att han blir bra även utan behandling. Men vi vågar inte ta ut nån glädje i förskott utan avvaktar nya prover. För övrigt äter och dricker han bra, går på lådan som han ska och är allmänt väldigt trevlig.


 Ni håller väl tassar och tummar för Fritz?

 

torsdag 17 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Så har man ordnat med öppet hus igen! Börjar kännas vant och bra nu.

Igår berättade jag att jag fått en burkompis. Jag är ju inte riktigt van vid kompisar men försöker vänja mig. För det mesta går det bra, men idag när vi fick mat på samma fat rök vi ihop! Jag är ju van vid att behöva försvara min mat och inte dela med mig.

Men vi ligger tätt ihop i fönstret, så när vi inte måste slåss om maten går det jättebra. De har löst det så att vi ska få var sitt fat hädanefter. För de tycker det fungerar så bra annars.

Tänk om jag hade fått bo i ett kärleksfullt hem redan från början! Då hade jag inte behövt försvara maten och jag hade inte behövt vara rädd för människor.

Men jag kämpar på. Det finns många katter före mig som blivit lugna och sociala när de fått tid och kärlek. Det kommer ordna sig för mig också!


onsdag 16 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag har jag tagit itu med lite av varje. Först har jag bestämt att vi behöver lite vila både på julafton och nyårsafton, så då har vi inget öppet hus här på katthemmet. Men söndagen emellan, den 27:e tänkte jag att vi har öppet med loppis och allt.

Sen vill jag be er alla att skriva under protesten mot användandet av fyrverkerier. Om många skriver under kanske det blir ett förbud så småningom. Jag tycker inte det är rimligt att många, många katter, hundar och vilda djur ska behöva uppleva smällar som gör dom livrädda. ibland i flera veckor framåt, bara för att några tvåbeningar ska roa sig själva. Den hänsynen tycker jag alla tvåbeningar är skyldiga djuren. Så snälla ni: skriv under och skicka in.

Sen kan jag berätta en kul grej: jag har fått en kompis i buren! Vi trivs bra ihop.


   

tisdag 15 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag har jag tagit det lite lugnt.  Det är ju mycket att stå i inför julen så ibland måste man vila lite.

Jag vill i alla fall påminna om att en av mina bloggkompisar, Wikki, har beslutat att vi på vårt katthem ska få ta emot intäkterna av hennes Wikkis Julpaket nr 12. Det finns snälla människor som tänker på oss hemlösa katter.

Ni ska inte tro att det bara var igår mitt på dagen som en stackars hemlös, frusen katt fick komma in i värmen. Så fort vi har en plats ledig tar vi in nån som står i kön. Så tidigt igår morse hämtades en annan frusen liten kille in. Han har gått ute en längre tid. Nu får han värme, matt och all omsorg vi kan ge.

Jag hoppas människor förstår att det är så det går till här. Så fort en katt får ett hem - så tar vi in en annan som får chansen till ett eget hem. Fiffigt, va?

måndag 14 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Idag tänkte jag berätta en sak och sen tänkte jag ställa en fråga till er.

Idag ringde en person till katthemmet och berättade att det fanns en katt utanför deras hus som precis fött ungar. Det var många minusgrader och man var orolig för både mamma och ungar. Man kunde inte komma nära för mamman fräste så fort man kom nära.

Då gjorde vår hälsoansvariga en snabb utryckning för att försöka få in både mamma och ungar.  När hon kom dit såg hon att mamman var mycket orolig och försökte skydda sina ungar. Hon såg också att två av de åtta (!) nyfödda ungarna redan frusit ihjäl. Nu gällde det att agera snabbt så inte fler av ungarna skulle dö. Det var inte så lätt, eftersom mamma inte riktigt förstod att hon skulle få hjälp, utan trodde att nån skulle ta hennes ungar.

Men vår hälsoansvariga lät sig inte hindras. Med ett snabbt och bestämt grepp tog hon tag i mammas nacke och lyfte bestämt in henne i en bur hon hade med sig. Nästan innan mamma hann fatta vad som hänt hade hon lyft över de 6 överlevande ungarna till henne i buren. Sen bar det iväg till värmen på katthemmet.

Där lugnade sig mamma snabbt. Hon slukade snabbt maten hon fick. För att magen inte skulle ta skada fick hon många små portioner. Hon lät sig klappas också och visade sin tacksamhet genom att gosa med vår hälsoansvariga. Hon tog bra tass om sina ungar.

Men nu har jag en fråga: när man åker för att rädda katter i nöd, borde man inte få använda rödljus och sirener då? Det kan ju gälla livet! 



söndag 13 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Då har man klarat av sitt första öppet hus, loppis och kaffeservering! Det gick riktigt bra. Det kom en hel del besökare och jag jamade om för blogghjälpen och de andra hur de skulle göra.

Efter öppet hus kom blogghjälpen in till mig i buren med lite godis. Jag åt ur hennes hand. Först tvekade jag lite, men det doftade ju så gott, så jag var tvungen att äta ur handen.  Fast när jag ätit klart fräste jag lite åt henne! Inte så mycket - bara så hon skulle förstå att hon inte kan ta sig vilka friheter som helst. I alla fall inte ännu. Fast blogghjälpen blev inte så rädd, hon höll kvar handen och då slutade jag fräsa.

Sen har jag ju fått kompisar via bloggen också, kompisar som ni nog känner igen, men som är nya för mig. En av dom heter Wikki. Hon har bestämt att intäkterna från nästa Wikkis julpaket ska tillfalla oss på Södertälje Katthem! Tänk att det finns så många snälla människor där ute. Hoppas det blir riktigt många som bjuder på Wikkis paket!


lördag 12 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Som ni som läst bloggen hittills förstått, var jag nu på väg till katthemmet. Jag bars in i ett hus där det luktade andra katter. De verkade snälla, men det hjälpte inte - jag var väldigt rädd ändå.

Jag fick bo i nåt som kallas karantän. Där hamnar alla katter som kommer till katthemmet den första tiden, både för att man ska se hur vi mår och att vi ska hinna lunga oss lite.

 Den fjärde dagen jag bodde i karantän skulle det vara styrelsemöte på katthemmet. DÅ - mitt under mötet, började jag föda mina ungar! Förlossningen var inte alldeles lätt, men det gick rätt bra ändå. Men, kanske på grund av att jag blivit så illa behandlad under dräktigheten, överlevde inte alla mina ungar. Men dom som gjorde det tog jag väl tass om.

I morgon börjar mina förpliktelser som bloggkatt på allvar. Då ska jag för första gången ta tass om öppet hus, loppis och kaffeservering. Undrar om jag kommer kunna sova nåt i natt?

fredag 11 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Jag låg en lång stund under trappan. Men jag var sååå hungrig. Jag kände att jag måste ut igen.  När jag kom ut hade nån trevlig individ satt fram mat som luktade så gott! Jag var lite misstänksam, för det såg lite konstigt ut runt omkring maten, men till slut gick jag ändå fram för att äta.

PANG! Jag borde förstått att det var nåt lurt! Men det gjorde jag inte förrän det var för sent. Nu var jag instängd i en gallerförsedd bur. Det kom fram människor väldigt snabbt och bar iväg med både mig och buren till en brummis som stod i närheten. Jag var jätterädd, men samtidigt var det ganska varmt och skönt i den där brummisen.

Hjärnan arbetade febrilt. Vad skulle hända nu?

torsdag 10 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Nu har ni fått läsa lite om mig och början av mitt liv. Ni som läst bloggen vet hur mitt ena öga blev skadat.  Det kommer inte gå att laga.

Nu fanns det ju några människor omkring mig som tyckte att jag inte skulle fortsätta att bo där under trappan, både för att jag "började bli rund om magen" som de sa och för att det snart skulle bli kallare.

Jag hörde att de ringde och talade med nån som hette Katthemmet. De frågade om h*n kunde ta hand om en katt som for illa och som dessutom med största säkerhet var dräktig. Jag hörde att de sa att de inte kunde ta in mig med detsamma, men att jag skulle prioriteras. Jag undrade vad det betydde. Var det farligt att prioriteras, tro? Jag visste inte riktigt vad jag skulle tro. Bäst att smita in under trappan igen.

onsdag 9 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

Som några kanske läste igår så levde jag utomhus och blev sparkad i huvet en dag. Jag vet inte om ni kan se det på dagens bild, men mitt högra öga blev skadat vi det här tillfället och det kommer nog aldrig bli bra. Jag har i alla fall inte ont i det nu.

En dag hörde jag några som stod och diskuterade alldeles nära trappan. De sa att de hade sett att jag blev illa behandlad. "Här kan hon ju inte gå, särskilt som hon börjar bli allt rundare om magen" sa dom.

Jag förstod först inte riktigt vad de menade. Jag var ju väldigt mager, eftersom jag sällan fick äta mig mätt! Jag tyckte de verkade väldigt konstiga.

tisdag 8 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

När jag blivit lite äldre, så där ett drygt halvår,  hittade jag en plats under en trappa där jag fann lite avskildhet och trygghet. Jag kunde ju inte ligga där hela tiden, för jag måste ju ut och leta efter mat ibland.

De var när jag gick ut från trappgömman som det var farligt, det visste jag.

Det fanns en hel del personer, flera ganska unga, som tyckte det var roligt att jaga en katt och se hur jag vettskrämt sprang iväg. Det var just vid ett sånt tillfälle det hände. Jag såg en sko på alldeles för nära håll. Jag hann inte undan innan den träffade mig i huvet. Jag skrek till av smärta och rusade tillbaka till min trappa.

Jag ska berätta mer om det i morgon.




måndag 7 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Miranda på Södertälje Katthem.

 Redan som liten kattunge fick jag erfara att alla människor verkligen inte är snälla mot katter. Min mamma blev utkastad alldeles innan vi kom till världen. Att föda ungar ute är ingen lätt uppgift för en katt, särskilt inte om det sker i ett område där det bor människor som ser katter som leksaker.

Fråga mig - jag vet. De första minnen jag har är att mamma försökte skydda oss från dumma och elaka människor. Hon hade ett tufft jobb. Vi ungar visste ju inte om nåt annat liv, så vi trodde att livet måste vara så här.

I och med att vi väsxe blev vi tvungna att klara oss på egen tass. Det var inte så lätt. Visserligen fanns det människor som var snälla och gav oss mat ibland, men det var ingen som ville ta hand om oss på riktigt. För det mesta fick vi klara oss själva.

Det hade väl gått an om människor åtminstone kunde lämna oss ifred - men det var det tyvärr inte alla som kunde.

Jag ska berätta mer om det i morgon.

söndag 6 december 2015

Katten Miranda på Södertälje Katthem presenterar sig

Hej, jag heter Miranda och på Södertälje Katthem.

I vanliga fall är jag ganska rädd, och nu när jag ska bli bloggkatt är jag lite nervös också.

Anledningen till att jag är rädd ska ni få veta i bloggen. Anledningen till att jag är nervös är mest för att jag tror att ni kanske tycker det är för tråkigt att höra vad jag varit med om och inte vill läsa min blogg. Men jag tycker jag är tvungen att berätta precis som det har varit.

Tror ni att ni orkar läsa?

lördag 5 december 2015

Blogghjälpen har ordet

Så var det dags igen. Ännu en bloggkatt på Södertälje Katthem har fått ett hem. Lilla Rakel. Hon har visserligen inte varit bloggkatt så länge, men hon har bott ganska precis ett år på katthemmet!

Jag är väldigt förvånad över att hon inte fått ett hem tidigare. Varför har ingen sett denna underbara lilla tjej? Hon är en av många katter som stjäl ens hjärta. Liten, blyg och rädd till en början. Sen växer hon mentalt och blir en riktig liten charmkatt. Ser direkt när jag kommer in i kattsalen och rusar fram till burdörren och tittar med sina fantastiska ögon "du kommer väl med nåt godis, va". Vem kan motstå nåt sånt? Jo, om hon hade blivit överviktig hade jag kunnat motstå, men det blev hon som tur var inte.

När jag öppnade burdörren ställde hon sig på bakbenen med framtassarna i luften. Den bilden kommer för alltid att fastna på min näthinna.

Rakel tillhör de alldeles för många katter som aldrig borde funnits på ett katthem. Hon borde haft ett kärleksfullt hem från början, liksom alla andra katter. Varför kan inte vissa förstå att man ska kastrera sin katt? Då skulle problemet med hemlösa katter inte leva kvar. Men i alldeles för många fall talar vi för döva öron när vi propagerar för kastrering. "Det är ju så gulligt med kattungar". Jo, visst, men de växer upp ganska snabbt och då är det tyvärr många som inte tycker de är lika gulliga längre. Det finns många människor som inte förstår problemet. Man är egoistisk, helt enkelt och tänker bara på att man själv ska få gulliga ungar. Man tänker inte längre än näsan är. Katterna tänker man inte på alls.

Jag tror att Rakel till sist haft tur. Jag gillar husses inställning till katter. Han tar ansvar och inser att det är ett litet liv han tar över. Hoppas han hör av sig och berättar hur det går - annars får vi kontakta honom!

I morgon, eller på måndag, kommer nästa bloggkatt att presenteras. Som vanligt kan jag bara hoppas att ni som följt fina Rakel kommer att följa nästa katt också till h*n får ett eget hem. Tack för att ni finns!






fredag 4 december 2015

Katten Rakel på Södertälje Katthem säger farväl!

 Hej, det är Rakel på Södertälje Katthem.

Puh, vilken dag!

Eftersom jag så klart måste ta ansvaret både för lillasyster och mig själv när vi skulle flytta blev det mycket att göra.

Jag packade ner våra saker, så kom lillasyster och packade upp, för hon tyckte hennes saker skulle ligga överst så hon kunde nå dom snabbt när vi kom hem. Då blev det förstås en enda röra av allting, så jag fick börja om från början sjuttifemton gånger.

Sen kom blogghjälpen. Hon gav oss godis. Det var nog sista gången. Det kändes konstigt, men hon skickade med några godispåsar och burkar till vårt nya hem. Då vet husse och vår lillmatte och lillhusse vad vi gillar.

Sen tog det en evig tid och inget hände. Packningen var klar. Jag inspekterade min bur (översta bilden). Allt var klart med den.

Sen äntligen kom husse! Då satt vi redan i våra burar. Jag sitter i den till höger på bilden. Om ni tittar riktigt noga ser ni att både min filt och mitt örngott är med. Lillasyster sitter i den andra buren. Hon är riktigt kul, förresten!

När ni läser det här är vi nog redan i vårt nya hem. Vi ska få bo i ett rum till att börja med, så vi inte går vilse i den där stora lägenheten. Jag tror vi kommer trivas jättebra.

Nu ska jag göra två saker.

Först ska jag tacka alla er som följt min lilla blogg. Ni är fantastiska. Om ni bara anade vilket stöd det är att veta att det är några som bryr sig.

Sen ska jag berätta vad som skrivits på Facebook om vår kompis Fritz. Alla har inte Facebook och kan inte läsa vad vi skrivit. Därför kan ni läsa det sist i inlägget.

I morgon kommer blogghjälpen att skriva lite. Sen kommer min efterträdare att ta vid. Hoppas h*n får samma stöd som jag fått!

Rakel

 
Fritz mår inte bra.
Han låg i en transportbur utanför Södertälje Katthem en kall morgon när vi kom. Han hade dumpats där. Vi vet inte hur länge han legat och frusit i buren, men frös gjorde han när vi tog in honom i värmen. Fritz var inte bara en väldigt, väldigt ledsen katt, han hade också 40,9 i feber. Det är mycket även för en katt. Givetvis fick vi åka in akut med honom till djursjukhuset - det fanns inget annat att välja på. Han har fått antibiotika, men vi ser att han behöver mer vård. Han är en underbart snäll och vacker katt, och vi kan absolut inte förstå hur man kan behandla en katt så illa att man överger honom, särskilt inte när han skulle behövt hjälp istället. Eftersom vi har haft många svåra och dyrbara fall nyligen, har det tärt på katthemmets kassa. Vi vet att många behöver pengar till julklappar och annat nu, men om du kan avvara en stor eller liten slant åt Fritz blir vi mer än tacksamma. Sätt i så fall in ditt bidra på pg 38 93 41 - 9 eller Swisha till 1234525408. Vi vill så gärna göra allt vi kan för Fritz.

 UPPDATERING NR 1 OM FRITZ
Idag har Fritz varit på återbesök hos veterinär. Eftersom han gått ner en hel del i vikt och inte har nån aptit, togs flera prover på honom. bl a lever- och njurprover. De var normala. Han har knappt nån feber, men är dämpad. Man har tagit prover på sköldkörteln. De provsvaren ska vi få nästa torsdag. Han har fått aptitstimulerande medicin som vi börjat ge honom idag. Fritz var helt lugn under hela provtagningen - det är minsann inte alltid katter är.
Fritz och vi andra på katthemmet vill tacka ALLA gåvogivare för att ni ställt upp. Vi har redan fått in nästan 30000 kronor till Fritz. I nuläget tror vi det kommer täcka hans kostnader, och blir det något över så har vi just nu en annan liten katt som ligger inne på djursjukhuset med dropp för andra dygnet, så ni ska veta att pengarna behövs och kommer till nytta! Tänk att det finns så många snälla, generösa människor. Det värmer särskilt att så många ger vad de kan - en del 20 kronor, andra några tusen. Tillsammans gör de pengarna underverk.

torsdag 3 december 2015

Katten Rakel på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Rakel på Södertälje Katthem.

Sista natten med gänget närmar sig.  Blogghjälpen var här och blixtrade mig när jag står på bakbenen, så ni får veta hur det ser ut när jag vill ha godis snabbt.

Jag rekommenderar det här tricket till alla kattkompisar. Ni anar inte så lättflörtad blogghjälpen blir när man står på bakbenen. Hi-hi.

I morgon flyttar först min burkompis, sen jag och lillasyster. Vi kommer provpacka hela natten alla tre. Men klart vi måste ha avskedsparty också för alla kompisar som fortfarande är kvar här. De behöver också ett hem!

I morgon ska också vår kompis,  Fritz som jag berättade om igår, på återbesök till vettisen. Alla vi på katthemmet håller tassar och tummar för honom.  




onsdag 2 december 2015

Katten Rakel på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Rakel på Södertälje Katthem.

Idag är det planering till 1000 present. Allt måste klaffa när husse, lillmatte och lillhusse kommer och hämtar oss på fredag eftermiddag.

Först måste jag packa ner den fina filten vi fått av Sven, Cornelia, Räkan och deras kompis. Sen har jag fått ett örngott (näää, det är inte godis för örnar, utan en tygbit som tvåbeningar kallar för örngott - fråga mig inte varför) från hussse och det ska också med. Blogghjälpen har sagt till honom att det är bra om vi får nåt som luktar vårt nya hem.

Även om jag själv är jamarglad att jag fått ett jamarbra hem, så glömmer jag inte mina kompisar. Idag har jag lagt in på Facebook om vår kompis Fritz. Jag hoppas allt går bra för honom! Kan ni tänka er att man dumpar en katt utanför katthemmet en vinternatt?




tisdag 1 december 2015

Katten Rakel på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Rakel på Södertälje Katthem.

Vilken dag! Efter alla fester vi haft här ppå sistone är man ju lite trött. Dessutom var det ju inte helt lätt att sova i natt eftersom jag låg och funderade på hur det skulle gå när blogghjälpen gjorde hembesöket för mig idag.

Ni kanske undrar hur det gick? Eller?

Nu luras jag lite, för jag vet att många av er, om inte alla, undrar.

Blogghjälpen åkte hem till min blivande husse. Det visade sig att vi får bo i en stor lägenhet med en trappa upp till övervåningen,"antresål" så blogghjälpen att det hette. Fast i början kommer husse ha försatt vid trappan så vi får inte gå där. Det är bara för att min lillasyster inte ska ramla ner när hon springer där. När hon blir större får vi springa hur vi vill.

Blogghjälpen berättade för husse att vi har ett pensionat på katthemmet. Då berättade husse att han inte gillade pensionat, för han har haft en katt tidigare som han bokade in på ett sånt en gång. När han åkt en stund därifrån kände han att han inte gillade pensionatet. Då ringde han till vänner som han bad åka och hämta katten, och det gjorde dom.

Fast det här var INTE vårt pensionat. Här tar vi hand om våra gäster.

Det där berättade jag bara för att ni ska förstå att jag kommer få en snäll husse. Jag och lillasyster kommer nog flytta på fredag.

Nu gäller det att planera packning och en massa annat som ska göras!

Katten Hanina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Hanina på Södertälje Katthem. Nu börjar jag äntligen känna mig lite varm i pälsen. Det är inte så farligt att vara bloggkatt, me...