onsdag 31 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag var blogghjälpen här en kort stund. Hon skulle lämna några saker och sen skulle hon hämta några andra saker till nya katthemmet. Det kommer hända grejer där i helgen igen, så det gäller att vara förberedd.

Vi talades vid lite om vad som skulle göras. Det är viktigt att alla snälla människor som hjälper oss får kaffe och annat så de känner sig välkomna. För det är de!

Sen undrar nog en del som läst bloggen tidigare hur det gick för den stackars magra katten jag berättade om häromdagen. Han var i väldigt dåligt skick, alldeles uttorkad och ville inte ens äta. Det är ett dåligt tecken, för en katt som inte vill äta har ofta tappat livsviljan.

Vi la in honom på djursjukhuset. Där sa man att han var illa däran och de undrade om vi ville kosta på honom en behandling med uppvätskning och matning med sond i alla fall. Sånt kostar nämligen mycket, särskilt som han åkte in akut. Vi diskuterade en hel del innan vi sa ja, för vi måste ju tyvärr alltid tänka på vad saker och ting kostar.

Hela eftermiddagen i förrgår gick vi och undrade hur det skulle gå och hela förmiddagen igår. Så ringde äntligen djursjukhuset. När vi väntar på besked om en så pass sjuk katt är vi alltid beredda att höra det värsta. Gissa hur vi reagerade när djursjukhuset sa "han äter som en häst!".  Vilken lycka. Nu får han ju inte äta som en häst, för hans lilla mage tål inte så mycket mat åt gången och tyvärr är inte krisen över ännu, han har en lång väg att gå innan vi vågar blåsa faran över, men bara det att han återfått aptiten och därmed livsviljan är ett gott tecken.

Han visar tydligt att han är så tacksam över att bli omhändertagen. Han har fått namnet Rudolf, och vi kommer fortsätta kämpa för att han ska bli alldeles frisk igen. Hjälp oss hålla tummar och tassar för Rudolf.

tisdag 30 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Nu är det bara en dag kvar tills vi är inne i rätt månad. Nämligen min flyttmånad. Jag funderar mycket på hur det ska bli att få ett eget hem. Ett hem där jag är älskad och omtyckt. Det var inte igår jag hade ett sånt hem.

Inte för att jag haft det dåligt här på katthemmet, det är inte så jag menar, men det kan aldrig bli samma sak som att ha en egen matte och/eller husse. Jag längtar efter matte varenda dag. Jag tror hon kommer ge mig jättemycket gos och det behöver jag. Det märker alla som kommer in till mig i buren. Jag vill nästan inte släppa ut dem, för jag vill gosa mer med dem.

Idag har jag hjälpt blogghjälpen med ett möte för SVEKATT. Det är tur att det finns fler som jobbar för oss hemlösa katter. Det skulle behövas ännu fler, men förhoppningsvis kommer fler och fler inse hur givande det är att hjälpa en liten katt som ingen bryr sig om? Hoppas det.

måndag 29 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag är jag både arg och ledsen.

Jag är arg för att det finns människor som behandlar sina katter illa. Jag är ledsen för att det finns katter som får lida för att människor inte tar sitt ansvar.

Häromdagen blev vi uppringda av nån som sett en katt som var väldigt mager och som gick och sökte kontakt med människor. Han behövde hjälp. De flesta människorna gick bara förbi. De hade bråttom och hade inte tid att hjälpa en katt. Det fanns viktigare saker i deras liv.

Men det fanns i alla fall en människa som såg att den här lilla katten vädjade om hjälp och som förstod att den inte skulle klara sig om den inte fick det.

De ringde till katthemmet. Vi hade, som vanligt, fullt. Men vi lyssnade och förstod att här fanns en liten kisse som inte hade många vänner i livet. Vi åkte iväg för att titta på katten. Personen som ringde gick och bar på honom, för han ville ge honom värme och trygghet, så mycket han kunde i väntan på katthemmet.

Vi såg direkt att den här kissen gått ute alldeles för länge utan att få den vård han behövde. Han mådde inte alls bra. Kanske var det därför han blivit övergiven? Det kostar ju pengar att gå till veterinären. Kanske tyckte hans människor att pengarna behövdes bättre på annat håll? Till semesterresa, cigaretter, nya kläder? Vad vet vi.

Genom några telefonsamtal lyckades vi ordna så kissen fick tak över huvudet och värme och mat. Han hade svårt att äta, men desto lättare att visa sin tacksamhet.

Idag fick vi åka till djursjukhus med honom. Han är i dåligt skick, men vi vill i alla fall försöka ge honom en chans. Det kostar en massa pengar. Pengar som den som ägt honom nog inte tyckte han var värd. Vi vet ännu inte om han klarar sig, men vi håller tummarna för honom. Han visar sin tacksamhet på det sätt en kisse kan. Hans vackra ögon tittar på oss med en blick som säger mer än ord. Han förstår att vi vill hjälpa. Han ställer sig upp på sina svaga bakben och lägger framtassarna om halsen på den från katthemmet som följt med honom till veterinären. Han förstår att han äntligen hamnat hos någon som inte kommer att överge honom. Kanske går det inte att göra honom frisk, men i så fall får han i alla fall värme och omtanke det sista som händer i hans lilla liv.

Vi håller tummarna för att ett under ska ske och att han inte blir en av de alldeles för många kissar som går under för att människor inte förstår att en katt är en levande varelse som har samma rätt som andra att få ett bra och värdigt liv.

söndag 28 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

 Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Som ni ser har vi, Christer och jag,  haft fullt upp hela dagen idag.

Det har hänt mycket på katthemmet även idag. På första bilden ser ni Pelles matte. Pelle är väldigt snäll som lånar ut både sin matte och sin husse på helgerna. Fast just den här helgen måste husse jobba med annat. Säger som jag brukar: de som jobbar med att hjälpa hemlösa katter borde inte behöva jobba med annat. De skulle ha jättehöga löner för att arbeta med katterna istället.

Tyvärr är det inte jag som bestämmer sånt. Kanske ska jag ställa upp som finansminister snart?  

Nåjam, på nästa bild sitter Christer och murar igen ett hål i golvet. Vi kan ju inte ha stora hål som nån snubblar i.

På nästa bild håller Patrik på att sätta igen en dörr. Där han står ska det bli utrymme för veterinären. Det kommer bli jättebra.

Sen ser ni Niklas som jobbar med elen. Det är viktigt att vi får ordning på elledningarna så ingen skadar sig. Niklas har väldigt mycket att göra också, eftersom det är jamarviktigt att nån som kan el gör installationerna. 

Efter den här dagen ska jag vila ordentligt. Det har varit jobbigt med både bygget, öppet hus och att planera hembesök. Puh. Men i morgon kommer jag vara pigg igen! 






lördag 27 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

 Idag har jag tagit det lite lugnt. Vi har ju redan planerat för morgondagens jobb på nya katthemmet, Christer och jag. Jag har allt under kontroll. Blogghjälpen kommer nog inte vara där så mycket för hon ska göra 2 hembesök i morgon, och det är inte i närområdet. Hon får åka ganska långt, men det gör hon gärna, bara vi katter får bra hem.

Sen har jag planerat lite för öppet hus i morgon, men det sköter jag numer med vänstertassen. Man har ju fått rutin.

Det värsta är egentligen att man får vänta en timme extra på att de kommer till öppet hus i morgon, eftersom man ska ställa tillbaka klockan. Tokiga idéer tycker jag.

fredag 26 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag har jag haft tassarna fulla må ni tro.

Först har jag och Christer, vår snälla snickare på nya katthemmet, haft planeringsmöte. Han har visserligen inte varit på katthemmet, men vi har bra kontakt ändå. Vi har kommit överens om att på söndag (28 oktober) kl 10  blir det jobba av på katthemmet. Jag kommer inte hinna vara på plats själv för att övervaka arbetet, men jag har fullt förtroende för Christer. Han kommer visa alla vad de ska göra.

Sen har vi ett litet problem också. En äldre person tycker att h*n ska få köpa en liten kattunge från oss. H*n har ingen annan kisse och vill inte ta 2 kissar och vi säljer inte ensamma kattungar till någon. Men det vill den här personen inte förstå. H*n har gått till lokaltidningen, SödertäljePosten, och klagat på oss.

Jag kan inte förstå det. Här på Södertälje Katthem, liksom på alla seriösa katthem, arbetas det för KATTERNA. Det är de som ska ha det bra i första tass. En liten kattunge behöver sällskap för att utvecklas på ett bra sätt.

Visst är det tråkigt när vissa bara tänker på sig själva?

torsdag 25 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Ni som läste bloggen igår kommer nog ihåg att jag jamade om hur viktigt det är för oss katter att vara ID-märkta? Men som många påpekat är det också viktigt att man registrerar märkningen, annars är det ju ändå ingen som vet var man hör hemma.

Man kan vända sig till SKK (Svenska KennelKlubben) eller Sverak. Där kan man anmäla sin katt och sig själv.

Sen har blogghjälpen åter försökt ändra lite på hemsidan idag. Först vill hon ha in loggan från Göteborgs Katthjälp på hemsidan. Hon hittar inte var hon ska lägga in den.

Sen har hon nån gång skapat ett konto som ska föra över pengar till katthemmet för att hon tillåter annonser på bloggen, men det är så krångligt så ännu har hon inte lyckats. Jag kan jama att hon är ganska irriterad över att det inte finns några enkla instruktioner i dessa frågor (som t o m blogghjälpen förstår). Men vi tester vidare.

onsdag 24 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Ibland händer det ju att katter kommer bort. Det kan bero på att de inte har nåt bra hem och inte trivs, att de blivit skrämda av nåt och hamnar för långt borta för att hitta hem, att de hoppa in i en bil som kört iväg långt med dem o s v.

Om man då är öron eller chipmärkt ökar chansen att man får hjälp att hitta hem. En del ror att man inte behöver märka innekatter. Då jamar jag så här: en innekatt som hoppar ut från en balkong, springer ut genom en öppen dörr eller som hoppas ut genom ett fönster t ex blir ofta väldigt rädd eftersom dem inte är van att vara ute. Den kan då springa iväg väldigt långt och är den då inte märkt vet ju inte den som eventuellt hittar den var den hör hemma.

Så jag tycker att ALLA katter ska var märkta.

Om ni vill veta hur bra det är att var märkt kan ni läsa om katten Malte som hittade hem efter tre år på rymmen: Katten Malte.


tisdag 23 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Är det nån som vet vart man vänder sig om man vill stryka vissa dagar ur almanackan? Jag vill nämligen stryka alla dagar från och med i morgon till och med cirka 16-17 november. Det borde väl gå? Vem skulle sakna de dagarna?

Som alla förstår ska jag flytta då är det tänkt. Jag tror blogghjälpen får klara sig själv några dagar nu till jag har lyckats med  borttagandet av de här dagarna. Matte vill nog också att de här dagarna försvinner.

måndag 22 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag är jag lite sen med bloggen igen. Det beror på att jag fått hjälpa blogghjälpen med styrelsemöte igen.  Det är att evigt förklarande vad hon ska säga och inte säga, göra och inte göra. Man tror ju att hon ska lära sig nån gång, men inte!

Nåjam, lite gos blev det i alla fall. Fast jag måste jama att det inte var blogghjälpen som gosade mest med mig, utan andra som också deltog i mötet. Jag fick godis av dem. Som tack hjälpte jag dem också med lite synpunkter på vad de skulle ta upp på mötet.

Nu ska jag sova, för det är jobbigt att hålla i allt.

söndag 21 oktober 2012


Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag har jag flera viktiga saker att jama om.

Först och främst att matte varit här! Jag blir så jamarglad när jag ser henne. Och ytterligare en bra sak med matte är att hon har en syster som har en blogg som heter Kattfamiljen och hon vet minsann vad en liten katt behöver. Hon hade eget godis med sig till mig. Det var bara ett problem med besöket: nu längtar jag ännu mer tills jag får åka hem!

Sen finns det några som heter Göteborgs Katthjälp. Tyvärr har deras hemsida blivit hackad så den ser lite konstig ut just nu, men det var inte det jag skulle jama om. De jobbar med TNR-projekt i Göteborgstrakten. Det betyder Trap-Neuter-Return, alltså Fånga in-Kastrera-Sätta tillbaka. De har hjälpt många katter att inte bli ännu fler. Det där gillar inte Länsstyrelsen i deras område. Det är märkligt för den enda lösningen de har på problemet förvildade katter är att avliva dem. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att ta hand om oönskade katter än att kastrera dem så de inte blir ännu fler och kan omöjligt förstå vad Länsstyrelsen har att invända. Så länge de själva inte kommer med nån bättre lösning än avlivning förstår jag inte vad de har att invända. Det finns mycket större problem att jobba med än att stoppa de som försöker hjälpa katter tycker jag.

Jag ska be blogghjälpen lägga in deras logga på min hemsida, men hon har inte lyckats lura ut hur man gör ännu. Jag får nog hjälpa henne med det. Också.


lördag 20 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.


Nu ska jag berätta vad som hänt på nya katthemmet idag. 

På första bilden ser ni Patrik som håller på att såga upp ett fönster i lokalen. Sen ser ni Christer som kontrollerar att det går att rucka på hela fönstret. SEN - ger Patrik fönstret en jättepuff och med ett brak och ett rökmoln faller hela rutan ner på golvet.


 Det dammade som bara den. 

Tyvärr blev nästa bil, den av   Pelles husse väldigt, väldigt suddig eftersom det dammade så. Han håller på att spackla på bilden. Fast jag tror att blogghjälpen kommer få fler tillfällen att ta en bra bild av honom för både han och Pelles matte, som ni ser på nästa bild, har lovat att hjälpa till mer på katthemmet. Pelles matte jobbade idag med att skrapa bort gamla tapeter från väggarna. Det är ett tufft jobb må ni tro. De sitter fast ordentligt.

 På bilden nedanför ser ni Ros-Marie från katthemmet som också är i full färd med att skrapa bort gamla tapeter från väggarna.

På nedersta bilden syns Marikka. Hon är inte bara en hejare på att sälja saker på katthemmets loppisar, hon kan mycket annat också. På bilden håller hon på att städa undan  byggdam och annat.

Eftersom blogghjälpen inte är så van vid att arbeta så är hon ganska trött efter att ha varit och petat lite här och där på katthemmet, så hon kommer nog inte kommentera så många bloggar idag utan det får bli i morgon.

Tänk den dagen då vi kan visa bilder från vårt nya, färdiga katthem! Oj vad kul det ska bli! 





fredag 19 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

 Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Nu är det fredag. Det betyder att det är 2 LÅÅÅÅNGA dagar kvar tills min matte kommer hit och hälsar på mig. Det är tur att jag har tassarna fulla med jobb, annars skulle det bli väldigt långtråkigt att sitta här och vänta.

 Sen är det Stora Kattdagen i Örebro i morgon. Blogghjälpen hade räknat med att åka dit, men hon måste prioritera att ta hand om alla snälla människor som hjälper oss att bygga ett nytt katthem. Även om blogghjälpen inte är nån snickare precis, ha-ha-ha-ha, så kan hon ju i alla fall fixa kaffebröd och kaffe. Nåt duger hon faktiskt till!

Sen har vi fått en award igen. Den här gången från Victoria

Jag gör som jag brukar, jag skickar den vidare till alla katter som inte har ett bra hem, som är sjuka, som behöver hjälp. Ni är mina hjältar!






torsdag 18 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag har  blogghjälpen varit här på öppet hus. Hon hade inte så mycket tid med mig idag, men det gjorde inte så mycket för jag hade besök av andra snälla tjejer som gosade med mig. Det var bara ett problem med det goset - de hade inget godis till mig. Jag försökte säga till blogghjälpen att hon kunde hämta sitt godis (jag vet att hon har en låda med godis på katthemmet), men hon hörde visst inte.

Hon var nämligen mest inne i grannburen idag. Där sitter nämligen de tre kattungar hon haft hos sig en månad. Blogghjälpen är mån om att de ska känna sig hemma på katthemmet och om hon kan hjälpa dem på traven tycker hon att hon vill göra det. Jag tror det lindrar hennes abstinensbesvär att hon får vara hos dem. På bilden ligger alla tre i hennes knä.

Sen skänker vi en stor kram till Wilma, Alices kompis som skulle genomgå en stor undersökning idag eftersom hon inte mått riktigt bra på sistone. Vi håller tassar och tummar att hon får hjälp så att hon snart mår fint igen.






onsdag 17 oktober 2012


     


 Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.     

Idag har jag fått en award från Pelle. Det var snällt av honom att tänka på mig. Det är alltid roligt att känna sig uppskattad, kanske särskilt för oss katthemskatter.

Man ska skicka den vidare. Jag vill skicka min award till Alla Katter som ännu inte fått nåt hem.   Till alla katter som inte mår bra. Till alla katter som har det svårt.

sunshineaward
  Alla de är värda alla fina priser, fast mest av allt är de värda ett eget hem, att må bra, att ha det bra.

Annars kan jag berätta att blogghjälpen är lite deppig idag. Hon har nämligen lämnat tillbaka de tre mammalösa kattungarna till katthemmet som hon haft hos sig i cirka en månad. Hon vet att de måste tillbaka dit för det är därifrån de kan få ett för-alltid-hem, men hon saknar dem mycket ändå.

Nu hoppas vi att de får kanonhem alla tre så snart de är mogna att flytta.

tisdag 16 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Igår tog jag ju upp ett hett ämne, nämligen godisfrågan.  Som jag misstänkte är jag inte ensam om problemet med för liten godisutdelning, eller i värsta fall, ingen alls.

Jag har nu två viktiga uppgifter framför mig, det nya katthemmet och godis. Blogghjälpen har sagt att hon tycker jag ska prioritera katthemmet, för finns det inget katthem som kan ta hand om åtminstone några av alla övergivna katter så är ju kattgodisfrågan inte så aktuell heller.

Det här är typiskt tvåbeningars sätt att vrida till argumenten. Men för en gångs skulle kanske jag håller med henne lite. Åtminstone tills katthemmet är klart.

Att vi behövs får vi dagligen bevis på. Igår var vi t ex tvungna att ta in 3 små, små kattungar. De hittades bredvid sin döda mamma, som antagligen blivit överkörd. Tre syskon hade också dött, antagligen för att de inte fått nån mat sedan mamma dött. Vad som hade hänt med de tre som kom in till katthemmet om ingen tagit hand om dem är inte svårt att föreställa sig. Nu kommer de nog klara sig eftersom de får både mat och värme.


måndag 15 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Vill bara berätta att det INTE såg ut som på bilden på katthemmet idag. Inget godis, alltså.  Tror jag måste höja upp godisfrågan på en högre nivå nu. Väljer mellan justitieministern, statsministern eller EU-domstolen.

Har bett blogghjälpen ta fram adresser till alla tre. Det är nog lika bra att skriva till allihop.

Sen gäller det ju att åstadkomma en internationell standard på godisutdelning också. Jag jamar, vänder man sig till EU måste man vara beredd på att man jamar för MÅNGA katter i hela Europa. Tokigt att det här problemet dök upp precis nu, när jag har så mycket med bygget av nya katthemmet att göra. Men det kan inte hjälpas. Jag bedömer det här ärendet som alltför akut för att vänta.

söndag 14 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem brättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Så har det varit öppet hus igen. Det var inte så många som kom, men nån ville i alla fall ha en kattunge. Då sa vi, som jag tror alla seriösa katthem säger, att finns det inte redan en katt i hemmet så säljer vi inte ensamma kattungar, utan då måste man ta två. Då skulle de "fundera". Jag tycker det är lite konstigt, för  man borde förstå att en liten kattunge behöver sällskap.

Ännu konstigare var det häromdagen. Då ringde en person om några ensamma kattungar som gick omkring. Vi lyckades efter mycket fixande ordna plats åt dem och tog in dem. Efter några dar ringde personen och sa att h*n ville ha en av ungarna, som hade en speciell färg. Vi sa som vi brukar, att vi säljer inte ensamma kattungar, utan man får i så fall ta två. Då blev personen så arg att h*n sa att h*n aldrig skulle lämna in en katt till oss igen.

Det var ju lite konstigt får vårt problem är ju inte att människor inte vill lämna in katter till oss, utan tvärtom, det är alldeles för många som hittar katter som behöver komma in men som katthemmen inte har plats för.

Jag tycker det är synd att människor inte kan tänka på kattens bästa utan bara tänker på hur människan själv vill ha det. Så tycker inte jag det ska vara.


lördag 13 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Ibland är det såna där dagar då det är alldeles tomt i skallen. Idag har jag en sån dag. Här har inte hänt nåt särskilt. Jag väntar på att det ska bli mitten på november så jag får flytta hem till matte, men jag noterar att tiden fram till dess släpar sig fram. Jag tror nån har bestämt att det ska gå extra långsamt fram till dess.

I morgon är det i alla fall öppet hus, så det är en del att pyssla med. 

Sen är det lika bra att jag börjar detaljplanera bygget av nya katthemmet. I veckan kommer snälla Christer sätta igång på allvar. Då är det bäst jag har allt under kontroll. Nu är det skarpt läge!

fredag 12 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

 Så var det sån där fredag igen. Det betyder inte lika mycket får oss katthemskatter som för er som redan har ett hem.

Blogghjälpen var här en stund, men jag var tvungen att skicka iväg henne på ett möte på nya katthemmet.

Det är mycket som ska planeras och ordnas med. Nästa vecka kommer det antagligen att hända en hel del där igen. Sen hoppas vi att snälla människor ställer upp. Vi vet att många privatpersoner hjälper oss, men det behövs också hjälp med material såsom golv, tak, burar etc. Jag har ju tidigare berättat om att snälla Christer fixar med alla möjliga rabatter och gåvor. Jag vet faktiskt inte vad vi skulle göra utan honom. Undrar varför det inte finns fler Christrar?

Tyvärr måste han ju jobba med annat ibland. Han har ju räkningar att betala som alla andra, har blogghjälpen berättat. Jag tycker att ALLA som hjälper katter på katthem borde slippa betala sina räkningar!

torsdag 11 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Så har det varit öppet hus igen. Tyvärr kom inte så många besökare, men  jag fick i alla fall lite godis.

För min egen del gör det inte så mycket om det inte kommer så många besökare eftersom jag vet att MIN matte väntar på mig. Men flera av mina kompisar behöver ju hitta sin matte och/eller husse. Det är mest de jag tänker på.

Nu börjar det bli mörkt och katt på kvällarna. Då tänker jag extra mycket på mina kompisar där ute som går omkring och letar efter nån som kan ta hand om dem. Det finns alldeles för många som inte får nån värme vare sig inom- eller utombords. Tänk om det kom många människor och tog hand om mina kompisar som bor på katthemmet. Då kunde flera av de som inte får komma in nånstans få komma hit.

Om du känner nån som kan ta hand om en eller flera katter, säg till att de genast beger till till ett katthem och söker efter en kompis för livet.

onsdag 10 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag är jag tillbaka på bild igen. Igår fick ni ju se bilder på 3 kattungar. Det fanns en tanke bakom att visa och skriva om dem.

Jag har nämligen tänkt så här: Så där liten har jag också varit en gång, och alla mina vuxna bloggkompisar och andra vuxna katter också. Det är så lätt för vissa att ta till sig de där små söta, busiga ungarna. Men de blir snabbt vuxna. Hos en del människor tycks då känslorna för dessa katter avta.

Då går det tydligen bra att både kasta ut dem och överge dem. Då behövs ingen kärlek och tillsyn längre, tycks de anse.

Jag vet att jag inte är ensam om att ha upplevt detta. Många, alldeles för många, av oss katthemskatter eller före detta katthemskatter, har upplevt samma sak. Vad är det som gör att vi inte tilltalar vissa personer på samma sätt när vi blir vuxna som när vi är ungar?

Hur ska man ändra på det här? Det bästa sättet tror jag är att det inte föds så många oönskade katter. Det ser man till genom att man kastrerar sin katt så fort den är könsmogen. Tänk så mycket lidande som skulle undvikas om alla tänkte på det och kostade på sin katt en kastrering. Då skulle katthemmen kunna omvandlas till kattpensionat istället. Det skulle vara en bra utveckling tycker jag.

tisdag 9 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

 Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag tänkte jag berätta lite om vad blogghjälpen gör när hon inte är här hos oss. Till exempel tar hon hand om de här tre ungarna. De kom till katthemmet utan nån mamma. De skulle säkert inte levt idag om de inte blivit omhändertagna. Men idag lever de. Även om de ser lugna och fina ut på just de här bilderna där de ligger i blogghjälpens knä, är de inte alltid så här lugna.

När de först kom till katthemmet var det ganska rädda och både fräste och spottade. Men nu har de förstått att alla vill dem väl.

Snart ska de vaccineras och sedan ska de flytta till katthemmet. Där hoppas vi att jamarsnälla människor ger dem fina hem. Precis som vi hoppas att alla andra kissar får fina hem, oavsett ålder och utseende.



måndag 8 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag har jag hjälpt blogghjälpen med styrelsemötet. 

För ovanlighetens skull kom hon ganska tidigt, men det visade sig att hon skulle ha ett annat möte innan styrelsemötet. Naturligtvis måste jag hjälpa henne med det också.

Nu har jag i alla fall sagt till henne att vi måste ha ett medlemsmöte. Det ska vi ha den 17 november och jag har sagt till henne att skicka ut kallelse snarast. Alla medlemmar som betalat medlemsavgift är välkomna. Fast det finns ett problem. De som kommer får nog inte träffa mig för mötet kommer att hållas på det nya katthemmet. Det kommer nog inte att vara färdigt så medlemmarna får inte träffa oss katter. Vi kommer att vara kvar på gamla katthemmet.

Ska säga till att de får åka hit efter mötet och gosa med oss. Det är inte så långt emellan.

Nu ska jag sova. Det har varit en jobbig dag. Jag fick i alla fall lite godis och gos som tack för hjälpen.

söndag 7 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag är jag lite sur på blogghjälpen. Hon var här på öppet hus, men hon var bara inne hos mig en kort, väldigt kort, stund. 

Jag frågade henne vad hon höll på med. Då sa hon att hon dels varit på två hembesök och att hon höll på att lämna ut två katter som skulle flytta till sitt egna hem

Pffft, precis som om det skulle vara nåt giltigt skäl att inte tillbringa en lång stund hos mig? Till råga på allt blev det inget godis!

Nåjam, storsint som jag och alla andra katter är, ska jag ändå hjälpa henne att förbereda styrelsemötet på katthemmet i morgon. Innan hon gick tittade hon faktiskt in och lovade att det skulle bli godis innan mötet. Nåt att se fram mot alltså.

lördag 6 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Nu är det sån där helgdag igen. Jag vet inte riktigt vad det betyder. Här på katthemmet jobbar vi ju jämt. Även om det är svårare att få hit snälla människor som hjälper oss på helgerna, så finns det pålitliga människor som alltid ställer upp för oss. Visserligen skulle vi gärna ta emot fler, men vi är mer än tacksamma för de som kommer. De gör ett fantastiskt arbete och de offrar sin fritid för att hjälpa oss.

Helst skulle vi så klart vilja ha hit många, många fler människor. Det skulle behövas de som skötte allt praktiskt med oss, men även såna som kunde sitta och jama med de kompisar som är lite rädda. De behöver lära sig att tvåbeningar inte är så farliga som de tror.

Kanske går det att locka hit fler när vårt nya katthem är klart. Flera har frågat oss om det kommer bli nåt de kan hjälpa till med i helgen, men som ni förstår måste vår snälla snickare göra annat ibland, kanske till och med vila nån gång?

Vi får se nästa helg om vi kanske behöver några hjälpande händer. Det kommer jag säga till blogghjälpen att hon ska lägga ut på vår hemsida i så fall.

fredag 5 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Så var det fredag igen. Många tycker att det är nåt speciellt med fredagar. Det tycker nog inte vi katter på katthemmet, för här blir det ju inte så mycket som händer bara för att det är fredag. Fredagsmyset får vänta tills vi får egna hem.

Vi som bor på katthemmen har i alla fall tur eftersom vi väntar på egna hem. Värre är det för våra kompisar som inte får nån plats på katthemmen och som inte har nåt eget hem. Jag blir ledsen varje gång jag tänker på dem.

En av mina kompisar, Ninja, som var bloggkatt före mig har i alla fall fått ett bra hem. Blogghjälpen har talat med hennes husse idag och husse berättar att Ninja går med honom ut på balkongen när han ska röka på sina stinkpinnar. Då passar hon på att kolla in fåglar och flugor. Sen brukar hon sova på en kudde bredvid husse eller i vardagsrummet. Varje morgon väcker hon husse och vill ha gos.

Om vissa myndigheter och andra fått som de ville, skulle Ninja inte funnits idag. Hon hade bott "för länge" på katthemmet. Vem gör såna regler? Och vem hade vunnit på om Ninja, och många, många andra fina katter, hade blivit avlivad? Ingen på katthemmet, inte Ninja, inte Ninjas husse i allla fall.

torsdag 4 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

 Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag har det varit svettigt värre. Som alla förstår behöver vi pengar för att driva katthemmet. Senaste året har det behövts mer än vanligt dels eftersom vi håller på att bygga ett nytt katthem, dels för att vi fått in väldigt många katter som har mått väldigt dåligt och som har krävt mycket veterinärvård.

En del av dem har klarat sig, andra har tyvärr varit så sjuka att det fått somna in. Det är lika tråkigt varje gång det sker. Man vänjer sig aldrig.

Ett av sätten att få in pengar till oss är att sälja en kalender. Det har vi gjort 3 år tidigare och jag insåg så klart att vi måste ha en kalender i år också. Nu har den kommit till katthemmet och finns att köpa där för 110 kronor. Vill man ha den skickad kostar det 110 kronor + port 25 kronor, alltså 135 kronor. Man beställer genom att betala in beloppet till vårt plusgiro 38 93 41 - 9 och skriver tydligt både namn och adress. Sen jamar jag till blogghjälpen att hon ska skicka kalendern eller kalendrarna.

Jag kan jama att den är värd varenda krona. Ni som följt bloggen ett tag kommer nog att känna igen åtminstone 2 katter. Vilka det är jamar jag inte!



onsdag 3 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag har det varit väldigt körigt. Det är SÅ många katter som springer omkring nu utan att nån ger dem mat eller omvårdnad.  Det är inte bara vårt katthem som ha knökfullt. Det är samma problem överallt.

Vi skulle ås klart vilja hjälpa ALLA katter som har det svårt, men det går ju inte. Dessutom har vi faktiskt intagningsstopp, eftersom vi måste förbereda oss för flytten så småningom. Jag vet att flera katthem i Stockholmstrakten också har intagningsstopp och det är ett elände. Det gör ont i hjärtat både på mig och alla andra som jobbar på katthemmet varje gång vi tvingas säga att vi har fullt.

Eftersom det är så här borde det ju finnas minst dubbelt så många katthem, men det är svårt att få människor att ta ansvar för ett helt katthem. Det fordras engagerade människor, pengar, lokaler och en massa annat för att det ska gå att driva ett katthem. Men man kan i alla fall bidra på olika sätt till de befintliga katthemmen. Man kan ställa upp som volontär, man kan skänka en slant, man kan övertala lämpliga vänner och bekanta att ta hand om en eller flera katter o s v.

Om du  själv kan hjälpa ett katthem på nåt sätt - TVEKA INTE. Och tänk på att allt behöver inte handla om pengar. Kanske kan du promota ett katthem på FB eller på din egen blogg? Kanske kan du sätta upp lappar på din arbetsplats om att ett katthem behöver hjälp? Det finns många sätt att hjälpa oss. Du kommer säkert på nåt bra sätt.

tisdag 2 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag har jag haft en sån där funderardag som jag tycker man bör ha då och då. Det är alltid bra att fundera lite över livet.

Som jag berättade igår ska mina kompisar Max och Måns flytta. Vi katter tycker ju inte om förändringar om de inte är till det bättre. Jag tyckte till exempel om att få flytta från trädgården där jag höll till innan jag fick komma till katthemmet, men Max och Måns har det bra i sitt hus där de bor med husse och de vill så klart inte flytta därifrån.

 Nu vet ju vi som har följt Max och Måns på bloggen att de har en toppenhusse som inte skulle komma på tanken att överge dem när han måste flytta. Men egentligen är det ju inte det som är konstigt. Det konstiga är ju att det finns andra som inte bara tänker tanken att de ska överge sina katter, utan de gör det också.

Och vilka straff får de? I alla fall inte tillräckliga tycker jag. Förutom att de som bryr sig om sina djur och tar ansvar för dem tycker att svikarna är en riktigt fega ynkryggar kommer de alldeles för ofta undan. Jag tycker de skulle få sitta i finkan jamarlänge. Sen skulle de få betala dryga böter som skulle gå till katthemmen som tar hand om hemlösa katter. Så tycker jag det skulle vara.

måndag 1 oktober 2012

Katten Bertil på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Bertil på Södertälje Katthem.

Idag har det varit en vanlig dag här på katthemmet. Fast, egentligen finns inga vanliga dagar här. Det händer alltid nåt ovanligt. Ibland kul, ibland inte kul.

Jag har i alla fall förberett mitt första SVEKATTmöte för blogghjälpen. Man vill ju inte att hon ska göra bort sig alldeles, så jag har noga jamat om vad som ska sägas på mötet. Det verkar som om det varit ett bra möte. Det är väldigt viktigt att SVEKATT utvecklas för de jobbar för ALLA katter i hela landet. Det är många som behöver deras hjälp.

De som jobbar på katthemmen har ofta mer än nog med att göra allt som är livsnödvändigt för oss, som att ge oss mat, städa våra burar, tömma våra lådor, ordna med veterinärbesök t ex. SVEKATT vill jobba mer långsiktigt för att höja vår status och för att myndigheter och andra ska förstå att vi är några att räkna med i samhället, precis som andra levande varelser. Därför hjälper jag blogghjälpen att förbereda de mötena.

Sen har vi fått höra att Sörpingkatterna  ska flytta! De är så klart lite ledsna för det tycker de bor så bra där de bor, men husse kommer börja jobba på annan ort och då är det bara att flytta med. Det är roligt att läsa om en husse som inte ens i sin vildaste fantasi tänker tanken att överge sina katter när han flyttar. Så borde varenda djurägare resonera, men vi vet alla att inte alla är så kloka. Sörpingkatterna kan skatta sig lyckliga att ha fått en riktig husse!

Katten Hanina på Södertälje Katthem berättar

Hej, det är Hanina på Södertälje Katthem. Nu börjar jag äntligen känna mig lite varm i pälsen. Det är inte så farligt att vara bloggkatt, me...